likier - 5379 przepisów (strona:139/359)

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 1459

jajek,  125g masła lub margaryny,  100 ml wody,  180g cukru,  1/4 szklanka mąki pszennej,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki likieru Amaretto. Masło, wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę

Z miłości do słodkości
Lody kawowe z chałwą 98

kremowe. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę

Smak mojej kuchni
Deser truskawkowy z mascarpone à la tiramisu 108

Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru Spód biszkoptowy: 100 g biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek likieru czekoladowego / wódki Opcjonalnie: naturalny aromat migdałowy – 8 kropel 1 łyżka kakao Przygotowanie: Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę, dodawać stopniowo mascarpone i ubijać aż do równomiernego(...)połączenia składników. 2 łyżeczki kawy zalać 200 ml wrzątku i zostawić do wystygnięcia. Do letniej kawy dodać kieliszek likieru lub wódki oraz, opcjonalnie, naturalny aromat migdałowy. Biszkopty pojedynczo zanurzać w kawie z dodatkami i od razu układać na blachę (np. okrągła tortownica ze zdejmowaną ścianką). Ułożony spód biszkoptowy oprószyć 1 łyżką kakao. Nałożyć masę z mascarpone i włożyć do lodówki

Taste and Cook
TRUSKAWKOWY DESER Z BISZKOPTAMI 155

łyżeczkę cukru pudru Diamant . SKŁADNIKI 1 szkl. truskawek, 150 g serka waniliowego, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę

słodki bratek
Muffinki rafaello 143

Moje wypieki Sakładniki: Muffinki (8 sztuk) 100 g masła 80 g cukru 2 jajka (L) 80 g mąki pszennej 30 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka likieru kub syropu kokosowego Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem utrzeć mikserem, następnie dodawać po 1 jajku, cały czas miksować. Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia(...)wiórki, dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia składników. na koniec wmieszać likier lub syrop. Masę wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości. Piec w 170 stopniach 25 minut. Krem: 250 g ricotty 100 g białej czekolady łyżka syropu kokosowego wiórki kokosowe (8 łyżeczek) sparzone i obrane migdały (ok 24 sztuki) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie

coolinarny
Tort Amaretti 141

żółtka 3 łyżki mąki pszennej 230 g miękkiego masła + 3 łyżki drobnego cukru 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Nasączenie: 1/3 szkl. likieru Amaretto 1/3 szkl. wody Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki ciasteczka amaretti do dekoracji   Żółtka ucieramy razem ze zmielonymi ciasteczkami amaretti aż do otrzymania puszystej i jasnej masy (około(...)koniec dodajemy zmielone ciasteczka, miksujemy. Masę dzielimy na 3 części, z tym, że ostatnia powinna być największa, gdyż posłuży nam do obłożenia zarówno wierzchu jak i boków tortu. Likier amaretto oraz przegotowaną, zimną wodę mieszamy ze sobą. Nasączamy delikatnie pierwszy blat tortu. Rozprowadzamy połowę dżemu. Na dżem wykładamy część masy ciasteczkowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem tortu, jego również nasączamy. Wykładamy

Smaki Na Talerzu
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 209

wody Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru 2 kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać(...)20cm i wysokości 9cm (jeśli nie mamy wysokiej blaszki, proszę użyć szerszej o średnicy około 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i skropić je likierem. Wylać parę łyżek masy owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć tortownicą o blat

Mała Cukierenka
Likier anyżowy (pobudza apetyt, pomaga pozbyć się wzdęć). 86

ponownie trunek np. przez bibułę filtracyjną i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem i odstaw na 4 miesiące w chłodne ciemne miejsce, aby likier dojrzał(...)Zastosowanie :  L ikier ten pobudza procesy trawienne, pomaga pozbyć się wzdęć, dobrze jest wypić kieliszek po sytych, obfitych posiłkach. Likier ten ma ładny anyżowy smak i aromat

Przepisy i porady kulinarne
LODY OWOCOWE 118

Lody bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru, doskonale ochładzają w upalne dni. Robi się je szybko i łatwo.     SKŁADNIKI 2 banany, 150 g truskawek, ½ szkl. mleka, kieliszek likieru truskawkowego (można pominąć) WYKONANIE Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki obieramy z szypułek. Truskawki i banany wkładamy do woreczka foliowego a następnie na godzinę do zamrażalki. Owoce przekładamy(...)blendera, dodajemy likier oraz mleko, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do plastikowego pojemnika, umieszczamy w zamrażarce, aż lody całkowicie się zamrożą. Lody należy wyjąć 10 min przed podaniem, aby łatwiej było nam formować kulki.   Talerzyk pochodz i z  Galeria Cuda Świata

słodki bratek
Tort Ferrero Rocher 125

pokruszonych płatków migdałowych Krem Rocher: 500 g serka mascaropne 350 g nutelli 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Do przygotowania biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy przez chwilę do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. Wodę i likier mieszamy i przygotowujemy pącz. Biszkopt dzielimy na dwie połowy. Jedna z nich posłuży nam za spód. Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię

PatiGotuje
Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową 344

malin ½ szklanki cukru 2  galaretki malinowe Dr.Oetker 1 szklanka wody Żelka kokosowa: ½ litra mleka kokosowego ½ szklanki cukru 25 g  żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wiórek kokosowych 50 ml likieru kokosowego Wiórki do dekoracji Sposób przygotowania: Masa serowa: Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa(...)ognia, do gorącego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystudzenia, gdy zacznie tężeć można masę napowietrzyć mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami, gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Likier z kwiatów lipy ( doskonały przy przeziębieniu ). 100

wymieszaj. Nalew lipowy ze słoja przefiltruj (np. przez gazę ) i połącz z syropem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Butelki odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie jest gotowy do picia(...)astosowanie :   P icie tego lipowego likieru jest wskazane przy grypie, przeziębieniach, zapaleniu gardła i oskrzeli, a także w zaburzeniach trawiennych.                               Życzę zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu bez jajek 618

mascarpone 1/2 szkl. cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g ) 3-4 łyżeczki kakao  Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim(...)naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy

Różne smaki w kuchni
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 123

nasączyć   sokiem brzoskwiniowym. Dodatkowo: 2 opakowania rurek waflowych z gorzką czekoladą+ kilka dodatkowych( kupuję w Kauflandzie ) 1 puszka brzoskwiń Dowolne dekoracje Masa kremowa: 600ml śmietany kremówki36% 250 ml likieru jajecznego adwokat 150g prawdziwego masła 6 łyżeczek żelatyny -   w 1/3szklanki gorącej wody 80g cukru pudru Przygotowanie: Przygotować /odsączyć brzoskwinie, powinno być około 6-7 połówek Następnie przygotować żelatynę(...)dokładnie wymieszać i odstawić. W między czasie ubić śmietankę na sztywno. W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Do likieru dodać letnią żelatynę i również dodać do utartego masła, do tego ubitą śmietanę. Razem zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła

W garach u Gosi
Tort orzechowy 133

łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Dodatkowo: 100 ml likieru waniliowego, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, kwiaty i listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet(...)wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Biszkopty nasączam likierem waniliowym. 3. Masa orzechowa: Do garnka przekładam zmielone orzechy włoskie, mleko oraz cukier. Gotuję około 10 minut, cały czas mieszając (masa powinna zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą

Tradycyjna kuchnia Kasi