likier - 5379 przepisów (strona:143/359)

Sernik z malinami 106

jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny • 1 szklanka malin(...)łyżki cukru Wykonanie: • Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać. • Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier. • Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać trochę masła, jeśli jest za sucha. • Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia

To co kocham
Likier Czekoladnica 96

Czekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu, bo za dużo było chętnych. Mocno czekoladowy, aksamitny i bardzo gęsty… z koleżanką jadłyśmy go łyżeczką, aby nie stracić ani kropelki. Idealny polepszacz nastroju i rozweselacz, po którym(...)gorącą wodą i rozpuścić. • Dodać czekoladę do alkoholu. • Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty. Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni! {jcomments

To co kocham
Likier jajeczny Adwokat 135

likier jajeczny znany jest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów – niemieckiego Eier czyli jajka i francuskiego cognac czyli koniak. Jest to też odpowiednik adwokata wywodzocego się z Holandii z 1876 roku, który był ulubionym napojem prawników. Podobno raczyli się(...)trakcie długich sądowych oracji kojąc zachrypnięte gardła. Receptura rozprzestrzeniła się po całym świecie i powstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek

To co kocham
Tufle kokosowe ( rafaello ) 276

serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować(...)lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych i umieszczać w mini papilotce do pralin. Gotowe trufle schłodzić w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Likier kakaowy. 105

wykonania :    K akao wymieszaj z mlekiem ( dodaj laskę wanilii ), zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( cukier waniliowy możesz zastąpić 1/2 laski wanilii, likier będzie bardziej aromatyczny ) na puszystą masę. Gdy masa jest już puszysta, a cukier się rozpuścił dodaj stopniowo kakao z mlekiem ciągle mieszając. Następnie powoli wlewaj spirytus i dalej energicznie ucieraj(...)masę , aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce. Teraz możesz go już pić. Nie przechowuj go zbyt długo.                        Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z mango i malinami 250

kruchego białego, tutaj przepis 250 g kruchego kakaowego 500 g mango 200 g malin 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki 50 ml likieru malibu 2 łyżki soku z cytryny 50 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki 3 łyżki kokosowych wiórków Wsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier

codojedzenia
Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 179

English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka miodu 50g kandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki(...)minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami

karmelowy
Ciasteczka orzeszki 203

Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka 20 dag masła można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto kakao do koloru lub dodać nutelli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą, złożyć

W garach u Gosi
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 157

żelatyną. Gdy mus zacznie tężeć wykładamy go na ciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy.  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Żółtka miksujemy z kakao(...)następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie mieszając dodajemy je partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy. Ptysie: pół szklanki wody 40 g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/5 łyżeczki soli 200 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 296

łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym(...)mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża „górka” nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki

https:KKuchniaMniam
Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami 149

szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki pszennej 70 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu greckiego 170 g marcepanu 5 łyżek likieru kokosowego  Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie drewnianym(...)pieczenia przesiać przez sitko. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki. Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem

Ala piecze i gotuje
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 149

mleka ● 250 g serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu)    Wykonanie:   Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Ugotuj przez około 15 minut w gotującej wodzie, po czym(...)uprzednio masy z dyni i mascarpone. Wypełnij opróżnione dynie przygotowanym kremem. Posyp z wierzchu uprażonymi migdałami. Wstaw na około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy, po około jedną, dwie łyżki do każdej porcji (ilość wedle uznania). Podawaj mocno schłodzone. Możesz dodatkowo udekorować krem bitą śmietaną (najlepiej z syfonu, jest dużo lżejsza i delikatniejsza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort tiramisu z malinami 108

kroił. Ja się bardzo niecierpliwiłam i dlatego moje boki są poszarpane. Ale na szczęście nie widać tego, bo tort obłożony jest biszkoptami. ;) Nasączenie: 300-350 ml espresso 80 ml likieru amaretto Zaparzamy mocną kawę, a gdy wystygnie dodajemy do niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin

Cooking Monster