likier - 5379 przepisów (strona:149/359)

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek 120

tych kilku chwil przyjemności :) Składniki na formę 23 x 19 1 paczka podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl wrzątku 50 ml amaretto lub likieru kawowego lub brandy - jest to około 5 łyżek 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 250 gr kakao gorzkie do oprószenia 1. Szykujemy(...)suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć. 2. Zaparzamy  kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;) 3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony w przepisie. 4. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz partiami mascarpone. 5. Zaczynamy maczać biszkopty i układamy je w naczyniu, przykrywamy warstwa śmietany

Gotowanie...to proste !
Tarta z jabłkami na cieście francuskim 173

minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie paski o grubości 2 mm. Mało (miękkie) ucieramy(...)cukrem pudrem przez 4-5 minut. Dodajemy jajko i dalej ubijamy na puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy resztę składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy

Ania i Marcin gotują
Prosty deser kawowy Affogato i ekspres do kawy Saeco PicoBaristo 107

piecie codziennie pysznej kawy, to polecam…       Przepis na prosty deser kawowy Affogato Składniki na 1 porcję: 60ml gorącego espresso 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1 łyżka poszatkowanych orzechów laskowych 1. Do szklaneczki przełożyć dwie gałki lodów ( patrz FILM ). Zalać gorącym espresso i polać likierem. 2. Na końcu posypać poszatkowanymi orzechami. Od razu

Mała Cukierenka
Rafaello 228

masła irlandzkiego  250 g cukru pudru 250 g mleka suszonego (pełne) 100 g kokosu 100 g migdałów w płatkach 25 ml spirytusu Do obtoczenia:  kokos likier kokosowy lub wódka Przygotowanie: Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze

Ala piecze i gotuje
CIASTO MICHASZEK 180

szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej(...)upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy

słodki bratek
Szarlotka z bitą śmietaną 376

jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki  mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1  galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan(...)miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy

Wanilia i Kardamon
RURKI Z KREMEM KAWOWYM 286

masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej Subtil , 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła do posmarowania foremek WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto łączymy ze sobą, wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez(...)mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki. Rurki podałam z kawą SUBTIL , którą możecie zakupić na stronie www.przyjacielekawy.pl/ , jest to sklep internetowy doskonały dla smakoszy kawy

słodki bratek
Likier ze świeżych listków mięty pieprzowej. 104

ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop z kilograma cukru i 3 szklanek wody. Syrop często mieszaj, aby się nie przypalił. Do wystudzonego syropu wlej resztę spirytusu i przefiltrowany likier miętowy. Całość wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie likier przefiltruj, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Miętę pieprzową można stosować

Przepisy i porady kulinarne
Likier krówkowy (z masy kajmakowej) 425

Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki

Marder&Marder Manufacture
Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) 163

podczas smażenia i uzyskają lekko chrupiącą powłokę.   120g sera ricotta 1 jajko (małe) 1-2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu) 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej Opcjonalnie: polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami. Dodać startą czekoladę(...)końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w mące i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju - z obu stron (aż się lekko zarumienią; dłużej smażone będą pękać). Po usmażeniu kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i opcjonalnie polać sosem czekoladowym

Di gotuje
łabędzi puch – ciasto na przyjęcie komunijne 324

zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimną masę i miksujemy do połączenia składników. składniki na poncz: 125 ml wody 3 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Wodę mieszamy z likierem. składniki na posypkę kokosową: 70 g wiórek kokosowych 100 g cukru 1 łyżka masła wykonanie: Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, cały czas mieszając

Domowy Smak Jedzenia
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 242

maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 3/4 opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze(...)ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka : wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy

słodki bratek
RAFFAELLO MOCNO KOKOSOWE 3585

szklanki mleka 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 szklanka cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego ponadto: 2 opakowania krakersów (po 180g) 3/4 szklanki likieru kokosowego 200g wiórków kokosowych 100g migdałów w płatkach 1 kostka margaryny Sposób przygotowania: W jednej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka.  Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym(...)gotującego się mleka wlewamy wymieszane żółtka z mąką. Ugotować i odstawić do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem na puch.  Następnie do masy dodajemy wiórka kokosowe i likier kokosowy.  Miksujemy jeszcze chwilkę. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy

Prosto i Smacznie z Anetą
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 146

ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie miksujemy do połączenia się. Biszkopt delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
WANILIOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI 193

Lekkie i puszyste muffinki z dodatkiem likieru waniliowego, który nadaje nadaje muffinkom niezwykłego aromatu. SKŁADNIKI na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. likieru waniliowego Dalkowski , ¼ szkl. oleju, kilkanaście drylowanych wiśni, cukier puder do posypania WYKONANIE Suche składniki mieszamy z suchymi w 1 misce, a w drugiej misce łączymy mokre

słodki bratek