miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki. Wykonanie nadzienia: Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać z cukrem, wsypać mielone migdały, wlać likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół
maniapieczeniaorzeźwiającego napoju, wyskokowego ;) Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenskładniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny dodatkowo: 4-5 połówek brzoskwiń z syropu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniasuszonych śliwek 150 ml soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza) 220 g naturalnego jogurtu greckiego cienkie paseczki ze startej z pomarańczy 3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru 2 łyżki likieru pomarańczowego Wykonanie: śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać. Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane śliwki włożyć do rondelka i dodać sok pomarańczowy. Gotować(...)zmiękną. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzić sokiem z pomarańczy. Zdjąć z ognia i ostudzić, rozetrzeć drewnianą łyżką do uzyskania przecieru. W wersji dla dorosłych można smak podkrecić dodatkiem likieru pomarańczowego jogurt posłodzić cukrem pudrem z ksylitolu lub innym ulubionym słodzikiem do pucharków na wysokiej nóżce nakładać naprzemiennie jogurt i mus śliwkowy. Każda porcję ozdobić paskami skórki pomarańczowej. Podawać schłodzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nami w komentarzach. Potrzebujemy: 300 g sękacza 500 g serka mascarpone 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto (albo więcej, wedle gustu i smaku) suszona żurawina kilka szklanych pucharków Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych
Marder&Marder Manufacturedeserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady(...)desce. Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mieszając dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę
SzczyptaSmaQserowa z cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie z gorzkiej czekolady) Pianka bezowa: 4 białka 10 łyżek cukru drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej(...)formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek
vaniliowoczekoladowaBombardino to bardzo popularny włoski likier jajeczny. Jest podawany na ciepło z bitą śmietaną na górskich stokach. Do kupienia w sklepach z alkoholami świata, lub nawet w Biedronce. Kiedy pierwszy raz usłyszałam o bombardino od koleżanki, wiedziałam że muszę go spróbować i zrobiłam go sobie sama z adwokata i rumu. Potem udało mi się go kupić(...)razem przyjechało do mnie z Włoch. Uwielbiam ten likier. Składniki: na dwie porcje w szklankach latte, te w których ja zrobiłam wystarczyło mi na 4 porcje 200 ml bombardino 100 ml spienionego mleka 100 ml espresso bita śmietana kakao lub czekolada to posypania Przygotowanie: Bombardino podgrzewamy delikatnie w garnku i wlewamy do szklanki. Delikatnie wlewamy do niego spienione mleko
Lili w kuchninasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone. TIRAMISU Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka 1/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru amaretto lub rumu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do posypania Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując(...)dodajemy po jednej łyżce sera, aż do zmiksowania całości. Do kremu dodajemy likier. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łyżką łączymy z wcześniej przygotowanym kremem. Zaparzoną mocną kawę studzimy. W kawie moczymy przez chwilę biszkopty, tak aby nią przesiąkły, ale się nie rozpadały. Nasączone biszkopty układamy na dnie foremki (mogą to być też pucharki), na biszkoptach układamy
Bon appetit mon amienawet te jak widać na załączonych zdjęciach długo nie wytrzymały temperatury. LODY AMARETTO z KARMELEM Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru amaretto 4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej syrop złocisty do polania kilka ciasteczek amaretti Przygotowanie: Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto
Bon appetit mon amiepiwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka 150 g cukru 1 laska wanilii 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. 250 ml piwa wlewamy do rondelka, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz 80 g cukru. Mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru - pół szklanki oleju - 1 cukier waniliowy - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2,5 szklanki mąki - 10 dag wiórek kokosowych - 1 szklanka maślanki -1 łyżka likieru amaretto WYKONANIE: Do misy wbijamy 2 jajka i 3 żółtka miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, gdy masa jest biała i puszysta dodajemy szklankę maślanki i olej, miksujemy. Później(...)pieczenia, miksujemy nadal. POwstałą masę przelewamy do blaszki nasmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na górę ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli, pół szklanki cukru i łyżką likieru amaretto.Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy i wylewamy na wcześniejszą masę. Pieczemy
Moje Słodkie Piekiełkobułeczek : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g masła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - można namoczyć w likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki(...)posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość
Grunt to przepis!ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka 200g orzechów włoskich ( Helio ) 150g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie) Dodatkowo: masa orzechowa ( Helio ) Orzechy zmielić na drobno. Do miski przełożyć białka, mąki, orzechy i cukier. Wszystko razem wymieszać i na końcu połączyć z likierem. (Masa powinna być
Di gotujeSkładniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru amaretto 1 cytryna ok. 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotowujemy napar z kawy espresso, studzimy dodajemy likier. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie
kgwjanczewo