likier - 5379 przepisów (strona:147/359)

Koniec wakacji i ....domowe limoncello 177

pozostawiłam Was  z przepisem na lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił

Kuchnia u Krysi
DRINK, ŻAR TROPIKÓW 522

Żar tropików to pyszny, słodki i kolorowy drink. Wykonany z likieru, soku i rumu. Z pewnością ucieszy wyglądem i smakiem naszych gości.                                                                     SKŁADNIKI : 20 ml syropu(...)grenadiny  Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao  Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu  mięta do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa wiśniowa 168

wiśniową . Taka schłodzona zupa owocowa idealnie nadaje się do jedzenia w upalny dzień. Składniki : 500g wiśni (lub czereśni) 300ml wody 50g cukru (lub mniej jeśli owoce są słodkie) 100ml likieru wiśniowego (opcjonalnie) 2 łyżki mąki kukurydzianej śmietana, mięta do przybrania Przygotowanie : Wiśnie wydrylować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż owoce(...)zaczną się rozpadać. Dodać cukier i likier (jeśli używacie), zamieszać i gotować na małym ogniu prze kolejne kilkanaście minut. Cukru można dodać mniej, szczególnie jeśli używacie czereśni, które są słodsze niż wiśnie, potem ewentualnie dosładzać do smaku. Zupę nieco przestudzić, zmiksować, ponownie postawić na palniku i powolutku gotować, dodać mąkę ziemniaczana rozrobioną w 2 łyżkach wody. Chwilę gotować, aż zupa

Codzienne Gotowanie
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 576

250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa: 3 łyżeczki żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji     Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć(...)woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 12. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Tarta kawowa z likierem i malinami 142

Proste i szybie, ale nie takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki … Czytaj dalej Tarta kawowa z likierem i malinami

czarrna od kuchni
Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli 95

się polubiły, potem zaprzyjaźniły. Jak to się mówi: swój swego wszędzie wyczuje. Obie mają ciekawe, momentami trudne, zwariowane życiorysy. Los tak chciał, że obecnie […] Artykuł Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Malinowy Obłoczek 54866

łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej(...)Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 220

tego w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw(...)Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem. Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu można użyć likieru limoncello (wersja dla dorosłych). Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia

zadanie-gotowanie
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 151

takimi przyprawami, jak: goździki, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim.  Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek(...)małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu

Zasmakuj Kuchni
ROLADA TIRAMISU 771

Rolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą  Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Mus Czekoladowy 123

Składniki: - 200g gorzkiej czekolady - 100g czekolady mlecznej - 2 jajka - 500ml śmietany 30% - cukier puder - 6 łyżek likieru pomarańczowego - owoce jagodowe Przygotowanie: 1 . Należy rozpuścić wszystkie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, i odstawiać. 2. Jaja ubijamy w kąpieli wodnej, łączymy z upłynnioną czekoladą i na koniec dodajemy likier. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Ubijamy śmietana na sztywna z dodatkiem cukru pudru

Coś z niczego
SMOOTHIE DRINK TRUSKAWKOWE 139

podrzuciła, postanowiłam nie odstawać od innych, tylko też  zrobić kilka pomysłów na takie fajne ,smaczne "Smoothie".Mój owocowy kubek jest pełen smaku bazylii i soku z limonki, oraz likieru limoncello,mniam...   ok.30dag.truskawek 50 ml.likieru z limoncello pół pęczka bazylii posiekanej drobno sok z limonki do smaku cukier waniliowy do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Truskawki umyć ,odszypułkować,osuszyć,zmiksować .Dodać posiekaną drobno(...)bazylię,likier i sok z limonki oraz cukier waniliowy.Jeszcze raz zmiksować lekko.Przelać do wysokich szklanek,udekorować bitą śmietaną i przystroić bazylią. Schłodzić w lodówce.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciastka z czekoladą i wiórkami kokosowymi 131

łyżeczki proszku do pieczenia   1   szczypta soli     120g masła     200g cukru     1 łyżka likieru toffi (w oryginale połowa mniej ekstraktu z wanilii)     1 jajko (duże) Dodatkowo: 50g wiórek kokosowych     100g czekolady (użyłam mlecznej) W dużej misce zmiksować masło ze szczyptą soli i cukrem(...)Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać likier i następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny

Di gotuje
Ciastka z czekoladą i wiórkami kokosowymi 171

łyżeczki proszku do pieczenia   1   szczypta soli     120g masła     200g cukru     1 łyżka likieru toffi (w oryginale połowa mniej ekstraktu z wanilii)     1 jajko (duże) Dodatkowo: 50g wiórek kokosowych     100g czekolady (użyłam mlecznej) W dużej misce zmiksować masło ze szczyptą soli i cukrem(...)Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać likier i następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny

Di gotuje
TORT JAGODOWY 222

Letni, lekki tort z jagodami. Piękny i smaczny.  Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości. Wysoki biszkopt przekroiłam na trzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.  Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka(...)laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam  taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy

cool and minty