likier - 5379 przepisów (strona:140/359)

Ciasto Pina Colada 132

stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3   szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Malinowy tort z glazurą czekoladową 166

stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg.  Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie  Biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Formę silikonową w której piekł się biszkopt, wyłożyłam folią spożywczą (ułatwi to późniejszy wyciąganie z formy).  Położyłam pierwszy(...)blat i nasączyłam likierem malinowym.  Posmarowałam częścią musu malinowego i przykryłam kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyłam, posmarowałam musem malinowym i przykryłam ostatnim blatem biszkoptowym. Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam.  Włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjęłam tort ustawiłam na kratce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Portofino 894

kolejny prosty drink. Jak to moja żona określiła "taki kobiecy" jednocześnie bardzo orzeźwiający - idealny na ciepłe dni. Składniki : 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego  20 ml likieru Blue Curacao sprite / 7up do dolania lód Przygotowanie : Do szejkera dajemy 2-3 kostki lodu, wódkę i sok pomarańczowy. Mieszamy. Wlewamy do szklanki na lód dolewamy sprite lub 7up a następnie(...)powoli wlewamy likier najlepiej na pływający lód jeśli chcemy otrzymać drinka warstwowego. Ciekawostką jest że w tym drinku alkoholowa jest tylko warstwa zielona. Drinka można również przygotować w jednym kolorze wystarczy na koniec użyć mieszadełka. Drink inspirowany przepisem z 2drink.pl

Prosty Drink
Kokosowy sernik na zimno 91

Smakował wybornie. Biały, bielszy,kokosowy… Lekki jak chmurka… W pełni pyszny…     Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną(...)przestudzoną czekoladę. Delikatnie i krótko zmiksować. Teraz bardzo delikatnie dodawać mleczko kokosowe oraz likier. Masę najlepiej mieszać trzepaczką. Namoczoną żelatynę delikatnie podgrzać (nie gotować!) do całkowitego rozpuszczenia się. Do tak przygotowanej żelatyny dodać kilka łyżek masy kokosowej w celu zahartowania jej. Następnie połączyć z całością. Na samym końcu dodać pokruszone wafelki kokosowe. Przełożyć do tortownicy wyłożonej folią. Schłodzić w lodówce

Raj dla Podniebienia
Tiramisu 97

Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno…  Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka  podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy kakao Wykonanie : umyte jajka sparzamy wrzątkiem,oddzielamy żółtka od białek. Zaparzamy mocną kawę. W misie ucieramy mikserem serek mascarpone(...)cukrem, dodajemy po żółtku, miksując na gładka masę. Dodajemy likier i miksujemy. Podłużne biszkopty maczamy w całości w kawie i układamy ciasno obok siebie w ulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę mascarpone, wyrównujemy, aby biszkopty zostały całkiem przykryte. Posypujemy kakao. Na warstwie kakao ponownie układamy moczone w kawie biszkopty, następnie porcja kremu i znów warstwa kakao. Pucharki wstawiamy

Raj dla Podniebienia
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 105

prostu hitem tej jesieni! Składniki: (na 2 porcje) 100g ciemnej czekolady 70% kakao 50g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki likieru kokosowego dekoracja jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada Wykonanie: Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy n agzie, aby woda zawrzała. Do mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę(...)wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy nad tym wiekszym i czekamy, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Masę czekoladową cały czas mieszamy, dodajemy likier i cynamon. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania. Delektujemy się, bo jest czym! Smacznego! Artykuł Kokosowa czekolada na gorąco

Raj dla Podniebienia
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 90

pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch kilka orzechów nerkowca kilka migdałów kilka orzechów laskowych kilka cukrowych kuleczek dekoracyjnych Wykonanie Przygotowujemy krem migdałowy. Migdały – wcześniej podpieczone na blasze przez(...)200C, olej, likier i cukier umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na gładką masę, która powinna przypominać gęsty krem z drobinkami bakalii. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy i miksujemy. Wbijamy po jajku, dodajemy

Raj dla Podniebienia
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE 239

cukru (najlepiej brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część) LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau) 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką(...)pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. LUKIER : cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy lub likier. Wykładamy na ciasto

cool and minty
Ciasto Bounty 240

suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka likieru kokosowego Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić. W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć(...)powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować. Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.  Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 75 ml kremówki  W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć

Domowa cukiernia Ewy
KUBANKA 621

łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła, 2 łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE(...)Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które można lekko nasączyć, smarujemy powidłami, układamy

słodki bratek
Mini serniczki cappuccino 139

zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 duże jajka pół szklanki śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2/3 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru kawowego + 300 ml śmietany kremówki cukier puder kawa rozpuszczalna (proszek) Ciastka pokruszyć na piasek za pomocą wałka lub blenderem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno foremek wykładać pokruszone ciasteczka(...)wyrównać. Kremówkę podgrzać, dodać kawę, mieszać, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do misy przełożyć twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia

Domowa cukiernia Ewy
Szybka babka czekoladowa z kawą i nutą pomarańczy 130

pomarańczy kopiata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 125g cukru jajko białko 125g mąki szczypta soli kopiata łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 80g cukru pudru 25ml likieru kawowego Wykonanie babki: Jogurt wymieszać z kawą rozpuszczalną, szczyptą soli, cukrem waniliowym i łyżką wody, tworząc jogurt kawowy. Pomarańczę umyć i zetrzeć z niej całą skórkę. Masło ubić z cukrem(...)Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej w małej keksówce o długości ok. 20cm. Wykonanie polewy: Gdy ciasto ostygnie zrobić polewę. Połączyć cukier puder z likierem kawowym i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Jeśli polewa byłaby zbyt wodnista dodać cukru. Polać babkę.  Przepis jest lekko zmienionym przepisem z książki "Kawa w filiżance, ciastach

Mania Wypiekania
Sernik Pina Colada (Ananas i kokos) 169

opakowania (po 40g ) budyniu śmietankowego (bez cukru) 50 g wiórków kokosowych  120 g cukru pudru  3 jajka  165 ml śmietanki kokosowej 22% 1 łyżka likieru kokosowego Malibu lub ekstraktu waniliowego  Na masę ananasową :  1 puszka ananasa (565 g) razem z syropem 1 budyń śmietankowy  200 ml zimnej wody  200 g śmietanki kremówki(...)oraz budynie przesiewamy prosto do masy mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wiórki kokosowe prażymy chwilę na suchej patelni i lekko studzimy. Dodajemy do masy. Na końcu dodajemy ekstrakt lub likier kokosowy.  3. Sernik wylewamy wprost na przygotowany spód. Zagotowujemy wodę i wlewamy do innej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st C . Naczynie z wrzątkiem umieszczamy na dolnej półce piekarnika

vaniliowoczekoladowa
Błyskawiczny sernik wg Aleex 201

cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy • gorzkie kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W blenderze zmiksować pokruszone ciasteczka(...)połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita i aksamitna. 7. W szklance zaparzyć kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej I 150 ml wody. Ostudzić. Dolać 50 ml likieru amaretto. 8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. 9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód. 10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać

W mojej kuchni
Lody Pina Colada 234

właśnie takie lody. SKŁADNIKI 1/2 dużego ananasa 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml śmietany 30% 5 żółtek 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki ksylitolu opcjonalnie można dodać 1 kieliszek likieru kokosowego WYKONANIE Ananas obrać ze skórki, wyciąć stwardniały środek i przełożyć do misy blendera. Dodać mleczko kokosowe, ale tylko gęstą część bez wody kokosowej i całość zblendować na jednolitą masę(...)Żółtka ubić z ksylitolem. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Mieszając delikatnie połączyć żółtka ze śmietaną, a następnie z masą kokosowo-ananasową (na tym etapie można dodać również likieru kokosowego). Gotową masę przełożyć do szczelnych pojemników np. po lodach i wstawić do zamrażalnika. Lody należy mieszać co godzinę, co zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu. Uwagi: Aby lody nakładać gałkownicą należy

Passions hobbies life