się możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka). Połączenie kruchego czekoladowego ciasta, z kremową waniliową masą serową, przybraną lekko kwaskowatymi wytrawnymi wiśniami w likierze, zwieńczone czekoladową kruszonką- to musiało się udać Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche czekoladowe ciasto: 200 g pszennej mąki 2 czubate łyżki kakao 150 g oleju kokosowego (najlepiej rafinowany, czyli(...)najjaśniejszym kolorze masy, dlatego nie użyłam standardowo trzcinowego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (40-50 g) opakowanie cukru wanilinowego *opcjonalnie, ale szczerze polecam 300-400 g wydrylowanych wiśni z likieru, moje są domowej roboty, a wcześniej z własnego ogródka), będą się też nadawały wiśnie z kompotu) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać olej kokosowy (w temperaturze
greenscarfłyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami(...)zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego. Babeczki smaruję dżemem, następnie wypełniam kremem, dekoruję orzechami
słodki bratekgarść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji prażonych HELIO Natura 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura 100 g gorzkiej czekolady 80-100 g ciasteczek amaretti 1 łyżka likieru Amaretto 1-2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 400 ml kremówki cukier puder do smaku 1-2 śmietan-fix kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji Białka ubijamy(...)Odstawiamy. Gdy napęcznieje podgrzewamy krótko, tylko do rozpuszczenia. Mieszamy z masą serową. Czekoladę, orzechy, rodzynki, żurawinę oraz lekko rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Wlewamy również likier. Mieszamy. Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z formy
Smaki Na Talerzułyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę(...)oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko łyżką; - po połączeniu się składników ciasto powinno samo odchodzić z łyżki, czyli nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie, jeżeli jest za gęste dodajcie jeszcze jogurtu i troszkę oliwy; - następnie nakładamy ciasto do papilotek: dno papilotki zakrywamy ciastem, następnie do środka dodajemy posiekane wcześniej orzechy brazylijskie oraz kosteczkę jabłuszka
MintTasteminut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmijcie. Krem patissiere 600 ml mleka 6 dużych żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej laska wanilii 40 ml likieru waniliowego( nie koniecznie) Zagotujcie mleko z ziarenkami wanilii i odstawcie na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i utrzeć gładką pastę(...)wrzącego mleka i wymieszać. Tak zahartowaną pastę jajeczną przelać do mleka i ciągle mieszając zagotować na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje- będzie przypominała gęsty budyń. Wmieszać z likierem i odstawić do przestygnięcia owijając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Przestudzić nie mieszając. Można gotowy schłodzony budyń zmiksować z masłem, albo bitą śmietaną. Do nadziania ptysiów użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmuffinki z Pepsi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 3 jajka 1 szklanka Pepsi 1/2 szklanki oleju 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie) W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim rozmieszać jajka i połączyć z Pepsi, olejem i likierem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia składników
kuchnia doskizdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się(...)masą żółtkową. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Gorące mleko ze śmietanką łączymy z masą żółtkową, dodajemy likier. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować
Raj dla Podniebieniaobranych i bez gniazd nasiennych ) 50 dkg cukru żelującego 3:1 4 gwiazdki anyżu sok i otarta skórka z 1 cytryny ( cytrynę umyj i sparz wrzątkiem ) 40 ml migdałowego likieru Sposób wykonania : G ruszki i jabłka pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny, gwiazdki anyżu, dokładnie wszystko wymieszaj razem. Rondel postaw na ogniu(...)zagotowania. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty do momentu, aż na powierzchni konfitury pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdejmij z ognia, wlej likier migdałowy, wymieszaj dokładnie. Wyjmij z konfitury gwiazdki anyżu. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiczki z konfiturą przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnemąki pszennej 9 łyżek kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 2 jajka 125 ml kefiru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki likieru kawowego 130 g masła szczypta soli 3/4 szklanki wody 400 g wiśni Polewa czekoladowa: 250 g kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund. W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Do suchych składników powoli dodawać, mieszając, wodę za masłem. Dodać jajka z maślanką i krótko mieszać, tylko
Domowa cukiernia Ewyłyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao Ok 70ml likieru pistacjowego Ok 40g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą(...)pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao. Kremy nakładamy po dwóch różnych stronach worka od szprycy z założoną tylką w kształcie gwiazdki. Posypujemy pistacjami, chłodzimy
Kuchnia w czekoladzieNajlepsze jadłam w słynnej lodziarni Cesare w Reggio Calabria, ale lodziarnia na lotnisku w Lamezii (Il Cantagalli) też daje radę. W każdym sklepie możemy kupić lemoniadę z bergamotki i likier przypominający limoncello, który podaje się w kieliszkach do prosecco. Jest też dżem bergamotowy. To z takich oczywistych rzeczy. Bergamotkę dodaje się także do sosów, mięs np. słynnej kiełbasy nduja(...)włosku i po grecku, gdyż miejscowym dialektem jest grico. Ze stacji odbiera mnie pan Petrulli, który ma małą firmę produkującą wyroby z bergamotki np. bergamotkowe limoncello, likier, cukierki, ciasteczka i marmoladę. Wszyscy Kalabryjczycy są przemili, ale nie tak jak szef Azienda Petrulli. To małe biuro i zakład przetwórczy w Condofuri obok Bova Marina, gdzie pracują tylko 2 osoby. Wszystko
Ugotowane pozamiatanekrople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem(...)około 30 minut. Gdy wszystkie spody tortowe mamy upieczone i wystudzone zaczynamy przygotowywać masę: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone oraz likier amaretto, miksujemy do połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy
Smaki Na Talerzupodłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao do oprószenia Świeża mięta do dekoracji Sposób wykonania deseru: Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek. Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką(...)ubijania piany prawie do białości, stopniowo pod koniec dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia. Figi myję kroję w plastry. Biszkopty łamię na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję
Wanilia i Kardamonsoli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej(...)minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym krótszy czas ubijania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem co to ten lemon curd. -To likier jakiś, tak?- wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów
Arbuziaki