podanych składników wychodzą 4 kieliszki lub pucharki SKŁADNIKI 4 żółtka 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki cukru waniliowego 500 - 600 g mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy do miski. 2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek(...)mieć temp. pokojową). 5. Gotową masę wkładamy do lodówki. Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy
Marcepanowa kuchniaKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 350 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36% 5 żółtek 8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Poncz: 400 ml wrzątku 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml likieru amaretto 50 ml spirytusu 10 ml aromatu migdałowego Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy(...)dodajemy skórkę z otartych pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos. Krok 4. Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą
Dziś Ja gotujeKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru(...)Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinydrożdży świeżych 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła 250 mleka 250 twarogu półtłustego szczypta soli kieliszek spirytusu lub wódki dodatkowo: białko ok. 3/4 szklanki cukru pudru kieliszek likieru waniliowego posypka cukrowa opcjonalnie konfitura tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l) Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać(...)Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać. Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie
Opowieści z piekarnikaotoczonym aksamitnym kremem. Składniki: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 70g masła extra 6 łyżek mleka w proszku 100g wiórków kokosowych 80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie 3 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 20sztuk łuskanych migdałów 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia(...)dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry
Szalona Kuchnia Ewelinyjaja 3 szt(m) mąką pszenna 5 łyżek cukier 1 łyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę(...)Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą
Różowa kuchniaGotowe eklerki przechowywać w lodówce. * Mleko kokosowe w puszce zazwyczaj dostępne jest w puszkach o pojemności 400 ml. Moje miało 425 ml. Brakującą część do 500 ml uzupełniłam likierem kokosowym, ale można również zwykłym mlekiem. Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka kokosowego - moje mleko, mimo przechowywania w temperaturze pokojowej, składało się w większości z twardej śmietanki ( co świadczy(...)jego dobrej jakości ), najpierw więc rozmieszałam je w miseczce wraz z wodą, która znajdowała się na spodzie puszki, pod gęstą śmietanką. Dodatkowo rozrzedził je likier kokosowy, dzięki czemu łatwiej było mi zmiksować część mleka z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Mleko kokosowe w ogóle jest dużo bardziej gęste od zwierzęcego, ale po podgrzaniu staje się rzadsze. Smacznego
Opowieści z piekarnikaPyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam. Składniki na 4 pucharki: 250g mascarpone 1/4 szklanki cukru 2 jajka około 200g podłużnych biszkoptów kilka łyżek kakao 300ml mocnej kawy 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżek(...)likieru amaretto (można pominąć) Kawę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy. Przeczytaj cały przepis - Tiramisu w pucharkach at AleTorcik
AleTorcikkorzennych (każde 600 g)* 1000 ml śmietanki 36%, schłodzonej 300 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej 3/4 szklanki cukru pudru kilka kropel zapachu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 50 ml likieru Amaretto 2 słoiczki powideł śliwkowych (290 g słoiczek) cynamon i kakao, do oprószenia Śmietankę 36% przełożyć do miski, dodać śmietanę 18%, cukier, zapach i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać(...)cynamon, likier i zmiksować do połączenia, na najmniejszych obrotach miksera. Otrzymany krem podzielić na 5 równych części. Blachę o orientacyjnych wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć 5 warstw ciastek, każdą warstwę posmarować porcją kremu. Dodatkowo 2 i 4 warstwę posmarować powidłami śliwkowymi (ciastka, powidła, krem). Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószyć cynamonem
kulinarnyswiatdomi