majonezowa z tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka i ogrzewać chwilę(...)małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę nasączyć małymi porcjami likieru nakłuwając w wielu miejscach (użyłam dekoratora z najdłuższą końcówką) , następnie przy pomocy pędzelka pokryć babkę polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin
Praktyczna pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na muffiny: 120 g mąki orkiszowej 120 g cukru pudru 70 g wiórków kokosowych 150 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki likieru kokosowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym(...)miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej) 300 ml śmietany
Domowy Smak Jedzeniaprzez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 150 ml likieru jajecznego 250 g okrągłych biszkoptów Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać(...)płatków czekoladowych Delecta Decoraga Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i mix do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na krem pomarańczowo-adwokatowy, wyrównać. Udekorować płatkami czekoladowymi i likierem jajecznym. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyłyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce, do 2 miski przekładamy suche składniki. Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości(...)pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao
słodki bratekserka waniliowego 1/2 szkl. jagód, 2 łyżki żelatyny Krem michałkowy: 1 szkl. śmietany 36%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan-fix, 6 białych michałków, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: likier do nasączenia, 2 michałki, 2 kostki czekolady WYKONANIE Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę(...)orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy
słodki bratekszkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru kawowego WYKONANIE Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym płynie rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu. UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki
słodki bratekOpis: Drink black russian powstaje dzięki połączeniu wódki z likierem Kahlua dlatego też jest on bardzo mocny, ale mimo wszystko każdy jest go w stanie wypić, ponieważ ma on bardzo wyraźny smak kawy i nie czuć aż tak wódki. Składniki: 50 ml wódki 20 ml Kahlua lód Sposób wykonania: Niską szklankę do whisky wypełniamy lodem, następnie dodajemy 40 ml wódki(...)oraz 20 ml likieru Kahlua i wszystko razem mieszamy. Nasz drink Black russian jest już gotowy! Artykuł Black russian pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiapodobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem(...)mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać namaczane ciastka i rozsmarować cienką warstwę kremu. Całość obficie posypać orzechami. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki
Di gotujeRurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka(...)budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko
Moje domowe kucharzeniesmakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fixu do śmietany 2 łyżki cukru pudru 250 g konfitury gruszkowej 560 g masy orzechowej HELIO(...)łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem
VioletoweKucharzenietaaak taki mazurek, tradycyjny. Jak nasze babcie piekły a dziadkowie kokosy z ogródka zbierali : ) Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy: 300 g mąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Wyjęte ciasto
Szybko Tanio Smaczniegorzkiej czekolady-może być starta czekolada 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250 ml śmietany 30 % 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa jajeczna: 50 ml likieru adwokat- Dalkowski 50 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Ciasto: Masło rozpuścić, ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel(...)miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy. Polewa jajeczna: Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy . Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmasła Ganasz czekoladowy: 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady(...)Ganasz: Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy
Malinowo w kuchniWitajcie :) ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek no i musiałam oczywiście zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym(...)cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę
Sama słodycz i szczypta chiliczekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Wierzch: 1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę) odrobina cukru pudru 1 kostka czekolady Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować i połączyć z masłem. Wyłożyć na spód(...)małego naczynka żaroodpornego (lub kilku koklików). Przygotować masę serową. Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrem waniliowym. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem i ułożyć na spodzie z ciasteczek. Serniczek piec 30-35 minut w 170 stopniach. Po lekkim ostudzeniu (powinien być jeszcze ciepły) wierzch posmarować śmietanką wymieszaną z pudrem. Po wsiąknięciu posypać startą czekoladą
Di gotuje