kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki • biszkopciki Składniki na masę: • 50 g masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki(...)zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa: W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem, od spodu każdego przykładamy okrągły biszkopcik. Schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariamożecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około 18 babeczek ) 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy odpowiednik ) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy(...)ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta, do wysokości 3/4. Piec w 170 stopniach C przez 25 minut. Ostygnięte babeczki udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowosmakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie plastry – 1 mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo(...)skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić na mniejsze kawałki). Fenkuł układamy na talerzu razem z owocem, posypujemy migdałami i słonecznikiem. Teraz przygotujcie sos – likier połączcie z miodem, ja całość podgrzałam by składniki się połączyły i polejcie sałatę. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniecukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj(...)najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj
codojedzeniaMój mąż zrobił likier wiśniowy… oczywiście bezglutenowy. Po zlaniu okazało się, że wiśnie nasączone alkoholem są nadal zdatne do wykorzystania. Żal było je wyrzucać a opcja zjedzenia ich wszystkich groziła totalnym upojeniem alkoholowym. Tak narodził się pomysł lekkiego ciasta czekoladowego z procentem. Bez obaw, wiśnie z likieru można też śmiało zastąpić wiśniami z mrożonki (obecnie […] Post Ciasto czekoladowe
Krzywa ProstaWykorzystując mój likier na różne sposoby postanowiłam upiec niebieskie muffinki. Od razu skojarzyły mi się z takimi zdobionymi na ciasteczkowego potwora , ale póki co brakuje mi trochę rzeczy do takiego wykonania więc, drugą myślą były smerfy. Pamiętacie białe czapeczki tych stworków? Miałam bitą śmietanę to spróbowałam zrobić ;) Pierwszy raz bawiłam się w zdobienie rękawem, więc trochę krzywo i w ogóle(...)polecam. Przepis to po prostu zwykłe składniki na jasne muffinki + barwnik. Lub tak jak ja należy zastąpić wodę/mleko likierem Blue Curacao. Spokojnie, podczas pieczenia alkohol wyparowuje (w smaku nie czuć, ale kto wie co by wyszło na badaniu) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki
W kuchni bez szafekpolecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes). Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego(...)orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby 1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką
Mała Cukierenkacytryny jest on jednym z moich ulubionych drinków. Polecam go również wykonać jako shot Składniki: 20 ml blue curacao 20 ml soku z cytryny 20 ml wódki 20 ml likieru Cointreau lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 20 ml blue curacao następnie dodajemy 20 ml soku z cytryny 20 ml likieru Cointreau oraz
Drinkologiakakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane(...)masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem. Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw
Roślinna - blog wegańskimocnego naparu kawy 2-3 łyżki kremu kawowego De Luxe (też z Lidl) 250 g serka mascarpone 1 jajko (osobno białko i żółtko) 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt umieściłam w tortownicy, nasączyłam kawą Posmarowałam go cienką warstwą kremu kawowego, na który poukładałam nasączone kawą podłużne biszkopty. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko(...)jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem i wszystko wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Tą masą tiramisu zalałam nasączone biszkopty
Blondynka Gotujeszczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/ , duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym , przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam! Składniki na ciasto: 250 g margaryny 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Rozcierać miedzy palcami, aż zrobi się
Domowa cukiernia EwySkładniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj(...)masą żółtkową na jednolitą masę. Przestudzony napar kawy wymieszaj z likierem. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao
Przepisy i porady kulinarnemasła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz(...)masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić
moj przepis naJuż sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i biszkopcikami również naponczowanymi(...)mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy oraz: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao
Maślane ciasteczkojest to jakiś wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny(...)Kolorów uzyskałam 4: żółty, różowy, niebieski i zielony (żółty + niebieski) Do likieru nie dodawałam soku z cytryny, bo sam jest mocno pomarańczowy w smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy
W kuchni bez szafek