likier - 5379 przepisów (strona:119/359)

Truskawki balsamico 85

Sezon truskawkowy w pełni. Warto wypróbować ten przepis.  Składniki: 2 pomarańcze   likier Grand Marnier ( może być inny )   500 g truskawek   cukier   ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena   kilka ziaren pieprzu   sos truskawkowy  Przygotowanie: Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem

R'n'G Kitchen
Cherry Passion od Vobro nie tylko jako słodki prezent - recnezja 84

Mare .  Tym razem chciałam zaprezentować kolejne słodkości, ale tym razem dedykowane dla dorosłych. Cherry Passion  To pyszne praliny w kształcie kopczyka! Każda z nich skrywa wiśnię w likierze, która została otoczona dobre jakości czekoladą deserową. Nadzienie nie wypływa z czekoladek, co mi zdarzało się u innych producentów i uwierzcie, że całość wręcz rozpływa się w ustach... W eleganckim(...)który "przykuwa oko". Wcześniej, kiedy miałam styczność z wiśniami w czekoladzie to spotykałam się jedynie z czerwoną kolorystyką oraz wizualizacją wiśni. Tu mamy prawdziwe zdjęcie wiśni, którą apetycznie oblewa likier z czekoladą. Dodatkowe elementy z postaci złotych kokardek sprawiają, że całość wygląda bardzo wyjątkowo i wyróżnia się spośród innych produktów na sklepowych półkach. Pomimo, że nie jestem fanką alkoholu

Di gotuje
Idealne na Dzień Matki – bombonierki Cherry Passion 126

pudełku, elegancki kuferek na biżuterię i… coś słodkiego. Postawiłam na bombonierki Cherry Passion od Vobro. Vobro, to sprawdzona marka. Kocham ich produkty. A moja mama kocha wiśnie w likierze Do tego Vobro jak zwykle zachwyca układem graficznym – zdjęcie wiśni z oblewającymi ją likierem i czekoladą. Taka grafika aż kusi by od razu sprawdzić co jest w środku

Słodkie okruszki
Baileys – historia likieru, który nie mógł się udać 67

Baileys to likier, który z Irlandii eksportowany jest do 180 krajów świata (na 193 należące do ONZ). Mało kto wie, że powstał w Londynie, a jego nazwa jest kompletnie przypadkowa. Popularnego drinka stworzył w zaledwie czterdzieści pięć minut sympatyczny żydowski emigrant z Południowej Afryki. Ta historia jest jak z filmu. Ten artykuł jest przeznaczony dla pełnoletnich czytelników. Jeśli masz mniej(...)słodkiego mleka skondensowanego, wyciskanego z tubki wprost do ust. I ani trochę mnie nie dziwi, że sprzedają aż 80 milionów butelek rocznie. To naprawdę jest smaczne. Artykuł Baileys – historia likieru, który nie mógł się udać pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
LIKIER KAWOWY Z PIANKAMI MARSHALLOW (18+) 114

przepadam za mocnymi alkoholami ale jeżeli w kieliszku pojawi się likier to jestem jedną z pierwszych osób które po niego sięgną. Ten likier przygotujesz szybko... składników jest mało więc każdy sobie poradzi :) Składniki: 400 g mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody 200 ml wódki pianki marshallow Kawę rozpuścić z wodzie. Do kawy dolać mleko skondensowane oraz

Kuchnia w oparach
LIKIER TRUSKAWKOWO-ŚMIETANKOWY (18+) 104

Jeszcze nie jest to pora na truskawki więc nie zrobiłam go w ilościach hurtowych. Na to przyjdzie czas. Likier jest pyszny i zachwyci podniebienia zarówno mężczyzn jak i kobiet.  Dzięki paście waniliowej likier ma delikatna nutę wanilii. Najlepszy po minimum 2 dniach leżakowania. Składniki: 1 kg truskawek sok z 2 cytryn 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki pasty waniliowej

Kuchnia w oparach
Ciasto cassis 130

CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru  100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)przez 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie obniżamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez kolejne 35 minut. Studzimy w piekarniki. Wykonanie: Biszkopt nasączamy ponczem z likieru wymieszanego z wodą. Nasączony biszkopt smarujemy konfiturą porzeczkową, następnie nakładamy krem. Na wierzch przekładamy wystudzoną bezę. Całość odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Tartaletki z miętowym budyniem i owocami 99

cukru pudru - 2 jajka duże kurze - 200g masła ( lub margaryny) Masa budyniowa - 400 ml mleka pełnego 3,2% - 1 budyń waniliowy - 3-4 łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru Na początek ciasto kruche. Masło  rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś(...)termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę

Kuchnia Pełna Emocji
Tort kokosowy z kremem waniliowym i śmietanką kokosową 138

Taki tort sobie wymarzyłam... puszyste blaty biszkoptowe, wilgotne od likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki erytrolu lub cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie. Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce

Chocolate Muffin Blog
Pijana kostka 80

Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy

Bon appetit mon amie
Tiramisu 95

zależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1-1,5 szkl. mocnej kawy szczypta soli gorzkie kakao do oprószenia 1-2 łyżki likieru amaretto Jajka wyparzamy, w tym celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy(...)białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy pozostały cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy z masą żółtkowo-serową. Przestudzoną kawę przelewamy do miseczki, mieszamy z likierem. Zanurzamy w niej, na dosłownie kilka sekund, podłużne biszkopty. Układamy jeden obok drugiego w ceramicznym naczyniu. Na biszkopty wykładamy część kremu (u mnie 1/3, może być też połowa), wyrównujemy. Oprószamy

Smaki Na Talerzu
Klasyczne Tiramisu 71

Tiramisu,to wdzięczny deser, który możemy robić na wiele sposobów. Ja dziś proponuję klasyczną wersję tego deseru. SKŁADNIKI: 500g. mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty

Kuchnia Beaty
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 105

mąką ziemniaczaną, winem i advokatem Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto(...)winem i advokatem Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę. Artykuł Najlepsze przepisy z ziemniakami

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 127

roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI(...)pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 laska wanilii 1 pomarań cza 1 cytryna Lukier 100 ml śmietany 50 g cukru pudru 50 g migdałów bez sk ó rki aromat migdałowy Dekoracja migda

La grande e la piccola cuoca