Sezon truskawkowy w pełni. Warto wypróbować ten przepis. Składniki: 2 pomarańcze likier Grand Marnier ( może być inny ) 500 g truskawek cukier ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena kilka ziaren pieprzu sos truskawkowy Przygotowanie: Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem
R'n'G KitchenMare . Tym razem chciałam zaprezentować kolejne słodkości, ale tym razem dedykowane dla dorosłych. Cherry Passion To pyszne praliny w kształcie kopczyka! Każda z nich skrywa wiśnię w likierze, która została otoczona dobre jakości czekoladą deserową. Nadzienie nie wypływa z czekoladek, co mi zdarzało się u innych producentów i uwierzcie, że całość wręcz rozpływa się w ustach... W eleganckim(...)który "przykuwa oko". Wcześniej, kiedy miałam styczność z wiśniami w czekoladzie to spotykałam się jedynie z czerwoną kolorystyką oraz wizualizacją wiśni. Tu mamy prawdziwe zdjęcie wiśni, którą apetycznie oblewa likier z czekoladą. Dodatkowe elementy z postaci złotych kokardek sprawiają, że całość wygląda bardzo wyjątkowo i wyróżnia się spośród innych produktów na sklepowych półkach. Pomimo, że nie jestem fanką alkoholu
Di gotujepudełku, elegancki kuferek na biżuterię i… coś słodkiego. Postawiłam na bombonierki Cherry Passion od Vobro. Vobro, to sprawdzona marka. Kocham ich produkty. A moja mama kocha wiśnie w likierze Do tego Vobro jak zwykle zachwyca układem graficznym – zdjęcie wiśni z oblewającymi ją likierem i czekoladą. Taka grafika aż kusi by od razu sprawdzić co jest w środku
Słodkie okruszkiBaileys to likier, który z Irlandii eksportowany jest do 180 krajów świata (na 193 należące do ONZ). Mało kto wie, że powstał w Londynie, a jego nazwa jest kompletnie przypadkowa. Popularnego drinka stworzył w zaledwie czterdzieści pięć minut sympatyczny żydowski emigrant z Południowej Afryki. Ta historia jest jak z filmu. Ten artykuł jest przeznaczony dla pełnoletnich czytelników. Jeśli masz mniej(...)słodkiego mleka skondensowanego, wyciskanego z tubki wprost do ust. I ani trochę mnie nie dziwi, że sprzedają aż 80 milionów butelek rocznie. To naprawdę jest smaczne. Artykuł Baileys – historia likieru, który nie mógł się udać pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comprzepadam za mocnymi alkoholami ale jeżeli w kieliszku pojawi się likier to jestem jedną z pierwszych osób które po niego sięgną. Ten likier przygotujesz szybko... składników jest mało więc każdy sobie poradzi :) Składniki: 400 g mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody 200 ml wódki pianki marshallow Kawę rozpuścić z wodzie. Do kawy dolać mleko skondensowane oraz
Kuchnia w oparachJeszcze nie jest to pora na truskawki więc nie zrobiłam go w ilościach hurtowych. Na to przyjdzie czas. Likier jest pyszny i zachwyci podniebienia zarówno mężczyzn jak i kobiet. Dzięki paście waniliowej likier ma delikatna nutę wanilii. Najlepszy po minimum 2 dniach leżakowania. Składniki: 1 kg truskawek sok z 2 cytryn 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki pasty waniliowej
Kuchnia w oparachCASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)przez 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie obniżamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez kolejne 35 minut. Studzimy w piekarniki. Wykonanie: Biszkopt nasączamy ponczem z likieru wymieszanego z wodą. Nasączony biszkopt smarujemy konfiturą porzeczkową, następnie nakładamy krem. Na wierzch przekładamy wystudzoną bezę. Całość odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiecukru pudru - 2 jajka duże kurze - 200g masła ( lub margaryny) Masa budyniowa - 400 ml mleka pełnego 3,2% - 1 budyń waniliowy - 3-4 łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru Na początek ciasto kruche. Masło rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś(...)termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę
Kuchnia Pełna EmocjiTaki tort sobie wymarzyłam... puszyste blaty biszkoptowe, wilgotne od likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki erytrolu lub cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie. Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce
Chocolate Muffin BlogSkładniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy
Bon appetit mon amiezależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1-1,5 szkl. mocnej kawy szczypta soli gorzkie kakao do oprószenia 1-2 łyżki likieru amaretto Jajka wyparzamy, w tym celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy(...)białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy pozostały cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy z masą żółtkowo-serową. Przestudzoną kawę przelewamy do miseczki, mieszamy z likierem. Zanurzamy w niej, na dosłownie kilka sekund, podłużne biszkopty. Układamy jeden obok drugiego w ceramicznym naczyniu. Na biszkopty wykładamy część kremu (u mnie 1/3, może być też połowa), wyrównujemy. Oprószamy
Smaki Na TalerzuTiramisu,to wdzięczny deser, który możemy robić na wiele sposobów. Ja dziś proponuję klasyczną wersję tego deseru. SKŁADNIKI: 500g. mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty
Kuchnia Beatymąką ziemniaczaną, winem i advokatem Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto(...)winem i advokatem Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę. Artykuł Najlepsze przepisy z ziemniakami
Ugotowane pozamiataneroku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI(...)pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 laska wanilii 1 pomarań cza 1 cytryna Lukier 100 ml śmietany 50 g cukru pudru 50 g migdałów bez sk ó rki aromat migdałowy Dekoracja migda
La grande e la piccola cuoca