likier - 5379 przepisów (strona:112/359)

Likier cytrusowy 53

Likier cytrusowy Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać cukier i gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Wszystkie owoce dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Z 2 pomarańczy, 1 cytryny, 1/2 limonki i 3 mandarynek zetrzeć skórkę, ale uważać żeby nie zetrzeć razem ze skórką białej części, jedynie cienką warstwę skórki i włożyć(...)warstw), przelać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia od razu po rozlaniu do butelek, jednak najlepiej odstawić na co najmniej 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. Artykuł Likier cytrusowy pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Mocno czekoladowe ciasto bez mąki 85

pewno polubicie i to mocno czekoladowe ciasto bez mąki. Czekoladowy smak ciasta podkreśliłam kawą. Dodałam nescafe w proszku. Do ciasta przygotowałam truskawki i grecki jogurt, który wymieszałam z likierem kokosowym. Ciasto jest słodkie, więc jogurt świetnie balansuje jego słodycz. Można je również podać z lodami waniliowymi. Ten czekoladowy deser najlepiej smakuje jak ciasto jest mocno schłodzone. Warto je zatem upiec(...)masła 5 jajek 1 łyżka neski w proszku szczypta soli do smaku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g czekolady, grubo pokrojonej Do podania 200 g greckiego jogurtu 4 łyżki likieru kokosowego lub 2 łyżki miodu 300 g truskawek Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg. Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać żółtka

codojedzenia
Deser słoikowy z kremem z dodatkiem Aperolu i truskawkami w czekoladzie 52

trzy kubki.  Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ). Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji. Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja,  gdyż odnoszę je do butelki z likierem. Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie,  wraz z mascarpone, jogurtem, miodem.  Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam. Odizolowana(...)mini biszkopcików Andante 250 gram serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2 łyżki miodu 5-6 sztuk sporych truskawek 3 łyżki likieru Aperol 3 łyżki Nutelli 6 kostek deserowej czekolady  Wykonanie: Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy. Dokładamy serek kanapkowy - ponownie mieszamy, do dokładnego połączenia

Kronika Piekarnika
Ciasto makowo-kokosowe z kremem 50

cukru 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: płatki migdałowe wiórki kokosowe 100 ml przegotowanej zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml likieru kokosowego lub adwokat Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto makowo-kokosowe z kremem? Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem(...)nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem i cytryną, posmarować połową kremu. Drugą część kremu wyłożyć na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Krem do ciasta

Kuchcik gotuje
Porzeczkowy Miodownik 69

udało mi się wytworzyć trochę miodu z mniszka lekarskiego (wyszedł super – polecam Wam zrobić -bo smakuje jak prawdziwy miód). Co do samego ciasta- to mięciutkie, przesiąknięte aromatami korzennymi, nasączone likierem kawowym, przełożone mlecznym kremem ciacho. No i oczywiście dżem porzeczkowy, który nadaje mu owocowego akcentu. Całość w polewie deserowej.     Składniki na ciasto:   50 dag mąki pszennej(...)cukru pudru   Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st.   Składniki na nasączenie:   100 ml likieru kawowego   100 ml przegotowanej wody   Składniki na krem:     2 szklanki mleka   3/4 szklanki cukru   2 żółtka   cukier waniliowy   2 łyżki mąki pszennej

Domowe ciasta
Ciasto cappuccino bez pieczenia 76

śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao 250 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki lub likieru kawowego Jak zrobić ciasto cappuccino bez pieczenia Rozpocznij od rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego. Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij na sztywno(...)pozostały w niej grudki. Dokładnie wymieszaj i wylej na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć. Wymieszaj 250 ml kawy z likierem lub wódką. W tak przygotowanym ponczu namaczaj podłużne biszkopty, a następnie ułóż je równą warstwą na masie kawowej. W międzyczasie przygotuj krem straciatella. Czekoladę posiekaj bardzo drobno – możesz pomóc sobie

okolicepalnika.pl
Drink French 77 83

Zdecydowanie moje smaki. Drink French 77 jest orzeźwiający i smaczny. W oryginalnych przepisach wymieniany jest jeszcze jako jeden ze składników likier z kwiatów czarnego bzu. W polskich przepisach barmańskich spotkałam się z samym połączeniem ginu, soku z cytryny, syropu cukrowego i Prosecco. Jeżeli posiadacie likier z kwiatów czarnego bzu, to warto go dodać. Smak tak przygotowanego koktajlu już jest bajeczny

Passions hobbies life
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce 39

zdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się(...)masą żółtkową. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Gorące mleko ze śmietanką łączymy z masą żółtkową, dodajemy likier. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować

Raj dla Podniebienia
Tiramisu z owocami 31

porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania(...)wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno

Raj dla Podniebienia
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 36

łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy

Raj dla Podniebienia
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 38

krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia(...)przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami. Smacznego! Będzie pysznie! Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa

Raj dla Podniebienia
SERNIK WIOSENNY Z RICOTTĄ 40

twarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze

Raj dla Podniebienia