trzy kubki. Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ). Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji. Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja, gdyż odnoszę je do butelki z likierem. Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie, wraz z mascarpone, jogurtem, miodem. Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam. Odizolowana(...)mini biszkopcików Andante 250 gram serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2 łyżki miodu 5-6 sztuk sporych truskawek 3 łyżki likieru Aperol 3 łyżki Nutelli 6 kostek deserowej czekolady Wykonanie: Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy. Dokładamy serek kanapkowy - ponownie mieszamy, do dokładnego połączenia
Kronika Piekarnikacukru 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: płatki migdałowe wiórki kokosowe 100 ml przegotowanej zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml likieru kokosowego lub adwokat Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto makowo-kokosowe z kremem? Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem(...)nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem i cytryną, posmarować połową kremu. Drugą część kremu wyłożyć na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Krem do ciasta
Kuchcik gotujeudało mi się wytworzyć trochę miodu z mniszka lekarskiego (wyszedł super – polecam Wam zrobić -bo smakuje jak prawdziwy miód). Co do samego ciasta- to mięciutkie, przesiąknięte aromatami korzennymi, nasączone likierem kawowym, przełożone mlecznym kremem ciacho. No i oczywiście dżem porzeczkowy, który nadaje mu owocowego akcentu. Całość w polewie deserowej. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na nasączenie: 100 ml likieru kawowego 100 ml przegotowanej wody Składniki na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej
Domowe ciastaśmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao 250 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki lub likieru kawowego Jak zrobić ciasto cappuccino bez pieczenia Rozpocznij od rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego. Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij na sztywno(...)pozostały w niej grudki. Dokładnie wymieszaj i wylej na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć. Wymieszaj 250 ml kawy z likierem lub wódką. W tak przygotowanym ponczu namaczaj podłużne biszkopty, a następnie ułóż je równą warstwą na masie kawowej. W międzyczasie przygotuj krem straciatella. Czekoladę posiekaj bardzo drobno – możesz pomóc sobie
okolicepalnika.plZdecydowanie moje smaki. Drink French 77 jest orzeźwiający i smaczny. W oryginalnych przepisach wymieniany jest jeszcze jako jeden ze składników likier z kwiatów czarnego bzu. W polskich przepisach barmańskich spotkałam się z samym połączeniem ginu, soku z cytryny, syropu cukrowego i Prosecco. Jeżeli posiadacie likier z kwiatów czarnego bzu, to warto go dodać. Smak tak przygotowanego koktajlu już jest bajeczny
Passions hobbies lifezdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się(...)masą żółtkową. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Gorące mleko ze śmietanką łączymy z masą żółtkową, dodajemy likier. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować
Raj dla Podniebieniaporcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania(...)wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno
Raj dla Podniebieniałyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy
Raj dla Podniebieniakrem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia(...)przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami. Smacznego! Będzie pysznie! Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa
Raj dla Podniebieniatwarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze
Raj dla Podniebieniaciasteczek kakaowych 6 łyżek roztopionego masła masa 1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g) 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego sok z 1/2 cytryny nadzienie 200 g świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę(...)masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki kremówki. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Połowę borówek
Raj dla Podniebienia