ciut więcej - 2 duże łyżki wody Składniki na krem: - 500 g serka mascarpone - 500 g słodkiej śmietanki 30-36% - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżka likieru amaretto Składniki na poncz do biszkoptu: - ok. 250 ml zaparzonej kawy - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: - biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się - 200 g słodkiej śmietany(...)głęboki talerz, dodaj amaretto Teraz przygotuj krem. Zimną śmietanę i mascarpone przełożyć do misy robota i zmiksować na krem. Pod koniec ubijania dodać cukier , cukier wanilinowy oraz likier amaretto. Nie miksuj długo bo masa się zwarzy. Dolny biszkopt nasącz połową ponczu. Włóż trochę mniej niż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie. Biszkopty podłużne zanurzaj na krótko w kawie i układaj
Z Kuchni Do Kuchnibiałej czekolady około 700 g sera z wiaderka 40 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1 kieliszek (25 ml) likieru Malibu Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 70 ml śmietanki 30% wiórki kokosowe do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sernika Raffaello: Wafelki śmietankowe pokruszyć lub zblendować w blenderze. Dodać(...)kąpieli wodnej. Do miski przełożyć ser, ricottę. Dodać śmietankę i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać jajka, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną czekoladę, likier, cukier puder i zmiksować do połączenia składników. Spód ciasta wyjąć z lodówki. Wylać przygotowaną masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę
Danka Pichciśmietanki kremówki 30% ekstrakt waniliowy Polewa kawowa 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g białej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody 40 ml likieru kawowego (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka owsiane drobno pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy(...)rondelku. Wsypać kawę i wymieszać. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę i całość energicznie wymieszać. Kolejno dodać pokrojoną czekoladę. Całość mieszać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać likier kawowy (opcjonalnie). Polewę odstawić do lekkiego zastygnięcia. 9. Przestudzony sernik polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku
Przepiski.plJeżeli Baileys to wasz ulubiony likier to musicie koniecznie zrobić tą babkę. Jeśli macie inny ulubiony likier to Baileysa możecie nim spokojnie zastąpić. Wiem, że dość popularne sa babki z adwokatem, tutaj też sparawdzi się doskonale. Wiem, bo próbowałam. To jedno z tych ciast, które … The post Babka Baileys z polewą pistacjową appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaSkładniki na 6-8 pucharków: ? 500 g sera mascarpone ? 100 g cukru pudru ? 4 żółtka ? 100 ml likieru Amaretto ? 200 ml kawy Espresso ? paczka długich biszkoptów ? kakao do posypania Wykonanie: ? Żółtka ubić z cukrem na sztywną, białą masę. ? Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę. ? Wymieszać kawę z likierem. ? Deser można składać w pucharkach lub w większym naczyniu szklanym
To co kochammalinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód ? 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit ? 4 łyżki masła ? 1 łyżka likieru Malibu Sernik ? 500 g sera białego mielonego ? 500 g sera mascarpone ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1,5 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 5 jajek ? 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny ? 1 szklanka(...)poza sezonem mrożonych ? 3 łyżki cukru Wykonanie: ? Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać. ? Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier. ? Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać trochę masła, jeśli jest za sucha. ? Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. Z zewnątrz
To co kochamCzekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu, bo za dużo było chętnych. Mocno czekoladowy, aksamitny i bardzo gęsty… z koleżanką jadłyśmy go łyżeczką, aby nie stracić ani kropelki. Idealny polepszacz nastroju i rozweselacz, po którym nie boli głowa! Składniki: ? 2 puszki mleka słodzonego(...)umieśćić w miseczce nad gorącą wodą i rozpuścić. ? Dodać czekoladę do alkoholu. ? Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty. Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni! {jcomments
To co kochamlikier jajeczny znany jest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów – niemieckiego Eier czyli jajka i francuskiego cognac czyli koniak. Jest to też odpowiednik adwokata wywodzocego się z Holandii z 1876 roku, który był ulubionym napojem prawników. Podobno raczyli się nim w trakcie długich sądowych oracji kojąc zachrypnięte gardła. Receptura(...)rozprzestrzeniła się po całym świecie i powstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: ? 12 żółtek ? 30 dkg cukru ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 litra mleka ? 1/2 litra spirytusu Wykonanie: ? Mleko zagotować. ? Żółtka
To co kochamłyżka ciemnego kakao 75 g masła, roztopionego 50 ml mocnej kawy (zaparzam 1 szklankę mocnej kawy, odlewam 50 ml do spodu, a pozostałą kawę łączę z cukrem oraz likierem amaretto i nasączam nią biszkopty) Sernik: 900 g – 1 kg twarogu sernikowego (u mnie 2 x 450 g twarożku Mój Ulubiony) 250 g mascarpone 1 szkl. cukru 1 op. budyniu(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka + 2 żółtka okrągłe biszkopty (u mnie dosyć twarde, średniej wielkości, nie petitki) ciemne kakao 150 ml kawy + około 50 ml likieru amaretto + 2 łyżeczki cukru Pianka kawowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki cukru 4-5 płaskich łyżeczek żelatyny Polewa: 80 g śmietanki
Smaki Na TalerzuTaragui. Zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni w ten sposób, bo yerba ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, które właśnie w tej formie mogą być dla Ciebie bardziej akceptowalne. Yerbowy likier – coś dla fanów mocniejszych trunków Jeśli szukasz alkoholu, który da Ci jednocześnie rozluźnienie i kopa energetycznego, to możesz pokusić się o samodzielnie przygotowany likier z yerby. Susz pozbawiony patyczków
Moja smaczna kuchniaalkoholu dłonią, co pozwala na uwolnienie jego aromatu pod wpływem temperatury. Nalewając brandy do kieliszka pamiętaj, że jego poziom powinien sięgać około ¼ wysokości naczynia. Smukłe i delikatne kieliszki do likieru Jeżeli chcesz delektować się smakiem i aromatem likieru, sięgnij po kieliszki przeznaczone specjalnie do tego trunku. Wyróżnia je finezyjna, niewielka czasza o pojemności do 60 ml, umieszczona na krótkiej, delikatnej
RozdomowionaDeser z serka mascarpone utartego z żółtkami jajek z dodatkiem ubitej piany z białek jajek i rozłożony na biszkoptach nasączonych likierem ziołowym. OSZUKANE TIRAMISU SKŁADNIKI około 300 gramów biszkoptów Savoiardi; 500 gramów sera mascarpone; 150 gramów drobnego cukru; laska wanilii lub pasta waniliowa; 6 wiejskich jajek; majorkański likier ziołowy Hierbas; kakao; sól; przepis na oszukane... Artykuł Oszukane tiramisu Majorką pachnące
Kuchnia TomkaDeser z serka mascarpone utartego z żółtkami jajek z dodatkiem ubitej piany z białek jajek i rozłożony na biszkoptach nasączonych likierem ziołowym. OSZUKANE TIRAMISU SKŁADNIKI około 300 gramów biszkoptów Savoiardi; 500 gramów sera mascarpone; 150 gramów drobnego cukru; laska wanilii lub pasta waniliowa; 6 wiejskich jajek; majorkański likier ziołowy Hierbas; kakao; sól; przepis na oszukane... Artykuł Oszukane tiramisu Majorką pachnące
Kuchnia TomkaPatelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny 3 łyżki cukru 50g masła 50ml likieru pomarańczowego 25ml brandy Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Połowę jednej pomarańczy wyfiletować, z pozostałych wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać(...)cukier nabierze złotego koloru (nie mieszać). Natychmiast wlać sok pomarańczowy, likier i dodać skórkę, zagotować mieszając. Na patelnię z sosem wyłożyć również wyfiletowane kawałki pomarańczy. Naleśniki maczać w sosie, składać w trójkąty, ułożyć na patelni w pozostałym sosie, wlać brandy i podpalić. Podawać od razu. Smacznego
Obiad gotowy