Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 200 ml czarnej kawy 100 ml likieru amaretto 700 g świeżych truskawek opcjonalnie 2 łyżki miodu Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy serek, dokładnie łączymy. Truskawki blendujemy, opcjonalnie(...)dosładzamy miodem. Kawę mieszamy z likierem. W przygotowanej miksturze nasączamy biszkopty. W pucharkach na przemian układamy warstwę biszkoptów, serka i truskawek. Deser przed podaniem schładzamy w lodówce
R'n'G Kitchensłoneczny kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy. Pamiętaj, żeby dozować ją ostrożnie. Kształt kopuły powstaje dzięki misce, którą wykładamy folią spożywczą. Śmietanowo- maślankową masę wzbogaciłam ananasem. A ciasto nasączyłam leciutko likierem cytrynowym. Można też użyć rumu, soku z pomarańczy lub słabej herbaty. Warto jest poczekać, żeby masa dobrze zastygła i wszystko się przegryzło. Całość dekorujemy kawałeczkami biszkopta. Odcinamy przyrumienioną skórkę(...)łyżka cukru waniliowego( domowego) szczypta soli 150 ml oleju szczypta kurkumy 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie coś do nasączenia: słaba herbata, rum lub likier na masę : 250 ml maślanki 500 ml słodkiej śmietany 2- 3 łyżki cukru pudru 1 puszka ananasa plus sok( około szklanki) żelatyna w płatkach( 12 płatków na 1 litr płynu) albo
dolcevitainmykitchenczekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę uzyskasz dzięki dodatkowi soku z buraka. Sprawdź również ciekawe przepisy na pączki: Pączki z budyniem z likierem Baileys Pieczone pączki bez jajek z nutą pomarańczy PRZEPIS NA DONUTY Z MASCARPONE Domowe donuty z mascarpone Blog Via Gusto Zobacz przepis na donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste(...)Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na donuty z mascarpone Jaką kawę wybrać do tiramisu? Jak uzupełnić brak kwasów omega-3 w diecie bez spożywania ryb? Pączki z budyniem z likierem Baileys Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami 15 przepisów na desery i ciasta z mrożonymi owocami
Via Gustodeseru, co idealnie kontrastuje z delikatnością kremowego mascarpone i słodyczą kakaowych ladyfingers. Warto podkreślić, że podczas przygotowywania tiramisu, espresso jest zazwyczaj przygotowywane i mieszane z alkoholem, takim jak likier kawowy (np. Kahlúa) lub amaretto. Ten dodatek nie tylko nadaje dodatkowy smak, ale także podkreśla nuty kawowe w deserze, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Kombinacja kawy, alkoholu i innych składników tiramisu sprawia(...)uzyskać najlepsze rezultaty. Jeśli szukasz wysokiej jakości kawy ziarnistej, możesz sprawdzić ofertę na stronie Mokate . W trakcie przygotowywania tiramisu, espresso jest zazwyczaj przygotowywane i mieszane z alkoholem, takim jak likier kawowy (np. Kahlúa) lub amaretto. To dodaje jeszcze więcej głębi smaku i aromatu deserowi. Podsumowując, najlepszą kawą do tiramisu jest espresso, ze względu na swój intensywny smak kawowy i aromat
Via GustoPersimon Margarita: Egzotyczny Twist Klasycznego Koktajlu Margarita, z jej kuszącym połączeniem tequili, likieru pomarańczowego i soku z limonki, jest niezaprzeczalnie jednym z najbardziej kultowych drinków na świecie. W tym wpisie odkryjemy historię tego orzeźwiającego napoju, zanim zanurzymy się w różnorodność jego rodzajów. Na deser przygotujemy Persimon Margaritę — egzotyczną wersję tego klasycznego koktajlu – przepis TUTAJ . Historia Margarity Początki Margarity(...)magazynie Esquire w 1953 roku, a od tego czasu zdobyła ogromną popularność, wspomagana przez piosenkę „Margaritaville” Jimmy’ego Buffetta. Rodzaje Margarity 1. Klasyczna Margarita: – Tequila, likier pomarańczowy, sok z limonki, podawana z solą na brzegu kieliszka. 2. Mrożona Margarita: – Składniki zmiksowane z lodem, podawane w szklance z solą i słomką. 3. Owocowa Margarita: – Dodatek
RafalCooksprawdzi się idealnie! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu! Drink Long Island Iced Tea – Składniki: 25 ml wódki 25 ginu 25 ml białego rumu 25 tequili 25 ml likieru Coin The post Drink Long Island Iced Tea appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne PrzebojeSosu Owocowego: 300 g dowolnych owoców jagodowych lub sezonowych (mogą być mrożone) 50-100 g cukru (w zależności od preferencji i słodkości owoców) Sok z połówki cytryny Opcjonalnie: łyżka likieru np. amaretto dla dodatkowej głębi smaku Instrukcje Przygotowania: Panna Cotta: Jeżeli korzystamy z żelatyny w liściach, namocz ją w zimnej wodzie na około 5 minut, aż stanie się miękka(...)zagotuje. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos lub zmiażdż widelcem dla kawałków owoców w sosie. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej klarowny, przecedź go przez sito. Opcjonalnie dodaj łyżkę likieru i wymieszaj. Aby zaprezentować deser, wyjmij Pannę Cottę z lodówki, a jeśli jest w foremkach, na krótko zanurz ich dno w gorącej wodzie. Następnie, ostrożnie przewróć formę na talerz, lekko
Taste and Cooksoli Krem Kajmakowy: śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (500 g) masa kajmakowa (200 g) żelatyna sypka (3 płaskie łyżeczki) woda gorąca (1/4 szkl) Poncz: woda (1/2 szkl.) likier amaretto (80 ml.) Polewa: masa kajmakowa (200 g) śmietanka kremówka 30% (3 łyżki) orzechy włoskie zmielone lub posiekane do posypania ciasta (2 - 3 garście) Dodatkowo: konfitura porzeczkowa, lub dżem(...)wyciągamy od razu z piernika i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki w której był pieczony. Krok 2: Poncz. Wodę łączymy z likierem amaretto. Wiekszą połową ponczu nasączamy biszkopt w foremce. Smarujemy nasączony biszkopt konfiturą lub dżemem. Krok 3: Krem Kajmakowy . W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia
RITA food channeldorosłym Składniki 50 g masła 1 łyżeczka masła do foremek 1 łyżka mielonych migdałów 100 g ciemnej czekolady 1 żółtko 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru czekoladowego 1 jabłko cynamon chili Piekarnik rozgrzać na 220 stopni. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wyłożyć na dno foremek(...)różne, mogą być większe , mniejsze itp)Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajko i żółtko, z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po łyżce likieru, szczyptę chili i mieszać delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła. Masę rozlać do foremek (tak do 3/4 wysokości) i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Sufleciki powinny wyrosnąć
gotuj ze mnąherbatników 50-80 g cukru 60 ml mleka 20 g kakao 50 g masła 160-200 g powidła śliwkowego ok. 50 g rodzynek lub żurawiny + ok. 40 ml likieru amaretto opcjonalnie: 50-100 g posiekanych orzechów włoskich lub dowolnych bakalii 2 łyżki kremu czekoladowo orzechowego (smarowidła do chleba) olejek migdałowy lub rumowy do smaku dodatkowo: czekoladowe płatki śniadaniowe w kształcie(...)muszelek wykonanie: Rodzynki lub żurawinę siekamy na drobne kawałki, zalewamy likierem amaretto i odstawiamy. Ciasto i herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Do osobnego naczynia wkładamy masło, cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia a następnie wlewamy do pokruszonego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa wyszła za rzadka
Domowy Smak JedzeniaLikier z mandarynek to ten z trunków który robi się błyskawicznie. Szybko się robi i szybko jest gotowy do wypicia. Sezon na trunki świąteczne uważam za otwarty. Mandarynki muszą być soczyste i aromatyczne. Likier z mandarynek - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na likier z użyciem Kinder czekolady, jest super słodki i dość gęsty. Można również zrobić go na spirytusie w mniejszej ilości. Likier najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania w lodówce. Przed spożyciem trzeba wstrząsnąć butelką, ponieważ czekolada lubi osadzić się na dnie butelki. Czytaj więcej
Pychotkaaadorosłym Składniki 50 g masła 1 łyżeczka masła do foremek 1 łyżka mielonych migdałów 100 g ciemnej czekolady 1 żółtko 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru czekoladowego 1 jabłko cynamon chili Piekarnik rozgrzać na 220 stopni. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wyłożyć na dno foremek(...)różne, mogą być większe , mniejsze itp)Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajko i żółtko, z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po łyżce likieru, szczyptę chili i mieszać delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła. Masę rozlać do foremek (tak do 3/4 wysokości) i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Sufleciki powinny wyrosnąć
gotuj ze mną