dodatkiem cukru, cynamonu, kawałkiem skórki z cytryny i kilku ziaren kawy najpierw się podpala, a następnie gasi dolewając kawę. w Meksyku kawę łączy się z Licor 43, mezcalem lub likierem kawowym typu Kahlua - tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy Kahlua ) na Kubie do kawy dodaje się ciemny, słodki rum W „ulepszonej” wersji carajillo składa się z równych części
Cztery Fajeryszklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów) 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego(...)przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć). Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta. Spód formy (20x25) wykładamy papierem
zdrowo i aktywnieszklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów) 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego(...)przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć). Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta. Spód formy (20x25) wykładamy papierem
Zdrowie i pysznie na talerzużelatyny 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, w zależności od smaku malin) Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów 1/2 szkl. espresso 1-2 łyżki likieru amaretto Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22-24 cm) i dociskamy. Odstawiamy. Kawę(...)serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 70-80 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przestudzone espresso wlewamy do małej miseczki. Łączymy z likierem amaretto. Biszkopty nasączamy w kawie (za pomocą pędzelka, lub zanurzając je dosłownie na 1 sekundę w kawie). Układamy na zimnym serniku, jeden obok drugiego. Maliny miksujemy na mus (mrożone wpierw
Smaki Na Talerzuświąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo, bo likier ma właściwości lecznicze, wymyślili Kartuzi. Podobnie jest z miejscowością Kartuzy na Pomorzu, która nazwę
Niedzielny kucharzidealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie truskawek: Truskawki umyć(...)owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy
W garach u Gosinajsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia, a najlepiej wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno(...)cukru. Piana powinna być sztywna. W drugiej misce ubij żółtka z resztką cukru. Ubijaj do czasu aż powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha
365 dni dookoła kuchni250g masła w temperaturze pokojowej 150g wiórków kokosowych Do przełożenia: około 220g krakersów około 200g podłużnych biszkoptów 300-350ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy) 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wierzch: 1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820g) 2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody Budyń(...)ciasta: 4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. 5. Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać. Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie, patrz FILM . 6. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki
Mała Cukierenkaklasyczna margarita jest dość mocna Przygotowanie : 5 minut Składniki: – 45 ml tequili (złotej, ale możesz zastąpić ją też srebrną) – 30 ml soku z limonki – 15 ml likieru Cointreau (możesz zastąpić Triple Sec) – sól – dodatkowa limonka – lód – opcjonalnie syrop cukrowy Sprzęt: szejker barmański szeroki kieliszek do margarity Przygotowanie : Na początek uwaga, drink ten jest dość(...)kwaśny. Jeśli wolisz większą słodycz dodaj do drinka nieco syropu cukrowego, ilość pozostawiam już Tobie Do szejkera barmańskiego włóż 3-4 kostki lodu, dodaj teguilę, sok z limonki i likier Cointreau. Zamknij pokrywę i wstrząśnij. Limonkę przekrój i rozkrojoną częścią nasmaruj rant kieliszka. Wsyp na talerzyk nieco soli i odwróć kieliszek maczając rant w soli aby stworzyć solny brzeg
nietylkopasta.plLikier cytrynowy pochodzący z włoskiego regionu Kampania, a dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego. Piękny, intensywnie żółty kolor oraz świeży, orzeźwiający smak zawdzięcza skórce cytryny, dlatego warto kupić te z uprawy ekologicznej. Limoncello tradycyjnie podaje się po posiłku, najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :) Składniki na litr(...)likieru (24% alkoholu): 3 duże cytryny z grubą skórką 250 ml spirytusu 95 % 250 g cukru 750 ml letniej wody Z pomocą obieraczki do warzyw, obrać skórę z cytryn (tylko żółtą warstwę bez białego albedo, które jest gorzkie). Wrzucić do zamykanego słoja i zalać spirytusem. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 3 dni. Po tym czasie wymieszać
wyzwania kuchennemleczne, w zależności od upodobań) 100 g śmietanki 30% 13 dag mielonych migdałów (czubata szklanka) 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki konfitury morelowej lub innej ulubionej 3 łyżki likieru lub rumu 2 łyżki kakao Dodatkowo: 100 g śmietany 30% ½ gruszki do dekoracji 1 garść płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Gruszki myję obieram, kroję na pół, usuwam gniazda(...)następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy
Słodki sentyment