likier - 5379 przepisów (strona:89/359)

Migdałowa tarta z gruszkami 207

Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto...  Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto(...)mielonych migdałów * 115 g masła 50 g cukru pudru Nadzienie: 5 dojrzałych gruszek 100 g cukru 100 g śmietany kremówki 3 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz: 2-3 łyżki płatków migdałowych * Najlepiej kupić całe migdały ze skórką i zmielić samemu w blenderze. Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować

maniapieczenia
Sernik z truflą czekoladową 240

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Najlepsze tiramisu z pierniczkami 244

przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka , nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt(...)porcje) 500 g serka mascarpone 2 jajka 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ziarenka z 1/2 laski wanilii nasączenie: 75 ml mocnej, ostudzonej kawy 25 ml likieru kawowego dodatkowo: 150 g pierniczków 2 łyżki kakao Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć.  Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu 352

inne z dodatkiem żelatyny :)   Składniki : 2 duże paczki podłużnych biszkoptów Masa : 500 g serka mascarpone 660 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej Do nasączenia biszkoptów 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru(...)kawowego Do posypania: Kakao gorzkie Holenderskie Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone . Następnie wlać likier i wymieszać. Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje. Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik piernikowe tiramisu 407

była jedyna opcja na uratowanie składników.  Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno.      Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny   Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać.  Pierniczki zalać kawą(...)Kiedy namokną wyjąć.  2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste.  Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka.  Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami.  Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą.    Żelatynę zalać około pół szklanki wrzątku i wymieszać, aż się rozpuści.  Dodać

Sto kolorów kuchni
Ciasto Maxi King 982

Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit , snikersa i bloku czekoladowego .  Ciasto Maxi King Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto(...)pieczenia, inspiracja: blog Moje pasje Masa mleczna 200 g masła 1/4 szkl. cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego) 400 g serka waniliowego Danio likier Amaretto do smaku   Dodatkowo ok. 4 paczek herbatników (ok. 400 g) 1 puszka masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonych Polewa czekoladowa ok. 150 g czekolady gorzkiej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu 172

składniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też(...)jasna i dość sztywna.) Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. 2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą. Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24

Mix smaku
Tort tiramisu na moje urodziny :) 376

łyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego  10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Fondue czekoladowe 118

mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami). Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :) Gorąco polecam! :) * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki Do naczynia(...)wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy likier, mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy. Owoce kroimy w większą kostkę (małe mogą się łamać pod ciężarem czekolady), nadziewamy na szpikulce i zanurzamy w ciepłej czekoladzie. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pierniki (od razu do jedzenia) 1109

czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 2,5 dag drożdży (czyli 1/4 standardowej kostki) 2,5 dag miękkiego masła (czyli 1/8 kostki masła) Lukier: (Inspiracja: kulinarneprzeboje.pl) 500g cukru pudru białka od 2 jajek 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Miód podgrzewamy do rozpuszczenia z przyprawami. Następnie odstawiamy(...)pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty). Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut, aż masa zacznie błyszczeć. Można do osobnych misek odłożyć trochę lukru, dodać barwnik spożywczy i ozdabiać na kolorowo. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Likier czekoladowy 1146

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu.  Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta.  Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki .  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego(...)użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie).  Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.       Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)   Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać

Sto kolorów kuchni
Koperty drożdżowe z serem i malinami 238

papierem do pieczenia.Przykryc i odstawic do wyrosniecia. Wyrosniete buleczki posmarowac zotkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka.Piec w temperaturze 200°C 20 minut.Studzic na kratce.Przestudzone posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem,jesli ktos lubi i nie liczy za bardzo kalorii.Bardzo lubie z lukrem,niestety zwycieza zdrowy rozsadek Posypujac buleczki cukrem pudrem zuzywam 2 lyzeczki cukru,a juz na lukier potrzebowalabym prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 143

domki.  Wycinamy otwory na okienka i drzwi. ;-) Czuje się jakbym była znowu dzieckiem! ;-)))))   Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem. Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo bardzo dobrze zmielonego - 1 małe białko - 1/3 łyżeczki soku z cytryny Ucieramy trzepaczką na lśniący kolor. Składamy domek: Na talerzyk wylej troszkę lukru, tak abyś mogła(...)dobrze przykleić domek do podłoża, składamy tak jak domki z kart. najpierw boki potem dach i "kleimy" na lukier. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. ;-) BUUUZIAKI! Pięknego Wieczoru! Zapraszam do polubienia FanPage SmykWKuchni! ;-) SMACZNEGO! ;-) P.S. oby wytrzymał do Świąt! Łakomczuchy

SMYKWKUCHNI
Choinki z piernika 200

roku posklejali domki. Ja mam choinki, choinki mają też moi najbliżsi. A Wy macie już przepis. Pierniczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale w połączeniu ze słodkim lukrem są idealne. Źródło : Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis :) Składniki: 230 g masła(...)oddalałam się od piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :) Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :) Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tort bezowy z Advocatem 216

razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam! SKŁADNIKI NA BEZĘ: 8 dużych białek  420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki bialego(...)octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM Z ADVOCATEM: 300 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 7 łyżek likieru Advocat 70 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 20 cm (w dwóch

Słodko-Słony Świat Ilony