znowu zamieszałam w przepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich(...)drobno startej marchwi 150g cukru skórka otarta z 1 cytryny łyżka likieru cytrynowego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 4 płaskie łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Kulinarne Inspiracjeśrednicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem: 500 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 Śmietan fixy 2 łyżeczki syropu kawowego lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Białka(...)nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor. Przygotować poncz do nasączania. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Wystudzić. Dodać likier kawowy - ile? Tyle aby uzyskać pożądany smak, wszystko zależy od tego jak bardzo kawowy i alkoholowy chcemy mieć tort. Ja dodałam 2 łyżki Sheridansa, bo akurat taki likier był
Kulinarne Inspiracjewsypujemy do słoja i zalewamy je wodą z cukrem i alkoholami. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 tygodnie. Gdy ziarenka kawy opadną na dno słoja przecedzamy likier przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze
Domowy Smak Jedzeniatego stają się bardzo miękkie. Dzięki temu można je bez problemu wycisnąć bez dodatkowych sprzętów. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy. Tymianek dodaje mu charakteru. Ilość cukru i likieru jest kwestią smaku. Cytryny również bywają różne, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej wody. Zapomniałabym jeszcze o jednej zasadzie. Najważniejsze, to grillować cytryny na samym początku, na czystym grillu. Przed(...)innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien
Pełny talerzwielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła(...)szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać
Kraina Miodem Płynącawyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów. Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej: 1 opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek likieru amaretto lub różanego (ja użyłam likier o smaku płatków róży) kilka kropel olejku migdałowego 1. Migdały wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 10 minut(...)schodzą). Obrane migdały osuszyć. 3. Zmielić* migdały na gładką masę (mielimy tak długo, aż masa migdałowa będzie lekko tłusta - zmieni delikatnie kolor). 4. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, likierem i olejkiem migdałowym. Za pomocą dłoni ugnieść masę migdałową. 5. Z przygotowanej masy uformować wałeczki, owinąć dosyć szczelnie w folię spożywczą (zawinąć folię w tzw. cukierek). Schłodzić całą
UgotowaćPyszny napój alkoholowy, likier kawowy dla dorosłych, będzie znakomitą propozycją na spotkania towarzyskie. Bardzo prosty w przygotowaniu, świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne wieczory. Idealny dla wielbicieli kawy. składniki na około 1 i 1/2 litra likieru 1/2 litra wódkę lub spirytus 220 ml zaparzonej kawy mielonej 500 ml śmietany 30% puszka mleka zagęszczonego słodzonego przepis Kawę mieloną zalewamy około(...)wrzątku, studzimy . Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mleko zagęszczone z puszki oraz dokładnie ostudzoną i przecedzoną przez sitko kawę. Całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy wódkę lub spirytus . Likier odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie aby składniki się" przegryzły
Smakowite Daniafantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto! No, ale zacznę od początku. Jakiś czas temu zostałam poproszona stworzenie kilku przepisów z użyciem likieru Dalkowski Advocaat Starotoruński . Czemu nie? Tym bardziej, że butelki tak ładnie się do mnie uśmiechały, a raczej ich kolor. Taki słoneczny, żółciutki taki. Tak sobie stały butelki(...)wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ!!!!!!!! (nie pytajcie skąd to wiem :)) KREM z ADVOCATEM: 350 ml mleka 250 ml Likieru Advocat (ja użyłam Dalkowski Advocaat ) 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotowałam. Doprowadziłam do wrzenia i od razu zestawiłam na bok, wlałam
Blondynka GotujeWszyscy ostatnio pieką babki :) nabrałam chęci i ja :) Zapraszam na Babkę z likierem kawowym . Babeczka jest pyszna , mięciutka wprost rozpływa się w ustach(...)świąteczny stół :) Składniki : 305 g mąki 200 g cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 200 ml likieru kawowego Sheridan's 2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki mleka Posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać olej , likier kawowy
Sama słodycz i szczypta chilimigdałowego Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 350 g cukru pudru 250 g masła 400 g masy marcepanowej 4 żółtek 10 łyżek likieru migdałowego 100 g cukru pudru utrzeć z masłem, dodać żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego. Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić(...)części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao płatki migdałowe Rozpuścić czekoladę, ostudzić
Humanistka w kuchnimleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej przechowywać w lodówce. ** W zależności od tego jaką konsystencję likieru chcemy uzyskać, dodajemy: - rzadki - dodaj 500ml mleka, - gęsty - 250ml mleka
Smakowy RajLikier robiłam juz dawno ale możecie go zrobic w każdej chwili jeśli tylko posiadacie aromatyczną miętę. Likier powinien dojrzewać jakiś czas a potem jest rewelacyjny w chłodne dni lub jako dodatek do deserów czy drinków. Likier miętowo - limonkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa(...)przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą
Gosia gotujepomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód: 300 g ciasteczek czekoladowych(...)kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy
Chocolate Muffin Blog