likier - 5379 przepisów (strona:91/359)

Makowiec 148

znów dajemy im podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy. *Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą. Lukier: 270 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka kieliszek rumu Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy(...)ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum.  przed polaniem wypieku podgrzać. *Z tego przepisu wychodzi sporo lukru A ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :) Szczęśliwego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 238

orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką. Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać(...)cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :) Lukier: cukier puder , sok z cytryny , garść orzechów . Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami. ...a czym pachną Wasze domy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort porzeczkowy 141

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :).   Skorzystałem(...)lodówki by nieco stężał. Bita śmietana: 500 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Zimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać. Do nasączenia: 100 ml likieru z czarnej porzeczki 50 ml naparu z czarnej herbaty Przygotować poncz z likieru i herbaty. Ponadto: 400 g konfitury z czarnej porzeczki czekolada do dekoracji 30 dag zmielonych ciastek owsianych

Food Square
Ciasteczka miodowe 149

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 8-10 minut.    Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.    Przygotowujemy lukier do dekoracji. Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklanki cukru pudru i dokładnie miksujemy.    Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao. Ciasteczka ozdabiamy według(...)uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tiramisu w wersji letniej z owocami 134

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki(...)objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę

Smakowity Blog Kulinarny
Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 258

Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości! Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g śmietany 30% likier amaretto(...)cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką). Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy kilka całych ciasteczek i dekorujemy płynną czekoladą

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka piernikowe 500

korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek . Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia . Te moje(...)Składniki : 8 łyżek cukru pół szklanki wody szklanka miodu 3 łyżki przyprawy do pierników 5 dkg masła 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 3 dkg drożdży Na lukier : 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  woda  cukier puder Wykonanie : Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować

Malinowa Kawiarenka
Zguba i przedwyjazdowy torcik 161

miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca(...)biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy sypanej nasączenie: 50 ml mocnej kawy 25 ml likieru kawowego krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: 125 g żurawiny ze słoika dekoracja: ziarenka kawowe z czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 279

Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce(...)czekoladowy Składniki: (na 4 porcje) 125 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml mleka 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka miodu 2 łyżki likieru kawowego Mleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę partiami do całkowicie ostudzonej czekolady, delikatnie mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 124

świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy... Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam(...)cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mielonych migdałów 125 g zimnego masła 2 łyżki mleka masa marcepanowa: 250 g marcepanu 125 g cukru pudru lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki 5 łyżek powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 181

planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu. W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem cytrynowym i płatkami migdałów. Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a migdały cudownie chrupią. Ale marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas. Babka marchewkowo-migdałowa Składniki: (na formę do babki(...)suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego! Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 355

białego cukru; Aromat rumowy; 2 łyżki octu spirytusowego 10%; 125 g margaryny; 2 szklanki ciepłego mleka; Szczypta soli; 600 g marmolady (u mnie o smaku różanym); Olej do smażenia. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 3 łyżki gorącej wody; 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę(...)około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 40 pączków. Pączki należy wycinać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 293

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek(...)kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko

Gospodyni Miejska
Dyniowy Whesley z granatem 140

Dyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami. Prosty deser na wyjątkowe okazje. Czas przygotowania: 60 minut  Porcje: 6     Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette, 330 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru, 4 łyżki likieru Whesley,  2 łyżki melasy z granatem, 1 granat, 2 łyżeczki żelatyny, Esencja waniliowa(...)gorzkiej czekolady, 2 szklanki puree z dyni. Przygotowanie: Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki. Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette. Przełożyć warstwami do szklanki

SzczyptaSmaQ
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 143

cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły ) kruszonka  100 g margaryny ( używam naszej ulubionej) pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru  wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy) sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA : - 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru(...)stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe - wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto) Smacznego

Basia w kuchni