likier - 5379 przepisów (strona:90/359)

TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 395

zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia, gdy przez noc postoi w lodówce. Dodatek likieru kokosowego nie jest konieczny, możecie śmiało go pominąć. Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort(...)wanilii (opcjonalnie) KREM KOKOSOWY: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36 % 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 1,25 szklanki wiórków kokosowych 2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny

Słodko-Słony Świat Ilony
Amerykany 144

Składniki na około 15 sztuk: 1 szklanka mleka 3 jajka 0,5 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru 120 g margaryny 2 czubate łyżeczki amoniaku Składniki na lukier: 3 szklanki cukru pudru 8 łyżek gorącej wody  sok z cytryny Ponieważ są to ulubione ciastka mojego syna... wszędzie szukałam przepisu na Amerykany jak najbardziej wierne oryginałom z ciastkarni. Najlepszy przepis(...)bardzo dużych odstępach (fot.2) , ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony

Świat Ciasta
Słodkie doniczki z tulipanem 127

płatków czekoladowych Składniki na 12 szt. ciasteczek kwiatków: 150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo: kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne(...)przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponabijać je na patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2) . Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto

Świat Ciasta
Jagodzianki z białym serem 166

masę serową: 400 g twarogu półtłustego  2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru z wanilią 400 g jagód Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast(...)blisko siebie (powinny się stykać bokami) (fot.4) , przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego grzbietem łyżki razem z 3 łyżkami gorącej wody. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody. Smacznego

Świat Ciasta
Pralinki z likierem jajecznym 166

Składniki na około 10-12 pralinek: 150 g mlecznej czekolady 75 g białej czekolady 6 łyżeczek likieru jajecznego 5 łyżeczek śmietanki 30% Ostatnio wybrałam się do jednego z moich ulubionych sklepów z wyposażeniem wnętrz Home&You. Było tam jak zwykle wiele ciekawych rzeczy, ale jedna z nich zwróciła moją uwagę najbardziej... silikonowa foremka z motywami Wielkanocnymi. Oczywiście nie mogłam(...)się oprzeć i wróciłam z nią do domu :-) Idealna foremka do świątecznych pralinek. Pierwszym moim pomysłem na nadzienie do nich, stał się likier jajeczny... i przy nim właśnie pozostałam. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać dno i boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej

Świat Ciasta
Klasyczny Keks z Bakaliami 228

orzechów laskowych 25 g migdałów 30 g rodzynek 50 g kandyzowanych owoców 35 g suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut(...)mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Gotowy keks studzimy. Lukier: Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody. Gotowym lukrem polewamy ciasto

Słodka Strona
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 207

orkiszowej typ 2000 100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów 1 jajko 15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :)) 3/4 łyżeczki sody Orzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły

Mango Papaja
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 402

niewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na blogu MASA: * mascarpone – 600 g * śmietana 36% – 300 ml * cukier puder – 4 łyżki * likier malibu – ok.80 ml * biała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB(...)będzie puszysta. Dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. ( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ). CAŁOŚĆ: Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości! Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu. Ja na posmarowanie

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffiny z mlecznym kremem 135

robi się niezwykle szybko … a w czasie kiedy one będą nam rosły w piekarniku my możemy zając się kremem! Niesamowicie delikatny … słodki … wciągający …. Uroku dodaje lukier i kolorowa posypka. SKŁADNIKI: ( 12 szt) MUFFINKI: - masło – 60 g - mąka – 220 g - cukier – 150 g - jajko – 2 szt - proszek – 10 g - kakao(...)KREM: - mleko – 4 łyżki - cukier – 2 łyżki - miękkie masło – 180 g - cukier wanilinowy – 20 g - mleko w proszku – 1 szkl DODATKOWO: - lukier – 150 ml - posypka – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Wszystkie składniki wkładamy do miksera (mąkę przesiewamy) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc nie muszę

Ostra na Słodko
Pierożki z serem i pomarańczami 153

deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE . Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy, zachwycony książę nazwał je imieniem swej pięknej towarzyszki(...)virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SOS POMARAŃCZOWY : * małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 ml DODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PIEROŻKI: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1171

cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA : - galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżki LUKIER : - sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : - herbatniki – ok. 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając dodajemy(...)ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego. LUKIER : Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę. ( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna ) Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki. Zdobimy listkami czekoladowymi

Ostra na Słodko
Krajanka piernikowa z marcepanem 139

migdałowej.  Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić.  Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe.  A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość.  Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pasty migdałowej ( tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego   powidła śliwkowe Lukier alkoholowy: 1 niepełna szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak) Wykonanie: Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pastę marcepanową wymieszać z cukrem.  Dodać pozostałe składniki

Sto kolorów kuchni
Makowiec zawijany 314

ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max.   40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier

kulinarnyswiatdomi
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 446

mrożonych wiśni (bez pestek) Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej) 2 opakowania fixu do ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka(...)razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy (musimy to robić z dużym wyczuciem

Słodka Strona
Baba drożdżowa na białkach 171

Babo, o babo przedziwnego smaku! Zdobi cię lukier różanymi wzory, Kolorowego nie szczędzono maku, I w czub ci wpięto pęk bukszpanu spory                                                                           (dziewiętnastowieczny(...)pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego

Moje pyszne gotowanie