kopytka - 2368 przepisów (strona:66/158)

Schab w sosie pieczarkowym 65

niego świetne danie również na co dzień. To też doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego i odskocznia od klasycznego kotleta w panierce. Polecamy podać go z kluskami śląskimi lub kopytkami. Rewelacja! U nas schab w plastrach w sosie gości bardzo często. Doskonale smakuje również w sosie grzybowym, musztardowym oraz w sosie własnym. Taki schab w plastrach duszony warto przygotować

Kuchnia Na Wypasie
Zielone kopytka ze szpinakiem 79

zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości ok 2 cm. Pociąć na mniejsze kluski. Kopytka gotować we wrzącej osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Klopsiki Pankracego 95

Klopsiki Pankracego Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na klopsy: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        1 całe jajko ·        Szczyptę czosnku

Kulinarna Chwila
Rolada ziemniaczana z młodą kapustą 82

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą Takiej rolady jeszcze nie jedliście. Rolada smakuje jak kopytka, ale dzięki młodej kapusty jest pyszna, można ją podać jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa. 60 minut czas przygotowania 10 porcji Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        1/3 główki kapusty młodej

Kulinarna Chwila
Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym 189

minut piekę bez przykrycia. Porcje schabu zaraz po upieczeniu podaję na talerzu, polane oczywiście sosem słodko kwaśnym, w którym się piekły . Do dania pasują ziemniaki, ryż, kluski śląskie lub kopytka. Oczywiście nie można zapomnieć o ulubionej surówce np. surówka z pora marchewki i jabłka . Zobacz także: Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym Artykuł Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym

Ania gotuje
Ciasteczka miodowo-kokosowe 130

zagnieść   aż ciasto będzie wyrobione i miękkie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować     na stolnicy na cienki wałek,   tak jak na kopytka, docisnąć  każdy rulon ręką i lekko rozpłaszczyć,  nożem pokroić  na małe ciasteczka widelcem zrobić lekkie  wgłębienia. Ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp

Wanilia i Kardamon
Cebula duszona z podagrycznikiem 65

zapiekanek itd. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego przepisu na cebulę duszoną z podagrycznikiem – świetny dodatek do obiadu. Może też posłużyć jako okrasa do kasz, ryżu, pierogów, kopytek, klusek, kiełbasy. PRZEPIS CEBULA DUSZONA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 3-4 cebule kilka garści młodych liści podagrycznika 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz przyprawa do sałatek domowa

Dorota Smakuje
Faszerowane kule ziemniaczane 76

Dziś mam dla Was super propozycję na obiad bez mięsa. Ugotowałam sporo ziemniaków i miały być znowu kopytka ale wpadłam na pomysł aby zrobić coś innego. I wiecie co ? Danie wyszło super. Do kul zrobiłam surówkę z młodej kapusty. I jak widać dobry obiad wcale nie musi być z mięsem. Przepis powstał przy współpracy z serami korycińskimi . Dziś padło

Ewa w kuchni
Chleb kakaowy wyrabiany metodą Yudane 75

dwie równe porcje.  Uformować każdą porcję w kulkę. Spłaszczyć wałkiem do ciasta, wałkując w pionie. Zwinąć ciasto w wałek, a potem jeszcze powałkować ręką jak przy robieniu kopytek. Oba wałki rozwałkować na szerokość keksówki w długi prostokąt.  Zwinąć prostokąt w rulon o szerokości keksówki i jeszcze chwilę powałkować na blacie, by się skleiło. Umieścić uformowane rulony

Weekendy w domu i ogrodzie
domowe kopytka + film krok po kroku 76

składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 1 jajko *ok. 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 59

Sznycle z indyka w sosie koperkowym to pomysł na szybki, ale smaczny obiad . Tak podane mięso doskonale zasmakuje z dodatkiem ziemniaków (młode ziemniaki... mniam), klusek śląskich lub kopytek a także ulubioną surówką.  Sos jest idealnie aksamitny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem koperku. Kto się skusi? Składniki na sznycle z indyka w sosie koperkowym : * około 700g piersi z indyka

Zrób to smacznie
Ciasteczka Cantucci 56

dodatkiem skórki z cytryny i pomarańczy. 2. Stopniowo dodajemy mąkę z amoniakiem. Pod sam koniec dorzucamy migdały. Wyrabiamy. 3. Z ciasta tworzymy dwa wałki, takie jak na kopytka - delikatnie spłaszczamy. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Pieczemy w temperaturze 180* 15-20 minut. 4. Wyciągamy z piecyka. Jeszcze ciepłe kroimy na paski około 1,5cm. Układamy na blaszce

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka budyniowe 84

składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez

Krylowa Kuchnia
Roladki z indyka, nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami. 78

garnuszka, dodajemy śmietanę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Roladki wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem, posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z kopytkami, ziemniakami lub z kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Meal prep weekendowy 66

chrupiące , gofry bezglutenowe , gofry bananowe , gofry pełnoziarniste , gofry z płatków owsianych . ugotowane ziemniaki puree – generalnie jeśli ziemniaki to gotowane na świeżo, te co zostawały zawsze szły np na kopytka bo już nie smakowały dobrze. Jednak moim ostatnim odkryciem, jest to że kiedy przygotuję na obiad puree ziemniaczane ( odlane z wody ziemniaki ucieram z mlekiem, masłem, solą, gałką muszkatołową

Dorota Smakuje