kopytka - 2368 przepisów (strona:66/158)

Klopsiki Pankracego 99

Klopsiki Pankracego Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na klopsy: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        1 całe jajko ·        Szczyptę czosnku

Kulinarna Chwila
Rolada ziemniaczana z młodą kapustą 86

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą Takiej rolady jeszcze nie jedliście. Rolada smakuje jak kopytka, ale dzięki młodej kapusty jest pyszna, można ją podać jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa. 60 minut czas przygotowania 10 porcji Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        1/3 główki kapusty młodej

Kulinarna Chwila
Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym 194

minut piekę bez przykrycia. Porcje schabu zaraz po upieczeniu podaję na talerzu, polane oczywiście sosem słodko kwaśnym, w którym się piekły . Do dania pasują ziemniaki, ryż, kluski śląskie lub kopytka. Oczywiście nie można zapomnieć o ulubionej surówce np. surówka z pora marchewki i jabłka . Zobacz także: Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym Artykuł Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym

Ania gotuje
Ciasteczka miodowo-kokosowe 134

zagnieść   aż ciasto będzie wyrobione i miękkie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować     na stolnicy na cienki wałek,   tak jak na kopytka, docisnąć  każdy rulon ręką i lekko rozpłaszczyć,  nożem pokroić  na małe ciasteczka widelcem zrobić lekkie  wgłębienia. Ułożyć  na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp

Wanilia i Kardamon
Cebula duszona z podagrycznikiem 78

zapiekanek itd. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego przepisu na cebulę duszoną z podagrycznikiem – świetny dodatek do obiadu. Może też posłużyć jako okrasa do kasz, ryżu, pierogów, kopytek, klusek, kiełbasy. PRZEPIS CEBULA DUSZONA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 3-4 cebule kilka garści młodych liści podagrycznika 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz przyprawa do sałatek domowa

Dorota Smakuje
Faszerowane kule ziemniaczane 80

Dziś mam dla Was super propozycję na obiad bez mięsa. Ugotowałam sporo ziemniaków i miały być znowu kopytka ale wpadłam na pomysł aby zrobić coś innego. I wiecie co ? Danie wyszło super. Do kul zrobiłam surówkę z młodej kapusty. I jak widać dobry obiad wcale nie musi być z mięsem. Przepis powstał przy współpracy z serami korycińskimi . Dziś padło

Ewa w kuchni
Chleb kakaowy wyrabiany metodą Yudane 77

dwie równe porcje.  Uformować każdą porcję w kulkę. Spłaszczyć wałkiem do ciasta, wałkując w pionie. Zwinąć ciasto w wałek, a potem jeszcze powałkować ręką jak przy robieniu kopytek. Oba wałki rozwałkować na szerokość keksówki w długi prostokąt.  Zwinąć prostokąt w rulon o szerokości keksówki i jeszcze chwilę powałkować na blacie, by się skleiło. Umieścić uformowane rulony

Weekendy w domu i ogrodzie
domowe kopytka + film krok po kroku 83

składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 1 jajko *ok. 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 61

Sznycle z indyka w sosie koperkowym to pomysł na szybki, ale smaczny obiad . Tak podane mięso doskonale zasmakuje z dodatkiem ziemniaków (młode ziemniaki... mniam), klusek śląskich lub kopytek a także ulubioną surówką.  Sos jest idealnie aksamitny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem koperku. Kto się skusi? Składniki na sznycle z indyka w sosie koperkowym : * około 700g piersi z indyka

Zrób to smacznie
Ciasteczka Cantucci 61

dodatkiem skórki z cytryny i pomarańczy. 2. Stopniowo dodajemy mąkę z amoniakiem. Pod sam koniec dorzucamy migdały. Wyrabiamy. 3. Z ciasta tworzymy dwa wałki, takie jak na kopytka - delikatnie spłaszczamy. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Pieczemy w temperaturze 180* 15-20 minut. 4. Wyciągamy z piecyka. Jeszcze ciepłe kroimy na paski około 1,5cm. Układamy na blaszce

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka budyniowe 86

składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez

Krylowa Kuchnia
Roladki z indyka, nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami. 83

garnuszka, dodajemy śmietanę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Roladki wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem, posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z kopytkami, ziemniakami lub z kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Meal prep weekendowy 78

chrupiące , gofry bezglutenowe , gofry bananowe , gofry pełnoziarniste , gofry z płatków owsianych . ugotowane ziemniaki puree – generalnie jeśli ziemniaki to gotowane na świeżo, te co zostawały zawsze szły np na kopytka bo już nie smakowały dobrze. Jednak moim ostatnim odkryciem, jest to że kiedy przygotuję na obiad puree ziemniaczane ( odlane z wody ziemniaki ucieram z mlekiem, masłem, solą, gałką muszkatołową

Dorota Smakuje
Schab w sosie z piekarnika. 105

niedzielny obiad.  Myślę, że śmiało można je przygotować, także na świąteczny stół. Plastry schabu  w sosie upieczone w piekarniku. Świetnie pasują do tego kluski śląskie, lub kopytka.  Schab można oczywiście wymienić na inne mięso. My akurat bardzo lubimy schab,  ale nie każdy go lubi. Znam osoby, które uważają, że jest za suchy

Agusiowe smakołyki
SZYBKIE KLUSECZKI Z RICOTTY 67

małej ilości mąki kluski będą lekkie i delikatne. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć masę z miski. Uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić na 1,5 cm kawałki (tak jak na kopytka). W garnku zagotować wodę, włożyć kluski, gotować około 2 minut od ich wypłynięcia na wierzch. Kluski polać rozpuszczonym masłem

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania