szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie(...)dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy
sama złodyczlewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwsza warstwa z białego sera połączona z mocnym espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. SKŁADNIKI (tortownica 21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Sernik espresso 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru pudru ** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Bita Śmietana 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru kieliszek likieru kokosowego. Wariant bezalkoholowy pół szklanki wiórków kokosowych zalać wrzątkiem odstawić do wystygnięcia na około godzinę następnie przecedzić przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej
RAROSSAktóry swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru i smakowych aromatów.Ja do przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe(...)przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków mięty 2 łyżki syropu miętowego 3 łyżki likieru miętowego Przygotowanie: przygotowujemy mocny napar z herbaty miętowej z dodatkiem świeżych liści mięty. Zamiast cukru wlałam 2 łyżki syropu miętowego, który dodatkowo nadał granicie miętowego koloru. Napar studzimy, dodajemy jeszcze 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgalaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego: 250 g bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka(...)barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej (ok. 27x36 cm), prostokątnej formie z 8 jajek. Następnie drugi z 4 jajek
Ratunku obiadJoanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy (a jakże dostałam go od Joanny) oraz z dodatkiem syropu miętowego (Joanna dostałą go ode mnie), a jak mięta to musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada(...)Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF
coolinarnastrefa.blogspot.comroztopionego Ciasto na gofry 2 łyżki cukru ½ łyżeczka soli Dżem z jeżyn 300 g jeżyn, mrożonych 80 g cukru Mus z mango 300 g mango, mrożonego 100 ml waniliowego likieru 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki Bita śmietana 500 ml śmietanki, 36% tł. 100 g mascarpone 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki waniliowego likieru 1 łyżeczka sproszkowanych owoców(...)małego garnka. Gotować, aż dżem zacznie tworzyć bąbelki. Odstawić na bok i ostudzić. Mango pokrojone w kostkę (użyłam mrożonego) zasypać cukrem w małym garnku. Dodać sok z limonki, likier i gotować przez 5 minut. Zmiksować i odstawić na bok do ostudzenia. Rozgrzać gofrownicę. Żółtka, cukier, sól i roztopione masło zmiksować na puszysto. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podczas
codojedzeniamieszance kawy rozpuszczalnej Kawa brazylijska (Brazylia): Brazylia słynie z prostego, ale pysznego deseru kawowego, zwanego po prostu „kawą brazylijską” (Café do Brasil). Gorąca, mocna kawa podawana ze słodko-kremowym likierem kawowym, takim jak słynny likier Amarula czy Kahlua. Smak stanowi idealne połączenie ciekawy i bogactwa likieru. Kawa Mazatlan (Meksyk): Kawa Mazatlan to meksykański deser składający się z gorącej, słodkiej kawy(...)skropionej likierem kawowym, bitą śmietaną i cynamonem. Popularny napój z regionu Mazatlan w Meksyku, to idealne połączenie smaku kawy oraz meksykańskiej słodyczy i pikanterii. Te desery to tylko część z bogatych możliwości, jakie ma do zaoferowania świat pysznej kawy. Niezależnie od tego, czy wolimy coś klasycznego, jak tiramisu, czy chcemy spróbować egzotycznej wariacji, jedno jest pewne: kawa to nie tylko
Moja smaczna kuchniaoknem zimno zatem weekendowy czas trzeba wykorzystać do przygotowania zimowej "rozgrzewki". W ramach przedświątecznych przygotowań i inspiracji nuta piernikowa, tym razem w postaci likieru. Likier jest gotowy do spożycia od razu po zrobieniu, ale warto go odstawić na kilka dni. Na blogu znajdziecie też przepis na likier o smaku trufli w czekoladzie oraz kokosowym. LIKIER PIERNIKOWY Składniki
Bon appetit mon amiewódki, prosta receptura z intensywnym doznaniem smakowym. To doświadczenie łączące klasyczne martini z energią świeżo parzonej kawy. Rodzaje Espresso Martini: 1. Classic Espresso Martini: przepis TUTAJ – Wódka, likier kawowy, świeże espresso. 2. Vanilla Espresso Martini: – Syrop waniliowy dodaje delikatności. 3. Chocolate Espresso Martini: – Z likierem czekoladowym dla nuty czekolady. 4. Caramel Espresso Martini: – Syrop karmelowy(...)zbalansowanej słodyczy. Przepis na Classic Espresso Martini: Składniki: – 50 ml wódki – 20 ml likieru kawowego – 25 ml świeżego espresso – 10 ml syropu cukrowego Przygotowanie: 1. Poczekaj, aż espresso ostygnie. 2. Wlej składniki do shakera z lodem. 3. Energetycznie wstrząśnij na puszystą pianę. 4. Przelej do schłodzonej filiżanki do martini. Teraz możesz cieszyć się intensywnym smakiem Classic
RafalCookBradsellowi. Espresso Martini Pewnego wieczoru w latach 80. został poproszony o stworzenie drinka, który połączyłby smaki espresso i wódki. Bradsell wpadł na pomysł połączenia mocnego espresso z wódką i likierem kawowym. Tym samym powstał ten przepyszny koktajl, który szybko zdobył ogromną popularność. Jako bazę drinka Bradsell wykorzystywał wódkę najczęściej typu wódka czysta, a następnie dolewał świeżo parzone espresso i likier(...)idealny do naładowania energią. Espresso Martini Współcześnie Espresso Martini doczekał się wielu różnych wariacji dostosowanych do preferencji i gustów każdego gościa. Oprócz oryginalnej receptury można spotkać wersje z dodatkiem likierów orzechowych czekoladowych kokosowych czy nawet syropów owocowych. Niektórzy podają go również na przelotnie z nutką kremowego likieru lub dając mu dodatkowy twist przy użyciu przypraw np. cynamonu, lub chilli
RafalCookdeser Truskawkowe Tiramisu . Jest to letni deser na bazie kremu śmietanowego z mascarpone oraz musu truskawkowego. Ponadto podstawowym elementem nawiązującym do tradycyjnego tiramisu są biszkopty nasączone kawą z dodatkiem likieru amaretto (można go pominąć). Deser Truskawkowe Tiramisu to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy na przygotowanie którego poświęcimy niewiele czasu. Jest to owocowa wersja popularnego włoskiego deseru, a jego(...)truskawek 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone około 70 g biszkoptów 1 filiżanka mocnej kawy 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki likieru amaretto (można pominąć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Deseru Truskawkowe Tiramisu: Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć do blendera, dodać łyżkę cukru, zmiksować na mus. Kilka truskawek zostawić do dekoracji. Schłodzoną
Danka Pichci