mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu ) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików czy żelków. Dalej uwielbiam takie pierniki i obowiązkowo mam przygotowany na święta przynajmniej jeden duży słój, lubię też jednak mieć zapas takich, w których zrobienie dekoracji trwało nieco dłużej i można dać je komuś(...)prezent. Jeśli Wy także przygotowujecie takie prezentowe pierniki zapraszam na krótki poradnik lukrowania :) Przepis na lukier Przepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu . Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody. Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki
CiastkozercyUdekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki. Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk) : 200 g masy marcepanowej* 50 g białego lukru plastycznego** żółty barwnik w proszku lub paście płatki migdałów 4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%) Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia(...)koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie. Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi
Food Squaretradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)masła 1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około
Ciastkozercywięc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem , do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego
CiastkozercyDziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy(...)lukrze i wyrównujemy za pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymasła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej(...)wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora
Kulinarne przygody GatityKarnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku(...)margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru 80 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia cukier puder, barwnik i woda do przygotowania lukru frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy(...)drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. Czas pieczenia
Ala piecze i gotujeczekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić(...)Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin. Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku
Z miłości do słodkościszkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu(...)odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia. Patyczkiem należy sprawdzić czy pączek jest gotowy (ma być suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru 2 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych migdałów szczypta soli Warstwa kawowa: 500 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: około 90 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy 4 łyżki likieru Amaretto + do nasączenia brownie(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto likierem Amaretto. Warstwa kawowa: Do rondelka wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować
Oryginalny smakjest doskonale zharmonizowany z kremem śmietankowo ajerkoniakowym. Ten aksamitny krem adwokatowy otula mus truskawkowy , nadając torcikowi wyjątkowej delikatności i gładkości. Na wierzchu torcika znajduje się polewa z likieru jajecznego , która nadaje mu kuszący połysk i intensyfikuje smak ajerkoniaku , czyniąc go bardziej zauważalnym i wyrazistym dla podniebienia. Całość dekorują soczyste truskawki , które dodają nie tylko estetyki, ale również(...)Wstawiamy do lodówki do stężenia. Krok 3: Krem adwokatowy. Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystudzenia. 250 ml likieru jajecznego adwokat, 250 g serka mascarpone, oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą ( składniki te powinny być o temperaturze pokojowej). 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % i 4 łyżki
Rita creativekubku. Ważne jest jednak, aby w momencie jej użycia do deseru nie zawierała fusów. Zaparzoną kawę odstawiam na chwilę, aby wystygła po czym łączę ją z odrobiną cukru oraz likierem. Kiedy nasączenie jest już niemalże zimne zabieram się za przygotowanie kremu z cukru, jajek oraz mascarpone. W pierwszym kroku ucieram żółtka z cukrem, później dodaję do nich mascarpone(...)serka mascarpone 28 dkg biszkoptów lady fingers 250 ml zaparzonej mocnej kawy np. espresso 3 jajka “L” 8 dkg cukru pudru 3 dkg ciemnego kakao 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Tiramisu Jak zrobić włoskie tiramisu. Zaparzoną, zimną kawę espresso wlać do miseczki, dodać likier, wanilię, 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Serek
MeCooksBardzo szybki i prosty likier, do którego przygotowania wystarczą 3 składniki: masa kajmakowa krówkowa, śmietana i wódka. U mnie dodatkowo gorzkie kakao i esencja waniliowa, bo moim zdaniem podkreślają smak likieru. Likier krówkowy można przygotować na dwa sposoby i oba znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, aby nie miksować likieru ze śmietaną zbyt długo, bo śmietana może się Wam ubić ;-) SKŁADNIKI(...)masę kajmakową, dodać kakao, esencję waniliową i wlać nieco wódki, po czym włączyć urządzenie. Gdy masa będzie już jednolita, to wlać śmietanę, pozostałą wódkę i bardzo krótko zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). SPOSÓB NR 2 Masę kajmakową krówkową przełożyć do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i esencję waniliową
Passions hobbies lifeŚwiąteczny likier i życzenia Moi drodzy chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Niech śpiew głośnych kolęd rozbrzmiewa w waszych domach, a pyszne potrawy będą wspaniałym uzupełnieniem wesołych rodzinnych rozmów. Dużo radości i miłości w tym pięknym czasie Wesołych Świąt Zostawiam Wam jeszcze obiecany przepis na pyszny świąteczny likier Składniki: 500 ml śmietany 30% 500 ml wódki 2 puszki masy(...)garnuszku. Dodajemy kajmak i wszystko energicznie mieszamy aż nasze składniki się połączą. Na tym etapie można dostać przyprawę. Zmniejszamy płomień na minimalny, wlewamy wódkę cały czas mieszając. Nasz likier przecedzamy przez sitko i… Można już przelewać do butelek. Odstawiamy na przestudzenia i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wesołych Świąt The post Świąteczny likier i życzenia first appeared on Słodkie
Słodkie okruszki