Bardzo szybki i prosty likier, do którego przygotowania wystarczą 3 składniki: masa kajmakowa krówkowa, śmietana i wódka. U mnie dodatkowo gorzkie kakao i esencja waniliowa, bo moim zdaniem podkreślają smak likieru. Likier krówkowy można przygotować na dwa sposoby i oba znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, aby nie miksować likieru ze śmietaną zbyt długo, bo śmietana może się Wam ubić ;-) SKŁADNIKI 1 puszka kajmaku krówka 200 g śmietany 30% 500 ml wódki 40% 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka esencji wanilio... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...