poniedziałek, 2 stycznia 2023

Likier krówkowy

 

Bardzo szybki i prosty likier, do którego przygotowania wystarczą 3 składniki: masa kajmakowa krówkowa, śmietana i wódka. U mnie dodatkowo gorzkie kakao i esencja waniliowa, bo moim zdaniem podkreślają smak likieru. Likier krówkowy można przygotować na dwa sposoby i oba znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, aby nie miksować likieru ze śmietaną zbyt długo, bo śmietana może się Wam ubić ;-) 




SKŁADNIKI

  • 1 puszka kajmaku krówka
  • 200 g śmietany 30%
  • 500 ml wódki 40%
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej



WYKONANIE


SPOSÓB NR 1


Do misy blendera przełożyć masę kajmakową, dodać kakao, esencję waniliową i wlać nieco wódki, po czym włączyć urządzenie. Gdy masa będzie już jednolita, to wlać śmietanę, pozostałą wódkę i bardzo krótko zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).


SPOSÓB NR 2


Masę kajmakową krówkową przełożyć do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i esencję waniliową, po czym podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną masę połączyć z wódką, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz