już za rogiem więc jeszcze chcę Państwa zaprosić na domowe pączki z dwoma rodzajami kremu. Pączki z kremem budyniowym oraz pączki z kremem z ajerkoniakiem, zwanym również advocaatem lub likierem jajecznym. Ten drugi krem zdecydowanie nie jest dla dzieci ale co tam dzieci, nam też coś się należy 😉 Pączki polecam, są przepyszne i delikatne w smaku, jeszcze raz polecam(...)pominąć) na krem ajerkoniakowy – porcja na 16 pączków: 2 żółtka (rozmiar L) 2 łyżki cukru budyń śmietankowy (użyłam bez cukru) 250 ml mleka – 1 szklanka 250 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego lub likier advocaat) – 1 szklanka na krem budyniowy – porcja na 16 pączków: 4 żółtka (rozmiar L) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru
Uwaga Babcia Gotujeswoje usprawiedliwienie poza tym, że doskwiera nam brak czasu. Nie zamierzamy jednak rezygnować z bloga i liczymy, że uda nam się znowu regularnie dodawać przepisy. Jesienny drinki z likierem pigwowym Biały Bocian Dzisiaj szybki przepis na prostego, smacznego drinka z wykorzystaniem likieru Biały Bocian o smaku pigwowym. POTRZEBUJESZ: likier pigwowy Biały Bocian, syrop malinowy, woda gazowana, cytryna, kostki(...)lodu. PRZYGOTOWANIE DRINKA Z LIKIEREM PIGWOWYM: Do kieliszka wrzuć dwie kostki lodu. Wlej około 25 ml likieru pigwowego. Wciśnij odrobinę soku z cytryny. Dodaj około 10 ml soku malinowego. Całość zalej około 50 ml wody. Wodę najlepiej lać po łyżce by drink nie zmienił koloru. Drink doskonale sprawdzi się na niewielkim przyjęciu, podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Jest lekki
Związek na patelnizdjęciu: Widzisz mnie prababciu? Składniki 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka) 1 mała puszka mleczka kokosowego 1 torebka wiórków kokosowych (100 g ) ½ szklanki likieru kokosowego 2 wafelki Princessa kokosowe 4 – 4,5 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki likieru + 2 łyżki wody cukier puder do słodkości według uznania 2 krople olejku śmietankowego (opcjonalnie, ale ja dałam(...)cukier waniliowy 1 mały kubek śmietanki kremówki Wykonanie Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna
Raj dla PodniebieniaPyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 150g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 35g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 500g serka
Mała Cukierenkazdjęciu: Widzisz mnie prababciu? Składniki 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka) 1 mała puszka mleczka kokosowego 1 torebka wiórków kokosowych (100 g ) ½ szklanki likieru kokosowego 2 wafelki Princessa kokosowe 4 – 4,5 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki likieru + 2 łyżki wody cukier puder do słodkości według uznania 2 krople olejku śmietankowego (opcjonalnie, ale ja dałam(...)cukier waniliowy 1 mały kubek śmietanki kremówki Wykonanie Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna
Raj dla PodniebieniaJeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakujecie, to nie będziecie mogli się od niego oderwać ;). Sernik piekłam w kąpieli wodnej, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nie pęka i wychodzi równiutki jak stół. Wykończyłam go polewą(...)tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 3 jajka 330 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80 ml likieru Amaretto pół łyżeczki aromatu/olejku migdałowego Polewa kawowa: 50 g białej czekolady, posiekanej 100 ml pełnotłustego mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej opcjonalnie - 20 ml likieru kawowego pół czubatej łyżeczki żelatyny Wykonanie
Opowieści z piekarnikaprzygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy(...)ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy. Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając. Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj białka
Niezły Młynekprzygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy(...)ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy. Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając. Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj białka
Niezły Młynekcodziennością, to muszą być zdrowsze od klasycznych lodów, które można znaleźć w każdym sklepie. Wegańskie lody z bananów , to mój sprawdzony lodowy kompromis! Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym Tym razem postanowiłem ukręcić domowe lody z bananów o smaku kawowy . Likier kawowy który użyłem do dzisiejszego przepisu to Tia Maria – popularny i wegański likier kawowy. Jeśli unikasz alkoholu(...)możesz zastąpić likier ostudzoną czarną kawą i syropem lub aromatem o smaku kawy. Gotowe lody możesz udekorować wiórkami gorzkiej czekolady, posiekanymi orzechami i ziarenkami kawy. Lubisz zdrowe słodkości? Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowe ciastka owsiane oraz batoniki z płatków owsianych ! Artykuł Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanPyszny, delikatny likier truskawkowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się moim ulubionym. Od razu powiem, że nie lubię mocnych alkoholi, a ten likier jest naprawdę delikatny. Prawie wcale nie czuć w nim alkoholu. Także jeśli lubicie mocniejsze trunki, dodajcie go więcej. Tym razem zrobiłam likier z białym rumem, ale wcześniej robiłam z wódką. Był(...)przestudzenia. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać do wystudzonej wody z cukrem. Dolać rum i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie zmiksować blenderem. Powstały likier przelać przez gęste sitko, a następnie rozlać do wypatrzonych butelek. Wstawić do lodówki żeby składniki się przegryzły. Likier należy przechowywać w lodówce. U mnie, najdłużej stał 3 tygodnie
Agusiowe smakołykiLady Fingers 300 g słodziutkich truskawek do dekoracji 3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem TRUSKAWKOWY PONCZ 300 g świeżych, słodkich truskawek 3 łyżeczki cukru 1/2 cytryny cytryny 50 ml likieru Amaretto (można pominąć i zastąpić przefiltrowaną wodą) 1/2 łyżeczki Agar – agar (roślinnej żelatyny) KREM MASCARPONE 4 jajka 6 pełnych łyżek drobnego cukru do wypieków (nie cukru pudru!) ziarenka wydłubane(...)Tryskawki umyj w chłodnej wodzie, osusz na ręczniku papierowym, oczyść z szypułek. Tak przygotowane truskawki przełóż do szklanej miski, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i odrobinę likieru Amaretto. Truskawkowi delikatnie wymieszaj by równomiernie rozprowadzić dodane do nich składniki. Miskę szczelnie okryj przezroczystą folią spożywczą i odstaw na bok na 1 godzinę. W tym czasie truskawki puszczą nieco
ProstePesto.plżeby poczuć przyjemnie ogarniające nas ciepełko. Te napój to prawdziwa podróż smakowa wprost ze stoków włoskich Alp. KAWA CALIMERO Składniki: (2 porcje) 2 filiżanki espresso 200 ml likieru adcovat 80 ml whisky (opcjonalnie) bita śmietana 2-3 kostki startej czekolady do posypania Przygotowanie: Likier advocat łączymy z whisky (dodajemy ją opcjonalnie, bez niej też się uda) , podgrzewamy(...)rondlu uważając, żeby likier nie przekroczył temperatury 80 stopni. Parzymy espresso. Podgrzany likier przelewamy do 2 szklanek, a potem za pomocą łyżeczki na likier ostrożnie nalewamy espresso (powinny pojawić się dwie oddzielne warstwy). Na kawę nakładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą
Bon appetit mon amieswoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji. Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie i po upieczeniu jest równy jak stół. Bez pęknięć. Jest(...)nieprzyzwoicie smaczny. Zamiast likieru pomarańczowego możecie dodać do musu ciemny rum czy nawet kawowy likier kahula, odrobina alkoholu wspaniale podkręca jego smak. Myślę, że będzie prawdziwą słodką ozdobą świątecznego stołu. Bajka! Składniki na tortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka
Wanilia i KardamonMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny(...)szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów Poncz: 120 ml dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych Sposób
Wanilia i Kardamon