likier - 5379 przepisów (strona:15/359)

Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 646

łyżki miodu 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę(...)tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.  Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 395

Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.  Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody ok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut

Słodka Strona
Biało-czerwone tiramisu – co to takiego? Odkryj Truskawkową Rozkosz! 66

idealne na ciepłe dni. Co sprawia, że tiramisu truskawkowe jest wyjątkowe? Tradycyjne tiramisu to klasyczny deser z Włoch, znany ze swojego kremowego mascarpone, warstw biszkoptów nasączonych kawą i migdałowym likierem. W tej wersji, biało-czerwone tiramisu, wprowadziłam letnią, owocową odmianę, która zaskoczy Cię swoim smakiem i wyglądem. Wykorzystałam zarówno świeże jak i mrożone truskawki. Z mrożonych truskawek ugotowałam pyszny dżem(...)który w tym przepisie zastępuje kawę. Zamiast migdałowego likieru użyłam innego włoskiego likieru, a mianowicie likieru waniliowego Galliano. Jak wiecie tradycyjne tiramisu jest obficie posypane kakao. Ja w tym przepisie zastosowałam liofilizowane truskawki, które zmiksowałam na proszek. Liofilizowane truskawki to wspaniały produkt. Truskawki mają intensywny smak i kolor. Krem mascarpone posypany takimi truskawkami smakuje niesamowicie. I tak oto powstał letni

codojedzenia
Kokosowe Ciasto z Alkoholem 33

Kokosowe ciasto z alkoholem to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone.  Górę ciasta przyozdabia alkoholowa  polewa czekoladowa oprószona wiórkami kokosowymi, która podkreśla niepowtarzalny smak tego wypieku. To ciasto nie tylko kusi swym aromatem, ale także obiecuje mięciutką przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe.  (adsbygoogle(...)Przepis na Kokosowe ciasto z Alkoholem SKŁADNIKI: (na blachę 25x40 cm) Biszkopt: jajka (7 szt.) cukier (300 g) mąka pszenna (230 g) budyń śmietankowy (3 łyżki) sól (szczypta) Poncz: likier kokosowy (220 ml.) woda (220 ml.) Krem kokosowy: śmietanka kremówka 30% (750 ml.) serek mascarpone (750 g) likier kokosowy (7 łyżek) cukier puder (6 łyżek) wiórki kokosowe (3/4 szkl.) Polewa

RITA food channel
Domowy likier Malibu 35

Domowy likier Malibu Gęsty, słodki i przepyszny likier kokosowy, który może być także wspaniałym prezentem świątecznym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale „leżakowanie” zajmuje dwa tygodnie, więc trzeba zabrać się za prace z wyprzedzeniem     Składniki: 100g wiórków kokosowych 350ml wódki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego     *** Wiórki kokosowe przesypujemy do litrowego słoika i zalewamy wódką(...)podanych składników uzyskamy około 750ml likieru, możemy zrobić z podwójnej porcji jeśli chcemy mieć go więcej (u mnie dwa słoiki). Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem *** *** Po tym czasie wiórki odciskamy z wódki przez gazę (wiórki możemy zużyć np do ciasta) *** *** Do wódki dodajemy mleko skondensowane i mieszamy trzepaczką przez

Blog z Apetytem
Frozen Black Russian Frappé 29

Gustave Tops, stworzył Black Russian dla swojego gościa, amerykańskiego producenta wódki. Pierwotnie napój składał się jedynie z wódki i kawy, jednak z czasem zyskał swoją pełną formę z dodatkiem likieru kawowego. Pochodzenie: Black Russian to koktajl, który łączy w sobie prostotę z elegancją. Jego nazwa nawiązuje do używanej w recepturze kawy (czarny) oraz wódki (rosyjski). To połączenie smaków stworzone zostało(...)potrzeby osób poszukujących wyjątkowego, a jednocześnie łatwego do przygotowania napoju. Rodzaje Black Russian: 1. Classic Black Russian: – Wódka, likier kawowy, podawane na lodzie w kieliszku typu old-fashioned. 2. White Russian: – Rozszerzenie Black Russian z dodatkiem śmietany lub mleka, nadające napojowi kremową konsystencję. 3. Colorado Bulldog: – White Russian z dodatkiem coli, nadającej mu orzeźwiający smak gazowanego napoju

RafalCook
LIKIER KRÓWKOWY 50

Likier krówkowy  to bardzo popularny trunek, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilka 3 składników. Idealnie sprawdzi się przy spotkaniu ze znajomymi, na święta, sylwestra, a także jako prezent dla najbliższych. Jest obłędnie pyszny w smaku, delikatny, taki kobiecy ;) Jeśli lubicie takie słodkie, domowe likiery, to myślę, że ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jak Macie w domu(...)krówki i pozostałe 2 składniki to nie zwlekajcie, przygotujcie likier krówkowy już dziś, a na święta będzie doskonały ;) Likier krówkowy - składniki na około 800 ml likieru: * 250 g cukierków krówek * 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 300 ml czystej wódki Wykonanie: Do garnka wlać mleko skondensowane niesłodzone, dodać krówki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem podgrzewać, żeby krówki się rozpuściły. Należy

Zrób to smacznie
Likier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu 245

Likier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu, tym bardziej, że składa się zaledwie z trzech składników. Połączenie białej czekolady z alkoholem z pewnością zasmakuje każdemu, a gdy przelejemy nasz likierek do ładnych buteleczek, może on posłużyć jako śliczny prezencik na Mikołajki lub Gwiazdkę :))     Składniki: 200g białej czekolady 200ml mleczka kokosowego(...)czekoladę i całość podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odkładamy do wystudzenia. Dolewamy wódkę, mieszamy *** *** Całość przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce zgęstnieje, więc warto go co jakiś czas wstrząsnąć *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Likierek z kinderek Przepis tutaj (KLIK) Cytrynki w miodzie z rumem Przepis

Blog z Apetytem
Babka adwokatowa 53

naszą ulubioną. Na co dzień nie pijemy ajerkoniaku, ale absolutnie uwielbiamy go w tym deserze. Przepis na babkę z ajerkoniakiem, to idealny sposób na uzyskanie ekstrawaganckiego smaku tego pysznego likieru bez wlewania go do kieliszka. Mamy nadzieję, że ta pyszna babka posmakuje Tobie i Twojej rodzinie co najmniej tak samo jak nam! Warto podkreślić, że nasza prosta babka z ajerkoniakiem(...)zawiera 1 szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu

Kuchnia Na Wypasie
Likier Oreo 76

Pierwszy wpis w nowym roku. Więc tak na przywitanie mamy dla Was bardzo szybki w zrobieniu likier ciasteczkowy. Taki dla fanów oreo. Lekko mdły w smaku, bo ani oreo nie są mocno wyraziste, ani mleko kokosowe, ale jeśli jesteś fanem tych ciasteczek, to gwarantuję, że będzie Ci smakował. Zresztą przecież gdyby nie był dobry, to by nie zagościł(...)ROZUMIESZ, ŻE TO PODEJRZANIE WYGLĄDAŁO, NIE? Oddałem sól starym, wróciłem do domu i postanowiłem zmywać ręcznie do końca życia. Pieprzę to, nie mam zdrowia do takich przygód. PRZEPIS NA LIKIER OREO Likier oreo – składniki: 12 sztuk ciasteczek oreo 400 ml mleka kokosowego 150 ml wódki Likier oreo – wykonanie: Oreo mielimy w blenderze na pył. Do garnka wlewamy mleko kokosowe

Marder&Marder Manufacture
Limoncello z przepisu Chiary z Mediolanu 73

Limoncello to słoneczny, włoski likier w którym zakochaliśmy się podczas podróży do Italii. Przepis dostaliśmy po długich negocjacjach od Chiary – zaprzyjaźnionej Włoszki z Mediolanu. Przyznaję, że byłem już mocno po czterdziestce, gdy dowiedziałem się, że limoncello i cytrynówka to zupełnie co innego. Trzeba nadrobić stracony czas i samemu wykonać szlachetny likier o mocnym cytrynowym smaku bez kropli soku z cytryny(...)baru przy Porta Nuova. Limoncello Chiary jest pyszne – najpierw boska słodycz, potem goryczka i wreszcie – harmonijne połączenie wspomnienia obu smaków. Jeśli wierzyć Federvini – włoskiemu stowarzyszeniu producentów win i likierów, to właśnie możemy zacząć świętować stulecie powstania limoncello. Bo nalewkę na skórkach aromatycznych cytryn rosnących na żyznych glebach zasilonych popiołami Wezuwiusza, zaczęła podawać w swoim hoteliku na wyspie Capri donna Maria

smakowitehistorie.com
Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym 95

Alkohol niezwykle przyjemny w degustacji, łyczek po łyczku pieści podniebienie i rozgrzewa przełyk. Przypomina słodki i puszysty kogel mogel z dzieciństwa, tyle że w wersji dla dorosłych z alkoholem. Likier jajeczny z żółtek ma przepiękny jasnożółty słoneczny odcień, gęstą lecz płynną konsystencję. Ilość z podanej poniżej porcji przygotowuję każdego roku, w miesiącu poprzedzających nadchodzące mrozy. Kieliszek ajerkoniaku jest w stanie(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Alkohol Kuchnia: Holenderski Trudność: Łatwe Ilość około 800 ml Przygotowanie 20 min. Kalorie 100 kcal Domowy ajerkoniak jajeczny z dodatkiem mleka zagęszczonego skondensowanego. Słodki likier na bazie żółtek, gęstego mleka i spirytusu. Składniki: 6 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu 200 ml spirytusu 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, niesłodzonego 200 ml mleka

ProstePesto.pl
Domowy likier jajeczny 96

Opis Domowy likier jajeczny: Domowy likier jajeczny czyli znany i lubiany ajerkoniak. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. To nieziemskie połączenie smaków. Jego przygotowanie jest bardzo proste. W przeciwieństwie do wielu innych domowych nalewek można pić go od razu po przygotowaniu. Likier jajeczny jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które(...)jego smakiem i zapachem. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie rzeczy na święta. Ale tylko dlatego, że właśnie w tym czasie goszczę dużą ilość gości. Cieszę się, jak podaję rzeczy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
B52 156

innego jak słynny płonący shot. Shot B52 to efektowny i trójwarstwowy shot, który przed wypiciem podpalamy i pijemy płonący. Shoty składają się z takich składników jak: likier kawowy Kahlua, irish cream czyli Bailey’s lub Carolan’s oraz likier pomarańczowy. Jeżeli chodzi o likier to możemy użyć Triple Sec (przystępny cenowo) ub likiery z wyższej półki takie jak Cointreau(...)procentowy. Może to być mocny rum, śliwowica, absynt czy w końcu zwykły spirytus. Następnie podpala się B52. Pamiętajmy jednak o bezpieczeństwie podczas picia takiego drinka. Do kieliszka wlewamy najpierw likier Kahlua. Następnie delikatnie po łyżeczce wlewamy Baileys, tak, aby oba likiery się nie zmieszały. Na końcu w ten sam sposób wlewamy likier Triple Sec. Tak przygotowanego shota możemy podpalić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne