Limoncello, włoski likier cytrynowy

Limoncello, włoski likier cytrynowy

Limoncello, włoski likier cytrynowy

Limoncello to włoski likier aromatyzowany cytrynami (tak naprawdę skórkami tych owoców) z okolic Amalfi i Sorrento. W naszej kulturze przyjęło się, że likiery pijają kobiety. We Włoszech limoncello pijają wszyscy. Podaje się go mocno schłodzony na koniec posiłku, bo uważa się, że poprawia trawienie. W przepisie, który prezentuję niżej, kierowałam się recepturą Frances Mayes z jednej z jej książek (już nie pamiętam której). Dostosowałam go do warunków polskich (spirytus zamiast wódki) i do miar obowiązujący... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

15 najlepszych likierów na Święta i nie tylko!

Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.