Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Odrobina soku z cytryny w wodzie do gotowania ryżu czy też warzyw zmienia ich smak niepowtarzalnie i pozwala unikać dodatku niezdrowej soli.
Ryż jest bardzo popularny w wielu krajach, lecz nie każdy wie jak go poprawnie przygotować. Można wykorzystać gotowanie na parze lub bezpośrednio w wodzie. Według wielu szefów kuchni na całym świecie powinno się dodawać do takiej kąpieli wodnej sok z cytryny, dzięki temu będzie on idealnie sypki, nie będzie klejący i rozgotowany. Dodatkowym atutem jest to, że ugotowany ryż będzie niemal idealnie biały.
Obecność warzyw w naszej codziennej pomaga w walce z wieloma niedoborami i innymi problemami w naszym organizmie. Mają bardzo niską wartość energetyczną a są bogate w wszelkiego rodzaju składniki odżywcze. Wiele procesów kuchennych pozbawia ich naturalnego zdrowego wyglądu a nawet ich wartości odżywczych. Dlatego pomocna okazuje się cytryna. Dodatek kilku łyżek soku z cytryny, do wody gdzie je gotujemy pomaga zachować naturalny kolor warzyw i ich wartości odżywcze.
Według wieli dietetyków, kwaśna bita śmietana jest bardzo kaloryczna i przede wszystkim niezdrowa. W jej skład wchodzą przede wszystkim niezdrowe tłuszcze nasycone, lecz czym ją zastąpić? Pomocna może okazać się cytryna. Jako dodatek do bitej śmietany, odstawiamy ją na 30 minut przez co smak jest podobny do kwaśnej śmietany a ma mniej kalorii. Dlatego jest zdrowsza dla naszej figury.
Jako pitny dodatek do wielu potraw mamy maślankę. Oprócz tego można ją wykorzystać jako dodatek do wielu ciast i wypieków. Ma bardzo charakterystyczny gorzki smak. Gdy nie masz jej pod ręką, można ją zastąpić przez mieszankę niskotłuszczowego mleka i soku z cytryny. Roztwór zostawiamy na 15 minut, a smak będzie niemal identyczny.
Sok z cytryny jako dodatek do drobiu pozwala otrzymać delikatne i soczyste mięso, które nie straciło swoich wartości odżywczych a wartość kaloryczna wynosi około 250kcal. Dlatego gdy przygotowujemy mięso z kurczaka, warto jest je skropić sokiem z cytryny, wtedy będzie odpowiednio wilgotne i smaczne.