byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis(...)banalnie prosty Likier czekoladowy, który można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zamiast słodkiego mleka skondensowanego, można wykorzystać 300 ml mleka z butelki 3,5% i 100 g cukru pudru. Można taki domowy likier czekoladowy przygotować tuż przed świętami, zapakować w ozdobne buteleczki i podarować pełnoletnim gościom jako prezent gwiazdkowy. W zeszłym roku na prezenty dla gości przygotowana była nalewka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotujemy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym w rondelku. Cały czas mieszamy. Gdy kukułki już nam się całkowicie rozpuszczą to odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wolnym strumieniem wlewamy spirytus, cały czas mieszamy. Likier przelewamy do karafki i odstawiamy. Można pić już na następny dzień
Aga w kuchnizbliżający się weekend zapraszam wszystkich na malibu :) Pyszny likier kokosowy, polecam :) Wiórki kokosowe można ponownie wykorzystać, ja zrobiłam z nich rafaello . Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórków kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone. Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy
Aga w kuchnipokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3 minut. Kiedy masa bedzie idealnie gładka dodajemy mleko i miksujemy jeszcze ok. 1 minuty. Jeżeli chcemy, lukier możemy zabarwić na dowolny ulubiony kolor
Kuchnia ŁukaszaPost Lukier królewski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Piernikowe choinki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo trwały lukier do dekoracji wypieków. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykarnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić p ą czki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Święta, święta i po świętach... A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego! Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzrobić z tą połową szklanki syropu rabarbarowego? Likier! Również z Kwestia Smaku . Wykonanie go to już była bajka! Składniki: 100 ml wódki 100 ml Syropu z Rabarbaru Wykonanie: Wódkę i syrop wlałam do jednej butelki, wymieszałam, odstawiłam do lodówki. NA ZDROWIE życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeLikier jajeczny. Ajerkoniak. Advocaat. Aksamitny i delikatny likier jajeczny z dodatkiem mleka skondensowanego. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza połączeniu naturalnych składników: świeżych żółtek kurzych jajek, domowej roboty ekstraktu waniliowego , spirytusu i aromatycznej brandy. Zostały 3 tygodnie do Świąt Bożego Narodzenia, więc czasu jest wystarczająco dużo by domowy Likier jajeczny. Ajerkoniak. Advocaat nabrał smaku i aromatu . Gdy w zeszłym roku(...)jajek , ale z adwokatem to dostałam masę pytań, czy adwokata robię sama. Oczywiście, że robię sama, przepis jest jeszcze maminy, ale namówiliście mnie do wstawienia tego rodzinnego przepisu na likier jajeczny! U mnie w domu mówiło się na ten likier adwokat lub ajerkoniak. Ajerkoniak należy do tego rodzaju trunków, które piję z przyjemnością, rozkoszując się jego smakiem i zapachem. Robię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, zapraszam Was na pyszny, domowy likier mleczny. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników. Kolejną zaletą likieru jest to, że możemy go w dowolny sposób modyfikować, dzięki czemu zyskamy nowy smak. Dodając czekoladę, stworzymy likier czekoladowy, gdy dodamy odrobinę kawy zyskami likier kawowy(...)dalej. Możemy sami wymyślać i tworzyć nowe smaki, pod swoje gusta. PRZEPIS NA LIKIER MLECZNY Składniki na likier mleczny: 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (Gostyń 530 g) 300 ml wódki Przygotowanie: Wódkę przelewamy do garnka, następnie przy użyciu blendera blendujemy, wlewając powoli mleko skondensowane. Całość przelewamy do buteleczek i wstawiamy do lodówki. Jeśli wolicie słabsze likiery możecie dodać
Przepiski.plzabaione lub zabajone) to słynny włoski deser przypominający gęsty kogel mogel z samych żółtek. Nie jest to jednak kogel mogel odpowiedni dla dzieci, gdyż zawiera dodatek alkoholu w postaci likieru Amaretto. Jeśli jesteś dorosłym miłośnikiem słodkiego tiramisu, jajeczne zabaione z pewnością również urzeknie Cię swoją słodkością. Włosi mają swój autorski sposób na przygotowanie perfekcyjnego zabajone. Odmierzają potrzebne proporcje za pomocą(...)temperatury pary. Żółtka muszą ścinać się równomiernie do pewnego etapu, bez efektu jajecznicy. Zachowując tą zasadę, przyrządzisz najdoskonalsze zabaglione z możliwych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zabaione włoski deser z likierem Amaretto 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Sauna 10 min. Kalorie 280 kcal Włoski deser z żółtek
ProstePesto.plLasy obrodziły w jagody, więc początek sierpnia to jest idealny moment na likier jagodowy, czyli tak zwaną jagodziankę. To chyba jeden ze wspanialszych trunków jaki możemy przygotować samodzielnie we własnej kuchni. W pobliżu mojej działki na Powiślu (nie to nie jest warszawskie Powiśle) jest piękny łan jagód. Wybrałem się tam. Zbieranie runa leśnego nie traktuję jako obowiązek, ale ogromną przyjemność(...)jeszcze zaoszczędziłem kilkanaście złotych. Niedawno mogliście zobaczyć jak przygotowuje się racuchy drożdżowe z jagodami , a teraz zobaczycie jak właśnie będę robił jagodziankę. Możecie też sprawdzić inny przepis – likier agrestowy i jakże barwny likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Likier jagodowy – jagodzianka 1 l jagód 3 kory cynamonu laska wanilii 250 g cukru brązowego
Kuchennyviral.plLasy obrodziły w jagody, więc początek sierpnia to jest idealny moment na likier jagodowy, czyli tak zwaną jagodziankę. To chyba jeden ze wspanialszych trunków jaki możemy przygotować samodzielnie we własnej kuchni. W pobliżu mojej działki na Powiślu (nie to nie jest warszawskie Powiśle) jest piękny łan jagód. Wybrałem się tam. Zbieranie runa leśnego nie traktuję jako obowiązek, ale ogromną przyjemność(...)jeszcze zaoszczędziłem kilkanaście złotych. Niedawno mogliście zobaczyć jak przygotowuje się racuchy drożdżowe z jagodami , a teraz zobaczycie jak właśnie będę robił jagodziankę. Możecie też sprawdzić inny przepis – likier agrestowy i jakże barwny likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Likier jagodowy – jagodzianka 1 l jagód 3 kory cynamonu laska wanilii 250 g cukru brązowego
Kuchennyviral.pl