Lasy obrodziły w jagody, więc początek sierpnia to jest idealny moment na likier jagodowy, czyli tak zwaną jagodziankę. To chyba jeden ze wspanialszych trunków jaki możemy przygotować samodzielnie we własnej kuchni. W pobliżu mojej działki na Powiślu (nie to nie jest warszawskie Powiśle) jest piękny łan jagód. Wybrałem się tam. Zbieranie runa leśnego nie traktuję jako obowiązek, ale ogromną przyjemność, więc jagoda po jagodzie trafiała do mojego pudełka. 1 litr spokojnie można uzbierać w godzinę. Chłopcy przy drod... czytaj dalej...
Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...