ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć(...)sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Lukier pomarańczowy Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy 75 g skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki. Do lukru wykorzystałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte(...)wywijamy kawałki w bok. Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimonticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny(...)znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Tak więc jedzmy pomarańcze i pijmy dużo naturalnego soku z tych owoców
Przepisy i porady kulinarneSKŁADNIKI: 1/4 melona miodowego 2 banany 3 pomarańcze sycylijskie 125 g mrożonych malin 1 szkl wody mineralnej A jak to zrobić: Wszystkie owoce obrać ze skóry, a z pomarańczy dodatkowo wykroić wszystkie białe błonki. Tak przygotowane owoce zblendować, na gładką masę. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać blenderem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubicie bardziej słodkie koktajle, można
Kuchnia w opałachsoku z pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju 2 banany 1/3 szklanki syropu klonowego Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno. Suche składniki mieszamy, dodajemy je do żółtek i ucieramy na gładką masę. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy. W rozgrzanej gofrownicy
Mienta blogSkładniki: 450 ml niskotłuszczowej śmietanki 100 g cukru 1 pomarańcza szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 jajka 2 łyżki miodu Przygotowanie: Śmietankę i cukier podgrzać w garnku, aż się cukier rozpuści. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wraz z gałką muszkatołową umieścić w garnku ze śmietanką, pomieszać. Odstawić do wystygnięcia.( do ciepłego nie dodajemy jajek bo się zetną ) Dodać rozbełtane jajka(...)gotować na małym ogniu 10 - 15 min cały czas mieszając, aż powstanie pulchny krem. Przelać do miseczek i na co najmniej 2 godz wstawić do lodówki. Obrać cienko pomarańczę. Umieścić w garnku miód oraz cynamon wraz z 2 łyżkami wody, dodać skórkę pomarańczową i powoli nagrzewać, aż się lekko zacznie karmelizować. Dodać suszone morele i ćwiartki pomarańczy. Ostudzić i nałożyć
Gaździnka warzyczasie najlepiej kupić;) Źródło zdjęcia Owoce Zima: Gruszka- przechowywane w spiżarni (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Jabłka- przechowywanie w spiżarni (styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia) Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Wiosna: Agrest- (maj, I połowa czerwca) Czarny bez- (maj, I połowa czerwca) Czereśnie (I połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa(...)czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec
Krakowskie smaki AniUstaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy(...)stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu aż ładnie się zrumienią. NADZIENIE ŻURAWINOWO-WIŚNIOWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 4 tuziny/ 1/2 filiżanki soku z pomarańczy 1/2 filiżanki wody skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam
KUCHARNIApomarańcze i 1 cytryna(...)Jako dodatek do wina lub herbaty, jako aromat do ciast i kremów, czy do zapachowego cukru:-). Pomarańcze dokładnie myjemy,nastepnie obieramy i oczyszczamy skórki z białej części .Pomarańczę i białą część skórki możemy wykorzystać w wyciskarce soków.Skórkę mielimy w maszynce do mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp
w mojej kuchniRobiąc zakupy w jednym ze sklepów, nad pomarańczami moje oczy ujrzały intrygujący przepis. Minimum składników, a efekt wydawał się nad wyraz interesujący. Dlatego też nie czekając długo do swojej listy zakupów dodałam: 2 pomarańcze jogurt grecki (pół szklanki) żelatyna (1 łyżka) 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: 1. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do garnka i zagrzej z cukrem oraz żelatyną(...)zmiksuj z jogurtem. Przelej do kieliszków lub pucharków. Wstaw do lodówki na ok 2 godziny. Całość udekorujmy plastrami pomarańczy :) SMACZNEGO
Mój Smak na Życieopakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego 100 g sera z camembert pokrojonego na plasterki pół wyfiletowanej pomarańczy 1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta(...)soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem
Kulinarny Pamiętnik