Proste i pyszne danie ze śledzi, które nie raz królowało na stole, podczas imprez rodzinnych. Przepis stary, chyba sprzed lat 20-tu z kawałkiem 😉 Nie było w moim domu imprezy na której nie "rządziłyby" na stole właśnie te śledzie. Przepis szybki i prosty do odtworzenia, a efekt końcowy ? Gwarantuję, że zadowoli najbardziej wybrednych 😊 Składniki: kilka płatów wymoczonych filetów śledziowych(...)najlepiej w mleku) 3-4 ugotowane jajka 2 marchewki 2 ziemniaki majonez sól, pieprz, koperek Wykonanie: Układać warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej): kawałeczki śledzia starte na oczkach jajka startą ugotowaną marchewkę startego ugotowanego ziemniaka majonez ponownie kawałki śledzia. Na wierzchu zetrzeć na oczkach jajka, posypać pieprzem oraz koperkiem
Walijskie Pichcenieświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. U mnie w domu wszyscy (oczywiście jak już wiecie, oprócz mnie) się nią zajadają :) Składniki: - 1 kg płatów śledziowych małosolnych - 1 duża cebula lub 2 małe - 200 g rodzynek - 1 keczup - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy słoną(...)wodę i ponownie zalewamy świeżą. Czynność powtarzamy 2-3 razy w zależności od tego, jak bardzo słone są śledzie. Następnie płaty śledziowe kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku. W salaterce układamy warstwę
Zainspirowana w kuchnikroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone(...)kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia *** *** We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki *** *** Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemDawno mnie tutaj nie było, ale życie jak to często bywa pisze swoje scenariusze. Tak było i tym razem. Dzisiaj jednak sio ze smutkami....Zapraszam Was na pysznego śledzia, który może śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki IKRA OWOCE MORZA :) Składniki: 2 korzenne śledzie Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka(...)łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą
Gosia gotujeSKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi(...)mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.świątecznych zakupów warto zabezpieczyć się przed przykrymi skutkami przejedzenia i kupić Espumisan Max -wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU Składniki: 4-5 płatów śledzi marynowanych w occie 4 ziemniaki 2 jajka 1/3 pora 3-4 ogórki kiszone 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy na twardo jajka. Śledzie, ugotowane ziemniaki, jajka kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w pióra, ogórki kiszone w plasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszamy
Bon appetit mon amieDopadł mnie dziwny chcieizm na śledzie, w lipcu. No i co? No i zrobiłam. Dodałam do nich jeszcze odrobinę miodu, ale myślę, że był zbędny, wyszły trochę za słodkie. Ale dobrze, że to wyszło teraz, bo miałam w planie zrobić te śledzie na najbliższą urodzinową bibę. Składniki: 2 solone filety śledziowe pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka musztardy francuskiej 1/4 łyżeczki curry sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem na sicie. Osuszone śledzie kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich resztę składników, mieszamy
Kardamonovyjakiś czas nie jeść mięsa. Taki „drobiazg” nie mógł powstrzymać mnie przed podtrzymaniem tradycji, dlatego przygotowałam wegetariańską wersję wspomnianego przysmaku, w śmietanowym sosie koperkowym. I [...] Artykuł WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comTradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie mieliśmy, udekorowaliśmy czerwonym pieprzem. Składniki 8 filetów śledziowych 2 jabłka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki kwaśnej śmietany pół cebuli 100 g borówek ze słoiczka pół pęczka koperku 2 kiszone ogórki 1 cytryna Zalewa : 140 ml mleka(...)pieprz kajeński 2 cebule Przygotowanie Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem z cytryny, ułożyłem je na paterze. Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek. Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem
R'n'G KitchenPrezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz świeżym koperkiem
Podróż w kulinariaŚledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper. 2 ugotowane lub upieczone buraki jabłko szara(...)smaku opakowanie matiasów Seko czerwona cebulka ok 5 sztuk lub jedna mała koperek kapary musztarda podpłomyki żytnie domowe Buraki z miksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać
AZgotuj!przygotowania tego dania zainspirowała mnie potrawa którą widziałam w restauracji ( sama jej nie jadłam ). Spodobał mi się kolor i tak wymyśliłam prezentowane dzisiaj śledzie. Może dacie się namówić i wykorzystacie przepis. Składniki Śledzie solone w oleju Kwas buraczany Cebula Jogurt naturalny Sól Pieprz Wykonanie: Z śledzi zlewamy olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy(...)kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków do barszczu czerwonego ) na 24 godziny, pozostawiamy w lodówce. Następnego dnia odsączamy. Cebulę kroimy umieszczamy na śledziach i wykładamy gęsty jogurt. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinę aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypłaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę, ogórka i koperek. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy majonez, mieszamy
VioletoweKucharzeniePokrój w paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory. Do miski wrzuć pokrojone śledzie,pomidory. Otwórz puszki i po odcedzeniu z zalewy i przelaniu filtrowaną wodą wrzuć do śledzi. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.Buraki dodaj na końcu. Dodaj też poszatkowanej natki pietruszki. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu bezpośrednio
Z Kuchni Do Kuchni