Siła tkwi w prostocie, połączenie smaków: śledzia, ogórków i suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ma tu wyszukanych składników, ale śledzik nie potrzebuje wymyślnych towarzyszy. ;-) Polecam na przekąskę. 500g filetów śledziowych 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej 5 dużych ogórków kiszonych 1/2 pęczka szczypiorku 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Kroimy w kwadraty. 2. Ogórki(...)pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze śledziami. 3. Śledzie układamy na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniłyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą(...)chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie
Gotowanie jest łatwePrzepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany i majonezu oraz doprawić pieprzem. Wymieszać. Sałatka jest już gotowa
W kuchni u MonikiSkładniki: 700g śledzi (matiasy ) 1 duża cebula, średni por, puszka czerwonej fasoli, pieprz, majeranek, majonez, łyżka octu, kilka łyżek śmietany 18%. Przygotowanie: Śledzie włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem
W kuchni u MonikiSkładniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem
W kuchni u Monikisuszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby(...)oliwę i wymieszać. Sos: Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – sos powinien być dość pikantny. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i cebulę z jabłkiem. Śledzie pokroić w paseczki ok. 1 cm. Wymieszać z sosem
Pobite gary BarbarySłoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już, że jak dla mnie najlepszy jest jednak mimo wszystko(...)cebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu, matiasy kroimy w kawałki (ok. 2 cm), cebulę kroimy
Pociąg Do KuchniJeśli nie robiliście śledzi po cygańsku to polecam są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Lubię proste i smaczne potrawy. Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/3 szklanki oliwy 2 pomidory sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie. W kubeczku wymieszać olej, ketchup, sól(...)paprykę . Cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą. Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemSkładniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasilepsze;) Pochwalę się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam(...)płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski
My simple kitchenrazy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka(...)oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy
Szefowa kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Te rybki kojarzą się z daniami takimi jak: śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, po wiejsku, japońsku, … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone śledzie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWiększość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam
Bea(u)ty kitchen