każdym razem ogromnie się cieszę, kiedy mogę coś przygotować w tak wspaniałym towarzystwie. Tym razem z Lejdi , Maggie , Mirabelką , Emmą i Chantel zdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na jabłka w pełni. Myślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste , nr 5/2010, moim oczom
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki: Spód: 250 g masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać
Oryginalny smakDzisiaj proponuje domową szarlotkę…wszyscy ją znamy…tradycyjna, z dużą ilością jabłek /ja do mojej użyłam domowy mus jabłkowy -...zwyczajna, ale zawsze pyszna… Składniki: 60 dag mąki 5 żółtek 1 margaryna ½ kostki masła ¾ szklanki cukru pudru cukier waniliowy proszek do pieczenia / na ½ kg mąki/ Nadzienie: 2 kg jabłek Cukier do smaku ile kto woli;) Wykonanie: Połączyć mąkę, proszek do pieczenia
Anioły w kuchniPyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....Polecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory ...dziękujemy Ewa:) Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło
Anioły w kuchniszarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom.... Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę. Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny 2 jajka 1 kg szarej renety
Anioły w kuchnimoim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą(...)upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji. Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec. Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej przygotuję. Na początek szarlotka polska. Szarlotka idealna. Słodka, ale tak właśnie na granicy, cudownie karmelizowane jabłka. Właśnie taka, jaka być powinna. 3/4 zniknęło jeszcze na ciepło. Składniki(...)przez 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut. Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchnilata temu moja koleżanka poprosiła mnie o taką właśnie szarlotkę. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie robiła jej też moja mama. Dlatego też koleżanka dała mi przepis. Minęły te 2 czy 3 lata, a szarlotka dalej nie była zrobiona. Jednak w ostatnią niedzielę nadrobiłam zaległości. Koleżanka nie jadła, bo nie było jej w pobliżu, ale rodzince szarlotka bardzo posmakowała
Sto kolorów kuchniJesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne ciasto. Jest to już kolejna wersja jabłecznego cuda jakie chciałam wam pokazać na moim blogu. Zdecydowanie nie lubię nudy dla tego staram się urozmaicać "cud jabłecznik". Tym razem postanowiłam dodać coś an poprawę(...)humoru- kilka kropel rumu, no dobrze może trochę więcej:) Myślę, że smak jabłek idealnie komponuje się z korzennymi armatami, cynamonem i rumem również powinien. Nie myliłam się, szarlotka miała ciekawy posmak, lekka nuta rumu sprawiała, ze ciasto nie było zbyt słodkie. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również i znów okazało się, że warto eksperymentować. Chciałam również zaprosić
ciastkarnia na kruchym spodzieobrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy. --- Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce. insertCookd("4ebc12b6d091a61543084b0e07f33ade
Emcia Pichcisezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi najeść :). Ciasta z jabłkami są także jednymi z moich ulubionych. Dzisiejsza szarlotka z budyniową pianką zachwyci osoby, które lubią delikatne wypieki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrytylko, że przepis jest wspaniały i warty polecenia i przekazania go dalej. A że w naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem jabłuszek to... trzeba im ulżyć :) Szarlotka Składniki: Ciasto: 5 jajek; 1 szkl. cukru; 1 1/2 szkl. mąki pszennej; 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek
Miksturownikprzy jabłkach. Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka". A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksturownikświątecznego makowca;) Kilka dni temu zakupiłam jabłka zdecydowana zrobić bezglutenowe ciasto z jabłkami z tego przepisu. Ale zanim zdążyłam przystąpić do pracy nad ciastem, na blogu Arniki pojawiła się szarlotka kokosowa-orzechowa i bardzo mi się spodobała, więc zdecydowałam się na nią. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy