Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto(...)figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ok 40 dag obranej dyni 2 łyżki oleju przyprawa do szarlotki / jabłecznika 250 g ryżu 1 cebula niecały litr bulionu szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła tarty parmezan Sposób wykonania: 1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości
Kuchnia domowa Aniksiążek kucharskich. Była to moja pierwsza książka z której właściwie uczyłam się gotować. Czyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r. Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje. składniki ciasto 500 g mąki 150 g masła 2 jaja 150 g cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej(...)mogłaby być nawet trochę większa - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu. Przepis dodaję do akcji NIE BYLE JAKA SZARLOTKA
Stare Garykulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują(...)wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Smacznego Post Przepis na jabłecznik (szarlotkę) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plMenu Świąteczne Pieczywo Bułeczki żytnie Chlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą
Moje pyszne gotowaniespód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna – 3 łyżki - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek
Ostra na SłodkoCynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony. M i kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie odtworzyć! Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki! O smaku szarlotki … z kawałkami jabłek obłędnie pachnącymi cynamonem. Czyż nie cieknie Wam ślinka
Ostra na Słodkoskładników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które. Części się udało , ale tak naprawdę „ na farta” , gdyż
Ostra na SłodkoSkoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające! Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające! Z całą pewnością zachwyci gości i domowników. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier
Ostra na Słodkofantastyczny przepis na jesienne słodkości! Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami. Niebo w gębie! Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 250 g * cukier – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko
Ostra na SłodkoSezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem. Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku(...)cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Nadzienie
Moje pyszne gotowanieKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek to każda(...)szarlotka jest inna, każdy ma swój niepowtarzalny przepis na to ciasto....ja dzielę się dziś z Wami moim! Składniki: 1 kostka margaryny 1 płaska łyżka smalcu 0.5 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3 żółtka i 2 całe jaja 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem
upichcicMamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto(...)Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale: Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut. Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe. Nie będziemy czekać, aż ostygnie. Szarlotka na ciepło smakuje wybornie! Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę. Smacznego
Maminek kulinarnySzarlotka pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek 4 jajka 6 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle(...)szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę
Smakowity Blog Kulinarny