szarlotka - 4769 przepisów (strona:115/318)

Drożdżowa szarlotka warstwowa 133

Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.  Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 132

przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie jabłek : znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów(...)Wszystko się sklei i powstanie jedna wielka klucha... Trzeba to robić delikatnie Po wymieszaniu wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Teraz ciasto. Robimy niemal identycznie jak przy warstwowej szarlotce : roztopić masło i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę z ukrem, dodać jajko, masło i drożdże z mlekiem Ugniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie olejem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka 157

Przepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Apple pie w kokilkach 179

Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem,  z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk:     1 szklanka maki     8 dag margaryny     1/4 szk cukru     5 dag smalcu     1 jajo     płaska łyżeczka proszku(...)koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 154

papierówki.  We wrześniu najsmaczniejsze jabłka rodzi stara jabłoń pochylona nad ogrodowym potokiem. Duże żółto-zielone owoce mają twardy, soczysty miąższ o słodkim aromacie. Idealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo.  Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie(...)miękną, a ich kuszący zapach cudownie opływa cały dom.  Wystarczy tylko chwila by delektować się maślaną chrupkością filo i wspaniałym nadzieniem z jabłek. Zapraszam i Was! FILO-SZARLOTKA   4-5 dużych jabłek, najlepiej o twardym miąższu pół kostki masła cukier - do smaku cukier waniliowy cynamon garść pokruszonych ciasteczek amaretti 4 arkusze ciasta filo Jabłka obrać ze skórki

KUCHARNIA
Szarlotka z budyniem 164

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru

Kto ugości moich gości?
Rok bloga- popularne przepisy na ciasta 483

dalej zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. Chciałabym zaprezentować te  najbardziej popularne przepisy na ciasta. PYSZNE CIASTO BANANOWE TORT, KTÓRY ZACHWYCI CIASTO BEZ PIECZENIA METROWIEC MAKOWO-OWOCOWY SZARLOTKA PYCHOTAKA SZARLOTKA WYKWINTNA SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka 367

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka(...)częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło. Piec w temperaturze 175°C około 50 minut. Ostudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem

Bullio
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 159

Idealna szarlotka dla tych,którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie(...)intensywności słodkiego smaku.Stosunek 1:1 ,który jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą,moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki. Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka "by Aloha" 104

Szarlotka "by Aloha" hmmmm.... to nazwa dla wtajemniczonych :) Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki: jest krucha jest w sam raz cynamonowa rozpływa się w ustach jest szybka i łatwa w wykonaniu Czytaj więcej

bistro mama
Szarlotka Tutti - Frutti 334

Lubicie jabłka? Powolutku zbliża się sezon jabłkowy! A co jest lepsze niż szarlotka na deser razem z popołudniową herbatą z cytryną? No właśnie! Mam dla Was przepis - dla siebie też, bo go jeszcze nie wypróbowałam. Przepis należy do mojej przyszłej teściowej, która po cichu zdradziła mi tą tajną recepturę. Jest inny, niż te tradycyjne - powiedziałabym fikuśny. Ale godny polecenia(...)ciasto wychodzi wyśmienite! Polecam! Szarlotka Tutti - Frutti " Składniki : 5 jaj (żółtka i biała oddzielnie) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pokrojone jabłka cynamon 2 budynie waniliowe   Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180`C. Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z porzeczkami 128

Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne(...)czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami." Składniki 200 g masła 4,5 szklanki mąki 2 żółtka jajko szklanka cukru 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu szklanka cukru 1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 187

Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane kruche ciasto - bez glutenu 167

czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy. Jeżeli robicie: cienkie ciasteczka - czas to około 7-9 minut  blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minut blat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą) blat na mazurka - około 15 minut Temperatura piekarnika powinna się wahać od 180`C (ciasteczka, mazurek(...)blat pod sernik czy szarlotkę). W razie jakiś innych pytań piszcie :) Życzę udanych wypieków

Słodkie Przyjemności
Szarlotka po raz drugi 119

Ewelina już pisała o szarlotce, ale ja chcę podzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić

Kulinarna rozmowa