zapiekanki - 9903 przepisów (strona:115/661)

Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami 187

Makaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 137

Emmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi  z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności(...)moscata, sale e pepe. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym. Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Na wierzch zapiekanki  układamy  plasterki mozzarelli;  obsypujemy startym parmezanem. Zapiekankę  pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. **** In una ciotola versate la pasta precedentemente cotta, aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 237

zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sos - sos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go  do wielu potraw i zawsze się sprawdza.       Dla dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia(...)jajko i mąkę dokładnie rozbełtać, dodać do podsmażonej cebuli, popieprzyć i podgrzać aby sos lekko się ściął, ale nie powinien się zagotować gdyż będzie za gęsty aby polać nim zapiekankę.   W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków na to równomiernie rozłożyć podsmażone podgardle i boczek, na to wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem

Jadło i czytadło
Klopsiki w serowym sosie 183

Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi 194

Przepis kuchni szwedzkiej. Oryginalną zapiekankę robi się z gotowanej, tłuczonej brukwi, jednak aby smak był mocniejszy wystarczy brukiew zamiast gotować zetrzeć na tarce. Moja zapiekanka ma piękny kolor fioletu gdyż użyłam tutaj fioletowej marchwi. Z chrzanem potrawa smakuje wybornie, polecam. Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) 196

Zapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą  z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek.  Polecam serdecznie :) **** Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta(...)minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadzamy 1-2 łyżki sosu beszamelowego. Układamy plastry kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób  nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka pasterska w kokilkach 270

Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 267

Święta, Świętami, wypieki, wypiekami, ale człowiek jeść też coś musi :-) Szybka i nieskomplikowana zapiekanka jak najbardziej poleca się na obiad w przerwie między pieczeniem :-) My wczoraj upiekliśmy pierwsze ciasteczka, dzisiaj drugie, potem będzie przekładanie. Ciasta zostawiłam na piątek i sobotę. Teraz  zapiekance. Pierożki tortellini (ja kupiłam świeże z bazylią i ricottą), do tego kurczak smażony w przyprawie kebab - gyros(...)oliwą lub olejem, wrzucamy kurczaka ze szpinakiem, ugotowanego brokuła, pierożki tortellini, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wierzch posypujemy kukurydzą, oraz startym serem mozzarella. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekankę zapiekamy około 30 minut ( ser powinien się nam ładnie roztopić) Smacznego

kruche babeczki
WŁOSKIE ZAPIEKANKI 126

Pyszne włoskie zapiekanki czyli z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella oraz oliwy i bazylii. Sprawdzą się idealnie jako kolacja, a do tego są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i mamy gotowy pyszny posiłek 🙂 Zapraszam do spróbowania! Składniki: – 1 bagietka – 2 pomidory – oliwa z oliwek – świeża bazylia Czytaj więcej → Artykuł WŁOSKIE ZAPIEKANKI pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Zapiekanka gyros. 108

Ryż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę. Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra. W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga  Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego(...)piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka gryczana 139

Nawet bym nie pomyślał, że zapiekanka może być z kaszy gryczanej. I oczywiście nie pomyślałem!      Przewijając się przez kuchnie widziałem kaszę w garnku, a przez moją głowę przeleciało kilka projektów z dotychczasowej kulinarnej twórczości Agnieszki. Zadałem sobie pytanie: "Ciekawe co z tego będzie tym razem?" i wróciłem do swoich zadań... I co? I było zaskoczenie(...)sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera, zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 10 minut

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka makaronowa z patelni 136

Dzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu w związku z tym rządzi u mnie na blogu zapiekanka makaronowa z patelni. Super szybka, prosta i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu – dodajemy go w suchej postaci, prosto z opakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania(...)ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą wiejską 360

Lubicie zapiekanki ? Wiem, że tak, ja też i to bardzo. Można dodać różne składniki i wyczarować coś smacznego :-) Ja tym razem zrobiłam z ziemniakami, kiełbasą wiejską tradycyjną Handerek , do tego brokuł, mieszanka kukurydza, groszek, papryka i ser mozzarella i suszone pomidory. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 laski kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna(...)Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, brokuła, mieszanki i kiełbasy.  3. Do miseczki wybijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekanką. Ja górę posypałam jeszcze startą mozzarellą. 4. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego

kruche babeczki
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 179

Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz: 19,3g Białko: 25,9g Węglowodany: 32,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z patelni 974

Dzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu w związku z tym rządzi u mnie na blogu zapiekanka makaronowa z patelni. Super szybka, prosta i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu – dodajemy go w suchej postaci, prosto z opakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania(...)ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl

Pieguskowa Kuchnia