Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Smaki Na TalerzuPrzepis kuchni szwedzkiej. Oryginalną zapiekankę robi się z gotowanej, tłuczonej brukwi, jednak aby smak był mocniejszy wystarczy brukiew zamiast gotować zetrzeć na tarce. Moja zapiekanka ma piękny kolor fioletu gdyż użyłam tutaj fioletowej marchwi. Z chrzanem potrawa smakuje wybornie, polecam. Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek. Polecam serdecznie :) **** Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta(...)minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadzamy 1-2 łyżki sosu beszamelowego. Układamy plastry kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan
La grande e la piccola cuocaZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki
https:KKuchniaMniamŚwięta, Świętami, wypieki, wypiekami, ale człowiek jeść też coś musi :-) Szybka i nieskomplikowana zapiekanka jak najbardziej poleca się na obiad w przerwie między pieczeniem :-) My wczoraj upiekliśmy pierwsze ciasteczka, dzisiaj drugie, potem będzie przekładanie. Ciasta zostawiłam na piątek i sobotę. Teraz zapiekance. Pierożki tortellini (ja kupiłam świeże z bazylią i ricottą), do tego kurczak smażony w przyprawie kebab - gyros(...)oliwą lub olejem, wrzucamy kurczaka ze szpinakiem, ugotowanego brokuła, pierożki tortellini, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wierzch posypujemy kukurydzą, oraz startym serem mozzarella. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekankę zapiekamy około 30 minut ( ser powinien się nam ładnie roztopić) Smacznego
kruche babeczkiRyż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę. Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra. W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego(...)piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut
Agusiowe smakołykiNawet bym nie pomyślał, że zapiekanka może być z kaszy gryczanej. I oczywiście nie pomyślałem! Przewijając się przez kuchnie widziałem kaszę w garnku, a przez moją głowę przeleciało kilka projektów z dotychczasowej kulinarnej twórczości Agnieszki. Zadałem sobie pytanie: "Ciekawe co z tego będzie tym razem?" i wróciłem do swoich zadań... I co? I było zaskoczenie(...)sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera, zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 10 minut
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu w związku z tym rządzi u mnie na blogu zapiekanka makaronowa z patelni. Super szybka, prosta i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu – dodajemy go w suchej postaci, prosto z opakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania(...)ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl
Pieguskowa KuchniaLubicie zapiekanki ? Wiem, że tak, ja też i to bardzo. Można dodać różne składniki i wyczarować coś smacznego :-) Ja tym razem zrobiłam z ziemniakami, kiełbasą wiejską tradycyjną Handerek , do tego brokuł, mieszanka kukurydza, groszek, papryka i ser mozzarella i suszone pomidory. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 laski kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna(...)Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, brokuła, mieszanki i kiełbasy. 3. Do miseczki wybijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekanką. Ja górę posypałam jeszcze startą mozzarellą. 4. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego
kruche babeczkiBardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz: 19,3g Białko: 25,9g Węglowodany: 32,8g Smacznego
Zielona KuchniaDzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu w związku z tym rządzi u mnie na blogu zapiekanka makaronowa z patelni. Super szybka, prosta i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu – dodajemy go w suchej postaci, prosto z opakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania(...)ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl
Pieguskowa KuchniaUwielbiam zapiekanki, zwłaszcza jesienną i bardzo często je wtedy przygotowuje. Zapraszam was do zrobienia takiej zapiekaneczki z pysznym mini makaronem kokardki od #Lubella #makaronlubella na #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubella #lubellauwielbiam Składniki na 2 osoby: około 250 g makaronu mini kokardki od Lubelli 400 g pieczarek 1 kulka mozzarelli około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2-3 łyżki startego(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki. 3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni. 4. Następnie na tej samej patelni bądź
Gotowanie...to proste !Już niedługo Światowy Dzień Makaronu.Z tej okazji Lubella zorganizowała konkurs na dania z makaronem. Różnorodność tych dań jest naprawdę wielka. Ja przygotowałam z tej okazji zapiekankę makaronową z brukselką. Prosto,pysznie i aromatycznie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA z BRUKSELKĄ Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku(...)brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron. Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Bon appetit mon amieZapodział mi się jakoś ten przepis i zupełnie o nim zapomniałam. Zapiekanka grzybowa dawno zjedzona, naczynia umyte i jakoś tak wyszło. A było niezwykle smacznie. Purchawica vel czasznica to grzyb osiągający przeważnie rozmiary piłki futbolowej więc można z niego zrobić kilka dań. Tak też się stało z tą, którą znalazłam pod koniec września. Kilka plastrów podałam a'la pizza(...)trochę trafiło do zupy, a reszta do tej właśnie zapiekanki. Ponieważ plastry były dość duże, część z nich przekroiłam nawet na połówki i pomyślałam, że przełożone smażonymi warzywami mogą stać się pyszną zapiekanką. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Zobaczcie jak to wyszło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza