wtedy trzeba liczyć się ze znaczną stratą wartościowego błonnika. No chyba, że macie wyciskarkę ;) Składniki na 2-3 porcje: 1/2 długiego ogórka 1 pomarańcza 1 jabłko 1 łodyga selera naciowego imbir 1/2 szklanki wody Pomarańcze, jabłko i ogórka obrać ze skórki. Podzielić na kawałki, przełożyć do blendera. Dodać seler naciowy, wodę oraz odrobinę startego imbiru. Zmiksować i podawać
Moja Galeria Smakusmaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe. Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego
Moja Galeria Smakuzębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu dostarczy około 195 kcal
Moja Galeria Smakudużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego
Moja Galeria SmakuDeser pomarańcza-kiwi Coś dla smakoszy niezbyt słodkich deserów, choć wszystko oczywiście zależy od dojrzałości naszych owoców, oraz dodanego cukru pudru. Deser wykonuje się błyskawicznie, prosty, szybki, a co najważniejsze, dodatkowy zastrzyk witaminowy w postaci kolorowego pucharka każdego zadowoli. Składniki: 2 pomarańcze 4-6 kiwi 100 g herbatników 150 g serka homogenizowanego waniliowego 4-6 łyżek cukru pudru ewentualnie(...)łyżka żelatyny deserowej Sposób przygotowania Pomarańcze umyć, dokładnie obrać, zblendować. Dodać 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru jest oczywiście uzależniona od upodobań), wymieszać. Można dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki
na moim stole...Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka(...)dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem z pomarańczy i suszonych moreli ) cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy
Rozpustne gotowaniepomarańczy i moreli o pięknym, słonecznym kolorze, ale równie dobrze możecie nadziać je swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW
Rozpustne gotowanieniewielkim opóźnieniem dodaję przepis na pyszną zupę dyniową z chilli oraz z pomarańczą. Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana(...)naszej dyni dodamy pół łyżeczki pieprzu, szczyptę soli, oraz łyżkę miodu - lekko podduszamy :) uważając na to aby miód nam się nie przypalił. Dodajemy plasterki imbiru, oraz pokrojone w kostkę pomarańcze, oraz suszone papryczki. Lekko podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie dodajemy bulion warzywny - ok 1 szklanki. Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie
dlaSmaQchłodne dni ,kiedy to wracamy zziębnięci do domu. Propozycja napoju na ciepło przypadnie do gustu amatorom "herbaty z prądem" lub grzańców. Przepis z najnowszego numeru "Moje Gotowanie". Składniki pół pomarańczy 5 goździków kawałek świeżego imbiru szczypta kardamonu(...)łyżeczki brązowego cukru 250 ml wrzącej wody 100 ml brązowego rumu Przygotowanie Pomarańczę razem ze skórką kroimy na kawałki ,dodajemy goździki ,posiekany imbir ,kardamon oraz cukier. Zalewamy wrzątkiem i parzymy 5 min. Przecedzamy ,przelewamy do szklanek i uzupełniamy rumem. Dodajemy po plasterku pomarańczy
R'n'G Kitchenłyżki cukru trzcinowego, pomarańcza, łyżeczka cynamonu, łyżeczka lubczyku, łyżeczka majeranku, 3 jabłka, sól, olej. Wykonanie: Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety sojowe. Kotleciki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy
paapilotkaaWszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni z każdej strony. Sos pomarańczowo - kakaowy: -filetowana pomarańcza z sokiem -dwie łyżki kakao -trzy łyżki cukru pudru -pół łyżeczki masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki Pomarańcze filetujemy nad miską i przekładamy kawałki wraz z sokiem do rondelka z rozpuszczonym masłem. Podsmażamy do zredukowania soku. Dodajemy cukier(...)składniki się połączą ściągamy z ognia i dolewamy śmietanki, mieszamy do połączenia. Serek waniliowy: -serek homogenizowany naturalny -ziarna z 1/3 laski wanili -łyżka cukru pudru -troszkę startej skórki pomarańczy, lub cytryny Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę, posypujemy opcjonalnie lentinkami
BaRepasłyżki cukru, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżkę masła) 50 g orzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tortownicę Ø26 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze
Kuchnia Prezydentowejposiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte(...)formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W między czasie robimy masę piernikową . Siekamy orzechy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą
Kuchenne WariacjeRobiąc przedświąteczne porządki natknęłam się na dawno zapomnianą foremkę do pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą śmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy(...)pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze – moje były bez pestek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej garść suszonej żurawiny Wykonanie: Okrągłą foremkę na blat z rantem o średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam
Kuchenne zapiski Edyty