pomarańcze - 5663 przepisów (strona:87/378)

Koktajl ze szpinakiem, awokado i pomarańczą 125

również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i granatem 136

Lekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać(...)odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki. 3. Z granatu wydobyć ziarenka. 4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą. 5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą

Moja Galeria Smaku
Oczyszczający koktajl z ogórkiem 155

wtedy trzeba liczyć się ze znaczną stratą wartościowego błonnika. No chyba, że macie wyciskarkę ;) Składniki na 2-3 porcje: 1/2 długiego ogórka 1 pomarańcza 1 jabłko 1 łodyga selera naciowego imbir 1/2 szklanki wody Pomarańcze, jabłko i ogórka obrać ze skórki. Podzielić na kawałki, przełożyć do blendera. Dodać seler naciowy, wodę oraz odrobinę startego imbiru. Zmiksować i podawać

Moja Galeria Smaku
Kisiel żurawinowy 122

smaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe. Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego

Moja Galeria Smaku
Koktajl kiwi-pomarańcza z pestkami dyni 102

zębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu dostarczy około 195 kcal

Moja Galeria Smaku
Owocowe parfait z granolą 124

dużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli

Moja Galeria Smaku
Koktajl porzeczkowo-pomarańczowy 105

Składniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Deser pomarańcza-kiwi 161

Deser pomarańcza-kiwi Coś dla smakoszy niezbyt słodkich deserów, choć wszystko oczywiście zależy od dojrzałości naszych owoców, oraz dodanego cukru pudru. Deser wykonuje się błyskawicznie, prosty, szybki, a co najważniejsze, dodatkowy zastrzyk witaminowy w postaci kolorowego pucharka każdego zadowoli. Składniki: 2 pomarańcze 4-6 kiwi 100 g herbatników 150 g serka homogenizowanego waniliowego 4-6 łyżek cukru pudru ewentualnie(...)łyżka żelatyny deserowej Sposób przygotowania Pomarańcze umyć, dokładnie obrać, zblendować. Dodać 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru jest oczywiście uzależniona od upodobań), wymieszać. Można dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki

na moim stole...
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. 153

Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka(...)dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem z pomarańczy i suszonych moreli ) cukier puder do posypania       Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 107

pomarańczy i moreli o pięknym, słonecznym kolorze, ale równie dobrze możecie nadziać je swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW

Rozpustne gotowanie
Dyniowy zawrot glowy - Dynia na Ostro 126

niewielkim opóźnieniem dodaję przepis na pyszną zupę dyniową z chilli oraz z pomarańczą. Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI :  - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego  imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii  - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana(...)naszej dyni dodamy pół łyżeczki pieprzu, szczyptę soli, oraz łyżkę miodu - lekko podduszamy :) uważając na to aby miód nam się nie przypalił. Dodajemy plasterki imbiru, oraz pokrojone w kostkę pomarańcze, oraz suszone papryczki. Lekko podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie dodajemy bulion warzywny - ok 1 szklanki. Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie

dlaSmaQ
Bandyta z Karaibów 136

chłodne dni ,kiedy to wracamy zziębnięci do domu. Propozycja napoju na ciepło przypadnie do gustu amatorom "herbaty z prądem" lub grzańców. Przepis z najnowszego numeru "Moje Gotowanie". Składniki pół pomarańczy 5 goździków kawałek świeżego imbiru szczypta kardamonu(...)łyżeczki brązowego cukru 250 ml wrzącej wody 100 ml brązowego rumu Przygotowanie   Pomarańczę razem ze skórką kroimy na kawałki ,dodajemy goździki ,posiekany imbir ,kardamon oraz cukier.   Zalewamy wrzątkiem i parzymy 5 min. Przecedzamy ,przelewamy do szklanek i uzupełniamy rumem. Dodajemy po plasterku pomarańczy

R'n'G Kitchen
Kaczka bez kaczki 168

łyżki cukru trzcinowego, pomarańcza, łyżeczka cynamonu, łyżeczka lubczyku, łyżeczka majeranku, 3 jabłka, sól, olej. Wykonanie: Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety sojowe. Kotleciki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy

paapilotkaa
Placuszki z kaszy manny z sosem pomarańczowo - kakaowym 218

Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni z każdej strony. Sos pomarańczowo - kakaowy: -filetowana pomarańcza z sokiem -dwie łyżki kakao -trzy łyżki cukru pudru -pół łyżeczki masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki Pomarańcze filetujemy nad miską i przekładamy kawałki wraz z sokiem do rondelka z rozpuszczonym masłem. Podsmażamy do zredukowania soku. Dodajemy cukier(...)składniki się połączą ściągamy z ognia i dolewamy śmietanki, mieszamy do połączenia. Serek waniliowy: -serek homogenizowany naturalny -ziarna z 1/3 laski wanili -łyżka cukru pudru -troszkę startej skórki pomarańczy, lub cytryny Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę, posypujemy opcjonalnie lentinkami

BaRepas
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 167

łyżki cukru, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżkę masła) 50 g orzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tortownicę Ø26 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze

Kuchnia Prezydentowej