majstersztykami a chcemy zaskoczyć najbliższych ciekawym, smacznym obiadem to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Jest to danie łatwe, szybkie i smaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych :) Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie szpinaku mrożonego 1/2 puszki kukurydzy 2 kulki mozzarelli cukinia 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz(...)ziołowy, sól, pieprz czarny Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną
Pyza i SurówkaPożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane parmigiane 1 brokuł (500 g) 350 g piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście
Monia miesza i gotujeZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 5-7 części większych różyczek brokuł 2 szt. małych czerwonych cebul 250g makaronu Lubella typu kolanka 300g wędzonego łososia pół szklanki śmietany 150g sera mozzarelli 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy garść kaparów sól(...)czosnku. Połowę przełożyłam na łososia. Kolejna warstwa to brokuły,które wcześniej podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Posypałam je połową startej mozzarelli. Możecie w tym miejscu polać ser śmietaną. Zapiekanka będzie miała wówczas więcej sosu. Powtórzyłam warstwy. Ponownie makaron i łosoś. Cebula,kapary i brokuły. W miseczce rozmieszałam śmietanę i pozostałą część startej mozzarelli. Posmarowałam sosem wierzch zapiekanki
potrawyregionalneBardzo lubię takie zapiekanki. W czasach gdy w sklepach nie było zbyt wiele, zapiekanki ziemniaczane były często gościły w naszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule(...)ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową
Smaki Ewyproszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj kojarzymy zapiekanki jako dość ciężką i zbitą formę - a zaprezentowana dzisiaj przeze mnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem(...)dodajać mąkę i podsmażyć przez chwilę energicznie mieszając. Dolać lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin
Świat Domowej KuchniSzybka i smaczna zapiekanka to jest właśnie mój sposób na obiad. Jesień zawitała do nas na dobre. Zimno, pochmurno, szaro buro i ponuro. Postanowiłam właśnie umyć okna przed zimą. Jednak ja już wiem , że jak tylko to zrobię zaraz zacznie padać deszcz :) Może jednak tym razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce. Wracając jednak(...)mojej zapiekanki, to polecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić
O kuchni z uczuciemSkładniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub sam grill(...)bagietkę wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym Zapiekanki pieczemy kolo 10-15 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZapiekanki takie ba bagietce kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki(...)pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika polać ketchupem zapiekanka na bagietce
O kuchni z uczuciemJeżeli uwielbiacie spaghetti i lazanię, to ta zapiekanka jest stworzona wprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie(...)naczynia żaroodpornego i zapiekać 35-45 minut. Uwagi: Jeżeli do swojego sosu pomidorowego wykorzystujecie świeżej bazylii i oregano, to niech Was nie zniechęci ciemna barwa sosu. Po włożeniu całej zapiekanki do piekarnika zmieni on barwę i stanie się o kilka tonów jaśniejszy i czerwieńszy
Passions hobbies lifezapiekankową. Tym razem coś, co zaserwowano nam w gościnie, smak tak bardzo mi przypasował, że poprosiłam gospodynię o przepis i oto jest także dla was. Połączenie smaków w tej zapiekance jest naprawdę wyjątkowo trafione i wszystkim u mnie w domu bardzo zasmakowała, także będę ją piekła zapewne jeszcze nie raz. Jedna dodatkowa uwaga, radzę unikać puszkowanego jedzenia jak ognia, sama(...)butelkach. Jest jednak jeden wyjątek, którego w żaden sposób obejść nie umiem i chyba nawet nie bardzo mam jak, mianowicie tuńczyk. Nie jadamy go często, właściwie jedynie do tej zapiekanki, także czuje się w jakimś stopniu rozgrzeszona, choć nie ukrywam, że zachwycona nie jestem. Myślę jednak, że nie ma co robić tragedii, tuńczyk w tym daniu tak bardzo pasuje
Przepysznik - BLW i nie tylkoZapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki płatków(...)rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypać listkami bazylii. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. zapiekanka warzywna z kiełbasą
O kuchni z uczuciempokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy(...)bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę jeszcze ok. 10 minut polewając ją rozgrzanym masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenNawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki(...)plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka
Kuchenne zapiski EdytyRobiąc makaron z dowolnymi dodatkami zazwyczaj w pierwszy dzień jemy go zaraz po przygotowaniu, zaś w następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki(...)mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w płaskie kawałki. Na warstwie sera ułożyć plastry pomidora, oprószyć pieprzem i solą, ułożyć
Passions hobbies lifeKiedy po raz pierwszy zobaczyłam to danie na blogu Kasi Cukier wiedziałam, że na pewno spróbuje przygotować podobną zapiekankę. W smaku jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania(...)wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC. Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już się zarumienił - to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką
Ugotować