sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem kochają wszyscy – dorośli i dzieci. Ta polska alternatywa ♥ dla zagranicznych fastfoodów nie straciła nic ze swojego uroku. W domu zapiekanki można przygotować dosłownie(...)serce Składniki: 1 mały chleb tostowy lub pół dużego 25 dag pieczarek 15 dag żółtego sera Oliwa z oliwek Ketchup lub inne dodatki według uznania Porcja na 10 zapiekanek Pieczarki (kapelusze) obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kanapki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i lekko skropić oliwą. Można posmarować
Gotujemy i jemyObiad nie zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak(...)odstawić, by puściły wodę. Im jej mniej, tym później mniej w zapiekance. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie
Pasja Smakusezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pyszna propozycja idealna na obiad(...)Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku. Ciepła zapiekanka nie kroi się dobrze, dopiero po wystudzeniu możemy pokroić ją na ładne kawałki
Kuchnia MagdaLenysezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pyszna propozycja idealna na obiad(...)Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku. Ciepła zapiekanka nie kroi się dobrze, dopiero po wystudzeniu możemy pokroić ją na ładne kawałki
Kuchnia MagdaLenypełni trzeba więc wykorzystać to maksymalnie :) A botwinkę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Nie tylko w zupie czy orzeźwiającym chłodniku , ale na przykład w formie lekkiej zapiekanki. Jednym z moich ulubionych połączeń są buraki i ser kozi. I to pyszne połączenie wykorzystałam też w tej zapiekance. Zapiekankę z botwinki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo(...)smażyć. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i upiec w piekarniku. Takie obiady są świetne kiedy nie mamy ochoty na stanie przy kuchni ;) Pyszny obiad zrobi się praktycznie sam :D ZAPIEKANKA Z BOTWINKI Z KOZIM SEREM Czas przygotowania 40-50 minut Składniki na jedną porcję Botwina z jednym buraczkiem Pół opakowania serka koziego do smarowania ok. 80-100g 5-6 łyżek
HealthyCreationstylko zobaczyłam tą zapiekankę na blogu apetycznie-klasycznie to od razu wiedziałam, że przypadnie do gustu mojemu mężowi. Uwielbiam on bakłażana. Zapiekankę robiła sam, wyszła rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella(...)sosie układamy pomidory pokrojone w plasterki (chyba, że są to koktajlowe to wtedy kroimy je na połówki) i wierzch posypujemy resztą serów. 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekankę pieczemy przez około 30 minut. Można podać z pieczywem, u nas była z ryżem jaśminowym i smakowała rewelacyjnie. Smacznego
kruche babeczkiproste i pospolite, jest doskona ł e w smaku. A jeżeli podsmażone pory zapieczemy z kremowym puree ziemniaczanym i jajkami, otrzymamy genialną w smaku zapiekankę, która nie może nie smakować. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga niezliczonej ilości składników. Polecam Wam serdecznie ;) **** La combinazione di porro e patate(...)pirofila unta di olio. Per ultimo distribuite i porri sul purè di patate. Infornate il tutto per circa 15 minuti. Po ok. 15 minutach z piekarnika wyjmujemy zapiekankę. Na wierzchu robimy delikatnie wgłębienia, do których pojedynczo wbijamy jajka. Zapiekankę podpiekamy kolejne 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Upieczon ą zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu. **** Trascorso
La grande e la piccola cuocamacie pomysłu na obiad lub kolację? Jeśli jesteście fanami zapiekanek, to mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z tortellini. U mnie w domu zapiekanki są zawsze mile widziane! Jak zrobić taką zapiekankę, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative . SKŁADNIKI: - 250 gr. tortellini (serowe
Rita creativePamiętacie Pokusę Jansona? Ziemniaczaną zapiekankę z sardynkami i anchois serwowaną w Szwecji na święta, która zajmuje drugie miejsce na liście najpopularniejszych postów na blogu (jest tutaj-> klik )? Dziś kolejna odsłona szwedzkich zapiekanek! Niezwykle proste i przepyszne comfort food prosto ze szwedzkiego lądu kłania się Państwu w pas! Niech Was nie zwiedzie nazwa, bo danie nie ma nic wspólnego(...)kojarzącym się puddingiem ani budyniem. To wspaniała, kremowa zapiekanka! Ziemniaczane talarki przełożone warstwami z kawałkami soczystego łososia i solidną porcją świeżego koperku skąpane w delikatnej masie ze słodką śmietanką wieszczą rozpływającą się w ustach pyszność z północy :) Całość zapieczona w naczyniu dobrze natłuszczonym masłem, które wspaniale podbija smak ryby i ziemniaków. Laxpudding zachwyca smakiem i prostotą :) Co prawda, nie jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWarzywa, mięsko, sosik cóż chcieć więcej. Jak zostanie zapiekanka na drugi dzień wystarczy tylko podgrzać i gotowe. Przygotowanie mięsa – mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. doprawić solą i pieprzem. Włożyć tak przygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć
Kuchnia PokoleńZapiekanka z naleśników ze szpinakiem, to dobry sposób na szybki obiad, pod warunkiem, że dzień wcześniej usmażymy duuuuuużo naleśników Ilość składników na naleśniki i nadzienie zależy od tego, jakiego rozmiaru formy użyjecie do wypiekania zapiekanki. U mnie zostało około 20 naleśników średniej wielkości. Nie podaję Wam przepisu na naleśniki, ponieważ każdy ma jakiś swój ulubiony i sprawdzony przepis. Składniki(...)momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Przestudzony szpinak zawinąć w naleśniki (odłożyć jeden naleśnik do wyłożenia na wierzch zapiekanki) i ułożyć w silikonowej formie posmarowanej masłem. Naleśniki układać jeden przy drugim zaczynając od zewnątrz formy, aż do środka. W środku powinien zmieścić się jeden, mocno zwinięty naleśnik. Mleko wymieszać
Smaki ArmineDzień dobry :-) Dziś zapiekanka, czyli tak naprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku(...)makaron, wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą. 3. Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym oregano. Smacznego
kruche babeczkiSKŁADNIKI Zapiekanka 700 g ugotowanego makaronu np. świderki 400 g miąższu dyni 50 g pancetty 40 g startego parmezanu lub dowolnego żółtego sera 2 pory gałązki świeżego tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Beszamel 300 ml mleka 25 g masła 20 g m ą ki szczypta gałki muszkata ł owej(...)koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocaSzybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance więc nie trzeba go wcześniej gotować. Skraca nam to czas przygotowania. U mnie znikła bardzo szybko, a myślałam że zostanie jeszcze na kolację. 2 kolby kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1 por biała część(...)bulion, dodaję sól, pieprz. Całość zagotowuję, a potem przelewam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam na 35 minut. Przed końcem pieczenia dwie minuty posypuje zapiekankę serem żółtym. Zapiekanka starczy dla czterech osób. Przed podaniem posypuję ją posiekanym estragonem i oregano
wesoła kuchniajednej z wegetariańskich restauracji. Jej smak i konsystencja przypominały mi sernik. Pokombinowałam więc we własnej kuchni i w efekcie powstało coś na kształt wytrawnego sernika :D Chociaż nazwa 'twarogowa zapiekanka' brzmi bardziej zachęcająco... więc zostańmy przy tej nazwie :D Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, puszysta. Masa twarogowa, która przygotowana jest w wersji wytrawnej idealnie łączy się ze słodyczą batata i dyni(...)konsystencji zapiekanka rzeczywiście przypomina sernik. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej puszystą wersję polecam ubić białka przed dodaniem ich do masy. TWAROGOWA ZAPIEKANKA Z DYNIĄ I BATATEM Podane składniki na dwie porcje Czas przygotowanie 60 minut Twaróg półtłusty 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka Słodka i wędzona papryka, sól, pieprz Pół batata Dynia (tyle samo ile batata) Batata i dynię
HealthyCreations