mielone - 47549 przepisów (strona:84/3170)

Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi 133

kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka kaszy bulgur, przepłukanej na sicie 200 g marchewki (2-3 sztuki(...)garść pestek dyni Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir. Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty.  Na patelnię dodaj kaszę bulgur, starte marchewki oraz gorący bulion. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM 206

mięso + oczywiście ryż, u nas  basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków. Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka (250ml) - 2 duże cebule - główka białej kapusty (u mnie cukrowa) - 2 łyżki masła klarowanego(...)łyżki oleju kokosowego - ok.200 ml bulionu - sól (daję ok. 1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i świeżo mielony pieprz Cebule pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na 1-2 łyżkach oleju kokosowego. Z kapusty wykroić lekko głąb (środek). W dużym garnku zagotować wodę. Główkę kapusty włożyć do garnka z gotującą się wodą. Garnek przykryć. Po kilku minutach (gdy liście poluzują się

Smaczne Zdrowe
Domowe gołąbki z sosem pomidorowym 184

gryczaną. 1 średniej wielkości kapusta 10 dkg kaszy gryczanej 10 dkg kaszy jaglanej 25 dkg kiełbasy zwyczajnej 40 dkg mięsa mielonego wołowego 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 200 ml wody Sos: 300 ml wody 100 ml śmietanki 100 ml sosu(...)ogniu. Smażyć do momentu, w którym kiełbasa się wytopi ale cebula nie będzie brązowa. Wystudzić. Do miski włożyć smażoną cebulę z kiełbasą, ugotowane kasze, 1 łyżkę soli, pieprz, mięso mielone, kminek mielony oraz suszoną pietruszkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Złożenie gołąbków: Każdego z liści ułożyć na blacie. Na prawy brzeg liścia, po środku wyłożyć kilka łyżek farszu. Farszu

mecooks
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 203

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć(...)przyrumieni i zamknie mięso. Nie bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól

Karo in the Kitchen
Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym 155

Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym Ta potrawa to taka inna wersja fasolki po bretońsku, bo zamiast kiełbaski i wędzonego boczku mamy w niej mięso mielone podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam!     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200ml(...)ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka będzie miękka – około godzinę *** *** W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy na rumiano *** *** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miękką marchewkę drobno kroimy i dokładamy do potrawy, mieszamy *** *** Całość zalewamy

Blog z Apetytem
Leczo z mieloną wołowiną 155

Leczo z mieloną wołowiną Pyszne, szybkie i bardzo letnie danie jednogarnkowe, z mnóstwem sezonowych warzyw i mieloną wołowiną. Leczo możemy podać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano   *** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mieloną wołowinę i obsmażamy ciągle mieszając *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Papryki

Blog z Apetytem
MIELONE Z ŽÓŁTYM SEREM ,Z PRZYPRAWĄ KEBAB I KAPARAMI 189

mielone wyrobić z jajkiem , przyprawami , namoczoną w mleku i odciśniętą bułką , sosem cygańskim i drobno posiekany kaparami ,na koniec dodać ser żółty.Wymieszac dokładnie, 2 . Formować kotleciki mielone ,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. podawać z ziemniaczkami i surówką lub jako przystawkę.Smacznego. ~ Mięso mielone wyrobić(...)jajkiem,przyprawami,namoczoną i odciśniętą bułką , i sosem cygańskim.Dodać posiekane drobno kapary i ser żółty.Wymieszać.Formować kotleciki mielone,obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grillowane rolady z kurczaka nadziane szpinakiem, mięsem podane z warzywami 124

rzepakowy z chili, olej rzepakowy, świeża mięta, świeża zielona pietruszka, 1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża), 1 garść posiekanego świeżego lubczyk (lub 1 kopiata łyżka suszonego), mielona słodka papryka wędzona. Przygotowanie: Warzywa: Ziemniaki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski. Polewamy olejem chili, doprawiamy solą i mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki(...)rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do aluminiowych foremek na keksówki. Rada: zamiast keksówek, można zawinąć  warzywa w folię, należy podzielić na 2 -3 części. Rolada. Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionym serem, doprawiamy do smaku pieprzem. Dzielimy na 3 porcje. Filety z kurczaka myjemy, suszymy, papierowym ręcznikiem, i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza

Moniki Smakołyki
Trufle czekoladowe z komosy ryżowej 181

Składniki na 12 czekoladowych kulek : 100g gorzkiej czekolady 85% kakao (absolutne minimum 70%) 50g komosy ryżowej (quinoa) 100ml mleka owsianego 12 orzechów laskowych Do obtoczenia: łyżka ciemnego kakao łyżka mielonych orzechów laskowych Komosę ryżową zalać wrzątkiem w proporcji 3:1 i ugotować do miękkości bez dodatku soli. Czekoladę połamać i włożyć do rondelka z ciepłym mlekiem owsianym. Poczekać(...)środek każdej z nich umieścić orzecha laskowego. Z masy wyszło mi 12 trufli. Następnie na jeden talerzyk wysypać kakao (przesiać przez sitko, jeśli ma grudki), a na drugi mielone orzechy laskowe. Trufle czekoladowe obtoczyć w kakao oraz w mielonych orzechach laskowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 1 czekoladowa kulka to ok. 70 kcal , węglowodany: 5g, białko

Dietolog
MIELONE Z PIECZARKAMI. Z PIEKARNIKA. 246

dla wygodnych ... albo dla zapracowanych 😉  Nie wymagają od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywarły do patelni. Czas który zyskamy w momencie, kiedy mielone pieką się w piekarniku, spokojnie możemy przeznaczyć np. na przygotowanie obiadowej surówki czy wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i  szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego) 200g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz ziołowy majeranek olej kilka wiórków masła

Walijskie Pichcenie
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 191

musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso(...)częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 223

musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso(...)częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie

Niedzielny kucharz
Leczo pieczarkowe z klopsikami 215

łyżki ketchupu pikantnego sól szczypta chili cayenne świeżo mielony pieprz  3-4 łyżki oleju  1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody klopsiki: 500 g mielonego mięsa np z łopatki  1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki(...)pieczarek i cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa przyprawa do piernika. 182

potrzebne przyprawy. U mnie są to:  1. Imbir mielony 2 łyżeczki. 2. Cynamon w laskach ( najlepiej cejloński ) kilka sztuk, żeby otrzymać co najmniej 4 łyżeczki mielonego. 3. Goździki mielone ( doczytałam, że te całe ciężko jest zmielić ) 4. Kilka ziarenek kardamonu. 5. Pieprz kolorowy 1 łyżeczka. 6. Gwiazdki anyżu- 2 sztuki 7. Ziele angielskie całe(...)łyżeczka 8. Gałka muszkatołowa cała lub mielona ( u mnie mielona 2 łyżeczki ). Wykonanie: Pieprz kolorowy, ziele angielskie i kardamon mielimy w młynku. Gałkę muszkatołową jeżeli mamy w całości to ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo ścieramy cynamon. Gwiazdki anyżu dokładnie ucieramy w moździerzu, jeżeli mamy goździki całe to również rozcieramy w moździerzu. Następnie wszystkie przyprawy

Izabelawkuchni
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 185

lekką masą i wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste(...)ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu ze skórki) 1 łyżka miodu 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego ekstraktu

Fitkot