Mięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową(...)pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem
Buniabaje w kuchniBardzo ciekawa i niebanalna propozycja obiadowa. Mielone kuleczki z mieszanego mięsa z czerwoną cebulą karmelizowaną w miodzie pod pierzynką z makaronu penne i sosu pomidorowego, smaku dopełnia chrupiąca warstwa serowa. Pyszny sycący jednodaniowy obiad z piekarnika. Bardzo polecam. Skusicie się ? Nam bardzo smakowało ! Składniki na 4 duże porcje/ 30 dag makaronu penne(...)mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 1 duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu wielokwiatowego Sól do smaku Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 mięsiste świeże pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wanilia i KardamonPyszny przepis na curry z kurczaka po indyjsku - delikatne, rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie curry po indyjsku z "Garam Masala", kuminem, imbirem, mieloną kurkumą i kolendrą. Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem to prosta i bardzo aromatyczna potrawa, która podawana jest z pszennymi plackami albo ryżem. Istnieją setki rozmaitych dań określanych jako curry(...)Curry z kurczaka po indyjsku składniki i przyprawy: Etap 1. 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w większą kostkę 200g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego curry 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej, słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru sól Wszystkie składniki wymieszać i odstawić
Moja Książka Kucharskasię w niezbędne składniki. Ta specyficzna mieszanka przypraw nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Gorąco polecam ją przyrządzić i wypróbować. Libańska mieszanka 7 przypraw Składniki: 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka pieprzu 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonych goździków 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka mielonej kozieradki(...)łyżka mielonego imbiru Jak zrobić libańską mieszankę 7 przypraw? Wszystkie składniki mieszanki przypraw dokładnie wymieszać. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w ciemnej szafce. Smacznego
Codzienne GotowanieSurówka z sałaty i jajek do obiadu>>> Jajka sadzone na obiad>>> Sałatka jajeczna. Sałatka jajeczna składniki: 12 jajek 1 łyżeczka soli grubo mielony pieprz około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 łyżeczki mielonego czosnku(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki mielona czerwona papryka , do smaku Sałatka jajeczna przepis: Krok 1. Gotowanie jajek na twardo: ostrożnie włożyć jajka do dużego garnka, zalać chłodną wodą w ilości, aby przykryła jajka warstwą około 1-2 cm. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 minutę. Następnie przykryć garnek z jajkami, zdjąć
Moja Książka KucharskaŚwieżo zmielony pieprz swoim aromatem i walorami smakowymi bije na głowę pieprz kupowany jako mielony. Dlatego warto zaopatrzyć się w młynek do pieprzu. Jeśli dodatkowo lubimy używać nieprzetworzonej soli – możemy dodatkowo zainwestować w młynek do soli. Obydwa urządzenia często występują w duetach. Młynek do pieprzu – dlaczego warto go kupić? W przypadku pieprzu czy innych przypraw działają podobne(...)zasady jak w przypadku kawy. Dzięki młynkom do kawy elektrycznym lub młynkom do kawy ręcznym zyskujemy kawę, która jest zdecydowanie lepsza od kaw mielonych. Młynki te również mogą pełnić walory dekoracyjne. Tak samo jest z młynkami do pieprzu czy soli. Za ich zakupem przemawiają nie tylko względy smakowe czy praktyczne, ale również estetyczne. Rodzaje młynków do pieprzu Młynki
Żyję by jeśćjakie zadają sobie wszyscy, którzy planują zakup tego narzędzia. Jeden i drugi ma swoje mocne i słabe strony. W tym tekście przyjrzymy się dokładniej młynkom ręcznym. Rodzaje młynków do mielenia kawy Zanim przejdziemy do ręcznych młynków do mielenia kawy , krótka informacja na temat rodzajów młynków dostępnych na rynku. Podział na młynki ręczne i elektryczne to tylko jedno z kryteriów. Warto(...)jednak wiedzieć, że jest ich kilka. Z najważniejszy śmiało można uznać rodzaj mechanizmu mielącego. Na tej podstawie młynki dzielą się na młynki udarowe oraz żarnowe. Pierwsze mają metalowe ostrza (takie, jak na przykład w blenderze), które w zasadzie nie mielą, a siekają ziarna. Drugie wykorzystują żarna składające się one z dwóch elementów, które podczas obrotu miażdżą ziarna do momentu
Żyję by jeśćporze roku. Kawa piernikowa Poniższe proporcje wystarczą na zaparzenie około 14-16 porcji kawy. Mieszankę kawy piernikowej możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 3 miesiące. 125 g mielonej kawy, to 14 płaskich łyżek stołowych 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika albo podane niżej przyprawy 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół(...)łyżeczki mielonych goździków ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu 3 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej kawę piernikową możesz udekorować bitą śmietaną lub startą na tarce czekoladą Kawa piernikowa przepis 1. Wymieszaj dokładnie zmieloną kawę z przyprawami i odstaw na około 30 minut, aby smaki się wymieszały. 2. My zazwyczaj robimy piernikowe latte. Proporcje na 2 porcje
Cztery Fajerygrudniowe święta. Na zdjęciu wygląda on tak apetycznie, że sami nabraliśmy ochoty na miodowe ciasto przekładane masą i dżemem. Nie chcąc powtarzać poprzedniego przepisu, upiekliśmy migdałowy miodownik , w którym mielone migdały dodaliśmy do miodowego ciasta oraz masy z kaszy manny. Miodownik z migdałami jest tak pyszny, że polecamy Wam go na świąteczny stół. Udostępnij Migdałowy miodownik – składniki(...)Ciasto miodowo-migdałowe: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 125 g margaryny 2 jajka wielkości L 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa z kaszy manny: 1 / 2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 100 g mielonych migdałów 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki
niecodziennikparypodstawowym przepisie na chlebki naan. Chlebki naan z bazylią i oliwą są puszyste, aromatyczne, pyszne. Bazylia nadaje im innego wymiaru a chlust oliwy i pieprzna chmurka z świeżo mielonego pieprzu dopełnia idealnie całości. Świetne jako dodatek do indyjskich potraw, do hummusu, do wszelakich zup. INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE: SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU(...)Jajko – Sól – 1 łyżeczka – Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka – Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki – Oliwa z oliwek do skropienia – 8 łyżeczek – Bazylia – garść świeżych listków – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny, jajko, sól i oliwę
globuskulinarnyCHILI CON CARNE INACZEJ: – Aromatyczny obiad – Ekspresowa wersja chili con carne – Raj dla podniebienia – Z nutą cynamonu – Idealnie ostre ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone wołowe 400 g – Passata pomidorowa – 700g / u mnie passata rustica cirio / – Papryczka chili – Cebula – 2 sztuki – Dymka – 2 sztuki – Puszka fasoli czerwonej – Kasza bulgur – 200g – Laska cynamonu – Cytryna(...)Kaszę bulgur ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, lub metodą 1 do 2 czyli na porcję kaszy, dwie porcje wody z laską cynamonu i plasterkami cytryny. 2. Wołowe mięso mielone dopraw solą, kuminem, kardamonem, pieprzem oraz cynamonem. Całość dobrze wymieszaj i uformuj 16 kulek. Smaż na rumiano, od czasu do czasu podrzucając na patelni by usmażyły się równo
globuskulinarnyzmielić. Kawałki mięsa dokładnie natrzyj solą i saletrą potasową i pekluj tak na sucho przez 24h w temperaturze 5-8C. Po 24h chude mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa przez sito o średnicy 12mm a tłuste mięso zmiel przez sito o oczkach 8mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito o najmniejszych oczkach jakie posiadasz i dokładnie wyrób z wodą(...)bulionem jeśli masz) bardzo dokładnie, aż zauważysz że wyrabia się biały kleik. Połącz mięso mielone wieprzowe z wołowym i dodaj przyprawy do kabanosów Browin* a następnie bardzo dokładnie wyrób na jednolitą masę aż będzie się samo odklejało od dłoni. Przygotuj jelita baranie według zaleceń z opakowania. Napełnij jelita farszem i powieś w przewiewnym miejscu do wyschnięcia przez około
ProstePesto.plCieciorka gotowana – 4 łyżki – Ogórek gruntowy – Roszponka – garść – Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli / – Jogurt naturalny gęsty – Ząbek czosnku – Świeżo mielony pieprz czarny do smaku – Świeżo mielona sól himalajska do smaku PRZEPIS: 1. Cebulę marynowaną najlepiej mieć już gotową w lodówce, przygotowaną dzień wcześniej. Ale jeśli nie posiadasz(...)pokrój w plasterki, mozzarellę przekrój na pół i wszystko dołóż do całości. Dodaj kilka listków roszponki. 6. Na koniec dołóż marynowaną cebulkę, popieprz i posól do smaku najlepiej świeżo mielonym zarówno pieprzem jak i solą. Print SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ Course Salad Cuisine Polska Keyword Sałata rzymska, Sałatka z cieciorką Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes
globuskulinarnyMakaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową to smaczne i sycące danie dla amatorów nowych doznań smakowych a szczególnie dla wielbicieli fasolki szparagowej. Taka potrawa będzie znakomitą propozycją na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. składniki na 4 porcje 250 g ugotowanego makaronu 500 g mięsa mielonego 500 g fasolki szparagowej 3 cebule 1 łyżeczka(...)startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. W dużym garnku z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mięso mielone
Smakowite Dania