puree, surówka, buraki bądź marchewka z groszkiem sprawdzi się zawsze. U mnie często wersje urozmaicone, tak mam:) Choć do tradycyjnych kotletów z domu wyniesionych wracam często, żeby nie było:) Mielone z puree z batatów z koperkiem świeżym i burakami tartymi na ciepło podanymi polecam wręcz o każdej porze dnia:) Posiłek do odgrzania w piekarniku sprawdzi się na pyszny(...)lunch-box do pracy – jedzenie z domu przyniesione przypomina o serdeczności, staraniu bliskich i domowym ognisku. Pracować się chce:-) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody gazowanej, u mnie bulion
Zasmakuj Kuchnimajonezowego i ketchupu. Dziś u mnie wersja na talerzu. Gdy komponuję gotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe są najzdrowsze i już. Polecam burgery a la kotlety mielone z wołowiny z tartą cebulą i marchewką. SKŁADNIKI: 500 g mięsa z wołowiny, u mnie antrykot – świeżo zmielonego 1 średnia cebula obrana i starta na tarce(...)gazowanej wody sól, świeżo zmielony pieprz szczypta mielonej kolendry, ostrej papryki i czosnku olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów lub patelnia grillowa – bez bułki i bez oleju do podania buraczki tarte, brokuły z wody lub patelni, frytki/ziemniaki z wody albo bułka z dodatkami PRZYGOTOWANIE BURGERÓW: Mięso mielone z wołowiny wkładam do większej miski
Zasmakuj Kuchnipassaty z ziołami (390g) ⅓ szklanki wody 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego lub 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki chilli w proszku 1 lekko czubata łyżeczka soli szczypta pieprzu świeża bazylia lub inne zioła do posypania Piekarnik rozgrzewamy(...)oliwek. Podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, wyciskamy do niej ząbki czosnku, mieszamy, a następnie dodajemy pieczarki i marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem do czasu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wtedy pomidory, ocet winny i wodę. Gotujemy co najmniej 5 minut. Przyprawiamy oregano, kminem, papryką, chilli oraz solą i pieprzem
Poezja smakuoraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu. Co będzie Ci potrzebne? na 3 lawasze 1 spora łyżka masła 6-8 pieczarek 500 g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 2 duże pomidory kilka plastrów sera halloumi 2-3 kiszone ogórki 1 mini puszka kukurydzy kilka liści zielonej sałaty szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano(...)połóż na suchej patelni. Na wolnym ogniu ser przybierze złoty kolor. Chlebki podgrzej na suchej patelni, aby były ciepłe. Na podgrzanym lawaszu rozsmaruj niewielką ilość sosu, rozłóż mięso mielone, dodaj świeże plastry pomidora, ogórka, kolorowej papryki, dodaj halloumi i zieloną sałatę. Lawasz złóż jak lubisz – w kopertę lub w rulon. To wszystko! Smakuj! Artykuł Lawasz
Raj dla Podniebieniapulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym, a ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego(...)rondelka, przepłukać zimną wodą, zalać 1 i 1/4 szklanki wody, posolić i ugotować. Ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso mielone, ugotowany ryż, wbić jajko, dodać cebulę, czosnek i całość polać sosem sojowym oraz przyprawić pieprzem. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę umyć, odciąć głąba i pokroić (mogą
Ugotowaćłyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy(...)zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyłyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy(...)zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyłopatki) 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką) 3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól(...)rozgrzej olej o zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Posól i popieprz warzywa odrobinę. Mięso mielone wymieszaj z łyżeczkami 2 łyżeczkami słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki bazylii, 3/4 łyżeczki oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodaj je do warzyw na patelni
Słodko-Słony Świat Ilonykapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę(...)smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek
Blog z Apetytemłyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz czarny Jak przygotować krem bakłażanowy . Do pieczenia wybrać dużego bakłażana. Bakłażana nakłuć widelcem a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczonego wystudzić, obrać ze skórki a miąższ przełożyć do miseczki. Do miąższu z bakłażana dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mielone migdały, tahini, oliwę(...)oliwek, sok z cytryny, mielony kminek, sól oraz pieprz. Zmiksować blenderem. Gotowy krem trzymać w lodówce. Podawać z pieczywem. Krem z bakłażana Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując krem z pieczonego bakłażana. Krem z bakłażana Bakłażana po upieczeniu pozostawić do zupełnego wystygnięcia. Skórkę będzie łatwiej usunąć kiedy jest on zimny. Użyłam jednego ząbka czosnku i myślę, iż było
mecooksmięsa mielonego (np łopatka wp) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego 1 duża marchewka 1 duża cukinia zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Marchewkę oraz cukinię myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w cienkie długie słupki (przyda się obieraczka julienne(...)również stale mieszając podsmażamy ją przez kilka minut. Cukinię wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną i doprawioną ziołami prowansalskimi wodą. Po około 2-3 minutach przecedzamy na sicie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i znów mieszamy. Na rękę
Smaki Na Talerzuśredniej wielkości młode cukinie 4 ziemniaki 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Placuszki ziemniaczane z cukinią i mięsem mielonym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemziół – ja używam Zioła Małgorzaty 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku (w zależności od użytych ziół) 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 czerwonej cebuli olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką
Słodkie okruszkiwww.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Składniki: 300 g szynki lub mielonego z szynki 4-6 plastrów boczku wędzonego 60 g kaszy bulgur 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Pieprz mielony Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Czosnek niedźwiedzi Bazylia Majeranek Wykonanie: Jeśli mamy szynkę w kawałku to zmielić w maszynce. Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Cebulę
Przepisy Babciwszystkiego. Soczewica jest świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, bo w 100 gramach zawiera ponad 9 gram łatwo przyswajalnego białka, poza tym jest źródłem potasu i kwasu foliowego. Kotlety „mielone” z czerwonej soczewicy przypominają do złudzenia wyglądem i smakiem te oryginalne klopsy. Z tego przepisu będzie też idealny pasztet, bo na zimno są równie dobrze, burgery(...)około 14 sztuk (nakulałam na cały tydzień) : 500 g suchej (nieugotowanej) czerwonej soczewicy 250 g dowolnego pieczywa 3 średnie cebule 100 g słonecznika (można pominąć) łyżka majeranku łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć i zastąpić np. płatkami drożdżowymi) łyżeczka suszonego koperku a jeszcze lepiej pęczek świeżego, pietruszka będzie też super łyżeczka soli 1 l wody 100 ml mleko roślinnego
greenscarf