pomarańcze - 5663 przepisów (strona:70/378)

Pomarańczowy chleb 181

szklanki mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody starta skórka z 2 pomarańczy świeży sok z 2 pomarańczy ok 1/4 szklanki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 200 g mieszanki keksowej  Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie(...)promocjach  :)  Przygotowanie:  Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem.  Pieczemy

Niezły Młynek
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA 104

Kupujemy pomarańcze a skórkę przeważnie wyrzucamy. Od dziś możemy to zmienić zróbmy z niej kandyzowaną skórkę idealną do ciast. Zobaczcie jak łatwo to zrobić Składniki: skórka z 4 pomarańczy 1 1/4 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Pomarańcze umyć, obrać oderwać białą skórkę. Drobno pokroić w kosteczkę. Zalac duza  iloscia wody, zagotować

Z Majeczką w kuchni
Chłodnik wiśniowy z lawendą 129

czemu jej smk jest jeszcze bogatszy a orzeżwia tak samo dobrze:) Wiśniowa z pomarańczą i lawendą jest bardzo wyrazista i smaczna. Najlepsza z makaronem i kleksem gęstej śmietany. Zapraszam na zupkę :) Chłodnik wiśniowy z lawendą SKŁADNIKI: 1k wydrylowanych wiśni 1l wody sok i skórka z pomarańczy 2 gałązki świeżej lawendy cukier do smaku sól 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolny(...)makaron WYKONANIE: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo

Pyry na Gaz
Brownie 184

czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :) Składniki : 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy) 200 g masła 220 g cukru 100 g mąki pszennej 6 jajek garść orzechów włoskich Przygotowanie : Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę(...)cukrem. Do całości po trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC. Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście

Mechanik w kuchni
POMARAŃCZOWE PANCAKES 106

skórka pomarańczowa (kandyzowana) 1 pomarańcza 2 łyżki roztopionego masła mleczna czekolada A jak to zrobić: Pomarańczę podzielić na cząstki pozbawiając ja wszystkich błonek. Sok który powstanie z tej czynności połączyć ze zsiadłym mlekiem, jajkiem, roztopionym masłem, skórką pomarańczową i rozdrobnionymi 4-5 cząstkami pomarańczy. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie(...)wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy

Kuchnia w opałach
Orange curd 194

początek jednak, zapraszam na przepis na orange curd! Składniki : 4 białka 6 żółtek 150 g cukru otarta skórka z  małej pomarańczy 185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 80 g masła Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić, następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy

Słodkie Przyjemności
Pączki pączusie:) 137

rodzaje pączków. Serdecznie zapraszam :) Pierwsze były PĄCZKI KŁADZIONE  Składniki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 30 gram drożdży świeżych 1 jajko szczypta soli  sok z 1/2 pomarańczy trzy łyżki stopionego masła 2,5 szklanki mąki 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do smażenia ok 3-4 litry cukier puder doposypania Zaczynamy!!!!      W jednym(...)mieszam. Gdy składniki się połączą, przykrywam zaczyn i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce.      Po 15 min. do zaczynu dodaję jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, ostudzone masło i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok. 30 min do wyrośnięcia

Zdrowo i kolorowo
Grzane wino z suszonymi figami 152

plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe kawałki. Pomarańczę nadziewamy częścią goździków. Do garnka wlewamy wino i dodajemy wszystkie składniki. Wyciskamy niewielką ilość soku z pozostawionego kawałka pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby nie doprowadzać wina do wrzenia. Gdy napój będzie gorący, przelewamy do kubeczków i dekorujemy pomarańczą

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Miodowe muffinki owsiane z bakaliami :) 127

otrzymałam dzięki dodaniu miodu od Miody Polskie , a także całej pomarańczy, banana i bakalii :) Muffinki wyszły chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne, mięciutkie w środku :) Mają subtelny aromat pomarańczy, a całość pachnie słodko-owocowo :) Składniki (10 muffinek): 150 g płatków owsianych 50 g mąki z amarantusa 1 duża pomarańcza (230 g) 1 duży banan (130 g) 1/2 łyżeczki(...)moreli Przygotowanie: Suszone owoce, oprócz rodzynek pokój na mniejsze części. Zalej wodą i gotuj do momentu wrzenia, czyli nie zagotuj! Odstaw.  Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę

Zdrowie na języku :P
Ciasto makowo - budyniowe 1010

tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku.  foremka 23 x 33 cm Ciasto: 5 jajek,  szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit),  3/4 szklanki mąki pszennej(...)masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych,  cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta. Schłodzić. Źródło:  Kasia

Z miłości do słodkości
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 185

skład wchodzą witaminy C oraz E, a także potas, cynk i żelazo. Te składniki poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność. - starta skórka z połowy pomarańczy - szczypta soli - jajko (rozmiar L) - pół(...)szklanki mleka Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Suche składniki przesiać do miski. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Orzechy i czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę

Kuchnia Ellie
Czy to jeszcze Golden Syrup? 142

cukru waniliowego 290g cukru trzcinowego 200g cukru białego drobnego 300g wrzącej wody (wlewam do czajnika 350g na wypadek wyparowania części) 1 łyżka soku z cytrynu sok z połowy wyciśniętej pomarańczy (średniej wielkości) Sposób przygotowania: Do rondelka, który docelowo ma pomieścić wszystkie składniki, wlać 25g wody i wsypać 100g cukru trzcinowego. Zagrzać do skarmelizowania, czujnie pilnując, by cukier się(...)rondelka wrzącą wodę (uwaga może pryskać - wrząca woda jest i tak chłodniejsza niż rozgrzany karmel), dosypać pozostałą mieszankę cukrów -waniliowy, biały, trzcinowy (razem 500g), dolać sok z cytryny i pomarańczy. Ponownie postawić na ogień. Rozgrzać, przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum i gotować kolejne 45 minut. Po tym czasie przelać do szklanych naczyń, w których planujemy przechowywać syrop. Pozostawić

W kuchni wieczorem
pyszny biszkopt ze śmietaną pomarańczową... 140

mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia - mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania(...)minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać biszkopt przekroić na połowę, blat nasączyć rozcieńczonym sokiem pomarańczowym: 1/4 szklanki soki i 1/4 szklanki wody przegotowanej, połowę śmietany dać na blat i przykryć drugim i nasaczyć

W Mojej Kuchni Lubię
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 181

mąki pszennej 550 50 g mleka 5 g świeżych  drożdży starta skórka z 1 pomarańczy Ciasto właściwe:  120 g cukru starta skórka z 1 pomarańczy starta  skórka z cytryny 80 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 laska cynamonu 60 g masła 2 jajka 30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam  esencji(...)pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon. Do zaczynu

Kulinarne przygody Gatity
Schab w pomarańczach 164

sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy. Ach, no i bym zapomniała, Udanego Sylwestra Wam życzę!" Składniki : schab bez kości(...)Przekładamy do rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie Przyjemności