minutach od gotowania, polecam również uzupełnić wiedzę o tym podgatunku pszenicy. Przy pomocy 1 jajka, ugotowanej wcześniej płaskurki, odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi a sam suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :) Czas przygotowania 10 minut(...)osoby duża porcja Składniki: 4 łyżki płaskurki ugotowanej wcześniej (30 minut gotowania) 4 łyżeczki mąki gryczanej niepalonej 1 jajko EKO Olej kokosowy 2 łyżki Sok z połowy pomarańczy 1 duża łyżka miodu garstka suszonego owocu morwy białej 2 kiwi Przygotowanie: 1/ Zarabiamy masę z płaskurki, mąki, jajka i soku z pomarańczy. Dodajemy miód i suszoną morwę
Kuchnia PROzdrowotnaminut z papierka - smak dowolny mleko i margaryna do kremu nutella marmolada albo dżem - smak dowolny ( u mnie truskawkowy) masło orzechowe tabliczka gorzkiej czekolady skórka z cytryny albo z pomarańczy cukiereczki, wiórki kokosowe do dekoracji Wafelki smarujemy jeden po drugim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem i kremem. Przyklejamy do siebie i gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy(...)zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło orzechowe i gorzka skórka pomarańczy oraz gorzka czekolada świetnie przełamują słodkość nutelli
Bon Appetit Małgorzatyrumu garść rodzynek otarta skórka z 1/4 pomarańczy kilka listków świeżej mięty Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy w rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki
Bon Appetit Małgorzatybiałego cukru 125 ml oleju 4 łyżki soku z pomarańczy 250 g miodu, dobrej jakości 2 łyżki rumu albo brandy 125 mocnej kawy (ostudzonej) starta skórka z 1 pomarańczy 55 g posiekanych orzechów włoskich 55 g mielonych migdałów 1 garść rodzynek pół łyżeczki tartego świeżego imbiru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem(...)cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy
Bon Appetit Małgorzaty3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka aromat pomarańczowy Lukier: cukier puder odrobina soku z pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mieszając, stopniowo dodawać cukier. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę(...)olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. 3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka. 4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!! Źródło: Mouth-watering eats
Kuchnia domowa Anihehe. Także to przepis specjalnie dla niej :), prosty i szybki, no i najważniejsze smaczny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomarańcze (ciasto może być tylko z pomarańczy) 1 duży grejpfrut ( nadaje lekkiej goryczy) 50 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 100 g płatków migdałowych 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomarańcze
Niezły Młynekłyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki kardamonu Lub: 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok . Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki i sok z pomarańczy, miód i wszystkie przyprawy. Wino gotujemy na małym ogniu mieszając do temperatury(...)stopni (3-4 minuty na najmniejszym gazie). Wina nie powinno się zagotowywać! Gotowy trunek przelewamy do szklanek lub kieliszków. Możemy przyozdobić plasterkami pomarańczy
Zakręcony Widelecciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże(...)się szybko połamią. Składniki: 125 g masła 125 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 40 g cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą
Ala piecze i gotujecukru trzcinowego 175 ml / 85 ml miodu 125 ml / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można
Sto kolorów kuchnipyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń. Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu, czyli nie z pudełka:)). Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 100g miękkiego(...)jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę
Mała CukierenkaTorcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami. Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą Składniki: 130 g masła 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 g cukru(...)łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy pomarańczy Ganache czekoladowy: 1 szklanka śmietany 32% 100 g mlecznej
Mania Gotowaniamasła Masa serowa: * 1 kg sera twarogowego w wiadereczku ( ja kupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 100 g masła otarta skórka z pomarańczy * 1,5 łyżeczki cynamonu * 1 laska cynamonu * 6 jajek * 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść(...)żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać otartą skórkę z umytej, sparzonej wrzątkiem pomarańczy, cynamon oraz ziarenka wyjęte z laski wanilii. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć
kolorowotorcikowokażdej postaci, a w tej nietypowej z owocami szczególnie:) Na zdrowie! SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 garści liści szpinaku 4-5 cm świeżego ogórka sok wyciśnięty z 4 pomarańczy lub 1,5 szklanki 100 % soku pomarańczowego 1 duże jabłko 2 nektarynki (opcjonalnie) WYKONANIE: Liście szpinaku opłucz dokładnie w wodzie. Ogórka i nektarynki obierz ze skórki. Jabłko również obierz(...)wykrój gniazdo nasienne. Wszystko przerzuć do blendera lub miksera, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem) lub sok pomarańczowy i całość dokładnie zmiksuj. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na około 20 szt.: skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 80 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 6 szt. landrynek w różnych kolorach 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków) Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę(...)święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powycinać foremką kształt ciasteczek, koniecznie z okienkiem w środku (fot.1) . Teraz każde ciasteczko
Świat Ciastaplacuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno" nie myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość. Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie(...)prostu na patelni ciasto nie "pływało". 3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek. 4.Sos Pomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części). 5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę
Gotuj Z Muzyką