idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 800 ml śmietany 30% lub 36% 4 śmietanfixy Poncz I: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki rumu lub spirytusu kilka kropel(...)minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Jajka, żółtka i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i ucieramy kogel - mogel, a następnie podgrzewamy
Czary - gary w kuchniJest po prostu obłędna! Niesamowicie pachnie i równie wyjątkowo smakuje. Dlaczego? Bo w składnie ma jabłko, skórkę pomarańczową, hibiskus, płatki dzikiej róży, kwiaty słonecznika i pomarańczy, aromaty naturalne pomarańczy i śmietany. I chociaż nie przepadam za herbatkami z samego hibiskusa, to w tej mieszance komponuje się on fantastycznie z innymi jej składnikami. No i po wypiciu herbaty można(...)połowy kokilek), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, przykrywamy naczynie i w taki sposób gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy kokilki i dekorujemy deser owocami z herbaty i plasterkami pomarańczy (najlepiej czerwonej). P.S. Niech Was nie zmyli jasny kolor deseru, to dlatego, że mimo dokładnego mieszania piana jednak gromadzi się na wierzchu, pod nią deser ma delikatny różowy
Czary - gary w kuchnisłodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie przygotowywania dżemu... a dziś coś pysznego... ;-) SKŁADNIKI 3 kg truskawek 2 kg cukru 2 średniej wielkości pomarańcze 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w dużym naczyniu przesypując warstwami cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin(...)powstały syrop zlewamy (a ja w kolejnym wpisie powiem Wam co z nim zrobić ;-) ), a owoce wkładamy do garnka z grubym dnem (będzie ich zdecydowanie mniej niż na początku). Pomarańcze bardzo dokładnie obieramy usuwając białe błonki, a następnie wycinamy sam miąższ (wycinajcie go bezpośrednio nad garnkiem z owocami lub nad salaterką żeby nie stracić soku) i dodajemy do truskawek
Czary - gary w kuchniSłodkie o krągłe kuleczki pełne zdrowia, witamin, niesamowicie pachnące pomarańczą i miodem. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. Mo ż na przygotować je wieczorem, na noc umieścić w lod ó wce a rano mamy pyszne i efektowne śniadanie. SKŁADNIKI Z podanych składników zrobiłam 30 kuleczek(...)owsianych 50 gr sezamu 70 gr pestek dyni 70 gr pestek słonecznika 60 gr orzechów włoskich (wyłuskanych, bez skorupek ) 150 g miodu 1 pomarańcza PRZYGOTOWANIE Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Po wystygnięciu pokroić na drobne kawałki. Rozpuścić miód na bardzo małym ogniu
La grande e la piccola cuocaszklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie z oleju(...)rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wycisnąć sok z 2 pomarańczy i polać nią pałk w marynacie, piec pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 5 - 7 minut, pałki będą bardziej
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam muffinkowe wariacje :) Dziś z pyszną i soczystą pomarańczą! MNIAM! Składniki: 2 jajka ½ szklanki soku z pomarańczy 4 łyżki masła 1 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 6 łyżeczek miodu 6 plastrów pomarańcza tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka dokładnie ubić mikserem, wlać sok pomarańczowy, dodać masło (można go wcześniej lekko roztopić) i jeszcze(...)gładką masę. Następnie wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do smaku i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Foremki posmarować tłuszczem, wlać po łyżeczce miodu, ułożyć po plasterku pomarańcza i napełnić przygotowanym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z foremek, podawać z pomarańczą od spodu
Tradycyjna KuchniaZielone koktajle na dobre zagościły w moim jadłospisie - najczęściej w formie drugiego śniadania lub podwieczorku. Banan, pomarańcza i jarmuż jak wiemy są bogate w witaminy A,C,E i K oraz te z grupy B. Dostarczają nam cenny błonnik i składniki mineralne. Jarmuż podobnie jak brokuły, jest skarbnicą sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który działa anty nowotworowo - chroni przed rakiem płuc(...)używamy jarmużu surowego - więc nie traci on swych cennych właściwości - jak w przypadku zbyt długiej obróbki termicznej :) SKŁADNIKI (1 porcja -299 kcal) 1 garść jarmużu 2 średnie pomarańcze 1 banan PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z pomarańczy, miksujemy z pokrojonym bananem i umytym jarmużem. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Smacznego i na zdrowie :) 299 kcal w 1 porcji
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: pomarańcze 1,5 kg, marchew 4 sztuki/średnie, kardamon mielony 1 łyżeczka, cukier 2 szklanki, woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, żelfix 1 opakowanie/3:1 pomarańcze mocno dojrzałe obrać ze skóry, usunąć też białą skórkę, pokrojone na kawałki wsypać do garnka, dodać kardamon, cukier, wlać wodę i zagotować obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu dokładnie, wsypać(...)pomarańczy, wlać sok z cytryny i gotować z 15 minut co jakiś czas mieszając, na koniec wsypać żelfix i gotować wg przepisu następnie blenderem wszystko zmiksować na jednolitą masę, przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić słoiczki na zakrętkach do wystudzenia, schować w ciemne, chłodne miejsce - ten dżem jest idealny do nalesników, gofrów, tostów, bułek, do przekładania ciast, do lodów
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGdzie nie spojrzeć, wszędzie pączki :) Ale cóż, tradycję trzeba pielęgnować! Tym bardziej, że jest taka przyjemna. Przede mną pracowity weekend, dlatego koktajl z kiwi i pomarańczy jest moją ostatnią propozycją, związaną z obecnym hasłem tygodnia. Napój może być świetnym antidotum na dzisiejsze przesłodzenie. Jeżeli nie będziecie już w stanie zjeść kolejnego pączka, a organizm będzie domagał się zmiany(...)spróbować Maćka koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni . Oczywiście nie wahałam się ani chwili :). I całe szczęście, bo był świetny! Składniki: 4 kiwi sok z połowy pomarańczy banan 2 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) 200 g jogurtu naturalnego 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Kiwi i banana obrać, pokroić w kostkę. Dodać
zadanie-gotowanieZupa jest tylko bardzo delikatnie słodka. Dominuje nuta kwaskowa, a wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;) Składniki: 700 g marchewki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu jarzynowego 2 cm kawałek imbiru natka pietruszki oliwa jogurt naturalny (opcjonalnie) 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć(...)około 5 minut). Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz posiekany czosnek. Dodać obrany imbir. Dusić około 15 minut. Zalać bulionem i dodać skórkę obraną z połowy pomarańczy. Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki (około 40 - 60 minut). Zdjąć z ognia. Wyłowić skórkę pomarańczową i imbir. Wlać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i zmiksować
zadanie-gotowaniebezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia garść rodzynek 1 skórka z pomarańczy 4 łyżki cukru moscovado 0,5 l mleka owsianego bezglutenowego 1/2 buteleczki olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Miękką margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem, wymieszać(...)również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza. Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy ok 30-40 min, dolewając wody i mieszając. Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy
Lajtkraft food intolerancemąki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 5 jajek 200 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem(...)cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty po czym dodajemy sok pomarańczowy i suche składniki. Na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy babka się upiecze studzimy ok 15 minut
KuchcikoweLovewięc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy(...)gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy nim garść rodzynek i zostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli
Miód i pieprzwiśniowego 2 łyżeczki soku z cytryny marcepanowe: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki rumu lub amaretto 50 g pistacji orzechowe: 120 g mielonych orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie(...)Dodać mleko i alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec wmieszać posiekane orzeszki pistacjowe mielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem z połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!