zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...? Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta(...)cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe(...)się oprzeć. Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe Składniki: (na 50-55 sztuk) 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 150 g miękkiego masła 110 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;) Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę(...)skórką kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy cukier i podgrzewamy pół godziny.Masa ma być gęsta i lekko przezroczysta.Ciepła wylewamy na placek i zostawiamy do ostygnięcia.Posypać kandyzowanymi pomarańczami. Kandyzowane pomarańcze od SKWORCU.PL Źródło " Kuchnia" -magazyn
Anioły w kuchniusunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła). Dressing: Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać. A na koniec... Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi(...)koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika. Zajadać pyszności
Sajkofanka smakumiodzie Składniki na 2 porcje: 2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy(...)drugiej połówki 2 łyżki miodu Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pó ł , usuwamy pestki. Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. ½ pomarańczy kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w płaskim żaroodpornym naczyniu i polewamy sokiem z połówki pomarańczy zmieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, uważamy, żeby owoce pozostały jędrne
Mia Cucina Sofietałopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp(...)minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu. Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego, podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy
Symfonia Smakówjednak smakuje i poprawia humor. Panna cotta kokosowa składniki: 300 ml mleka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki Malibu - opcjonalnie woda 2 pomarańcze wykonanie: W garnku o grubym dnie mieszamy mleko kokosowe, śmietankę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Dokładnie mieszamy.Dodajemy Malibu(...)Gotową mieszankę rozlewamy do 4 naczyń (szklaneczek, kieliszków itp) Gdy deser przestygnie odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pomarańcze obieramy ze skorki, dzielimy na kawałki oddzielając od białej błonki Odsączamy z soku.. Możemy je lekko zmiksować, a następnie nałożyć na zastygniętą panna cotte
Przysmaki Karolkiśrednicy około 21cm): 200g maku szklanka cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki krupczatki szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy odrobina masła i mąki do wysmarowania i obsypania formy Na solony karmel: 6 łyżek cukru 4 łyżki wody 100ml śmietanki kremówki łyżeczka masła(...)gazę i odciskałam. Odciśnięty mak przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, dodając do niego około 4-5 łyżek z porcji cukru podanej w przepisie. Do maku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz cynamon, mieszamy do połączenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Do dużej miski
Smaczna Stronaszkl. cukru) 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy) Wykonanie Ciasto Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozwałkować, nakłuć widelcem i podpiec(...)piec dalej ok 50-60 min Masa serowa Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Dodać ser po jednej łyżce, esencję , skórkę z pomarańczy, sok cytrynowy i mąki. Pianę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min Artykuł Pyszny sernik
Mieszam w Garnkusposób zapiekany karp bardzo mi smakował , choć nie za bardzo lubię dania robione na wytrawnym białym winie.Mięso ryby jest delikatne i soczyste,przechodzące smakiem z soku owocu pomarańczy.Tak zrobionego karpia polecam do wypróbowania w Waszych kuchniach.Zapraszam. 1.5 kg.karpia 30 dag.pieczarek 3 pomarańcze 3 łyżki masła 2 szkl.białego wytrawnego wina- uzyjcie dobrego wina jakosciowo bułka tarta(...)kroimy w drobną plasterki.Pomarancze wyszorować,opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki.Sprawioną rybę natrzeć solą i pieprzem,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanej oliwą , obłożyć dookoła pomarańczami , posypać bułką tartą , przykryć pieczarkami , podlać winem , na wierzch ułożyć wiórki masła( nie ! margaryny ).Piec w 160 stopniach ok.40 minut.Możemy rybę udekorować miętą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKoktajl SUPERFOOD na bazie kawy zbożowej, sproszkowanego korzenia maca z dodatkiem chia i korzennych, rozgrzewających przypraw. Z mleka roślinnego, z dodatkiem kakao i skórki pomarańczy. Niesamowicie aromatyczny koktajl z bananem, daktylami i samymi mega zdrowymi składnikami. Idealny napój na rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego 3-4 daktyle 1 łyżka nasion chia(...)łyżka sproszkowanego korzenia maca 1 łyżka cukru kokosowego bio 1 banan 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna skórka otarta z połowy pomarańczy Mleko gotuję i ściągam z ognia. Zaparzam w nim kawę, dodaję kakao, maca, skórkę z pomarańczy, cukier kokosowy i wrzucam daktyle oraz chia. Odstawiam na kilka minut. Po tym czasie
Mango Papajaprzepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny śledź z rodzynkami Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki(...)filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu ocet balsamiczny Wykonanie: Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w piórka
Kulinarne przygody Gatitykartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku(...)również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas(...)owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam
Leśny Zakątek