pomarańcze - 5663 przepisów (strona:49/378)

dżem pomarańczowy z imbirem 151

wykonanie: 4 pomarańcze 2 cytryny 25 g imbiru(...)cukru 1 łyżeczka soli 60 ml wody wykonanie: Imbir obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą. Po zagotowaniu odcedzamy. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy. Obieramy ze skórek, i białej gorzkiej części. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy imbir oraz skórkę z jednej pomarańczy. Wszystko miksujemy przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z selera naciowego i pomarańczy 152

Składniki: pomarańcz (1 szt.) seler naciowy (3 łodygi) Czas przygotowania: 5 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Obieramy pomarańcz. Kroimy selera i pomarańcz. Mieszamy. Dobrze zostawić sałatkę

Weganka gotuje
Kurczak z mango, pomarańczą i nerkowcami 172

łyżki oleju 1 łyżka miodu 1-2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża pomarańcza 1 mango 2 garście nerkowców prażonych garść listków bazylii tajskiej dodatkowo ryż do podania Mięso umyć, obsuszyć ręcznikiem. Pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami i kurkumą. Odstawić na chwilę na bok. Z jednej połowy pomarańczy wycisnąć sok. Drugą połówkę obrać, usunąć białe błonki i pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Miód rozmieszać z sokiem pomarańczowym i sosem sojowym, dodać do mięsa. Smażyć 2 minuty. Dodać mango, cząstki pomarańczy i orzechy, wymieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać 2 łyżki wody. Całość podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Wymieszać z bazylią. Od razu podawać z ryżem. Smacznego

Pełny talerz
konfitura dyniowo-pomarańczowa 124

pikantny krem z dyni na stałe wszedł do naszego repertuaru a konfitura z pomarańczą podbiła moje kubki smakowe. Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk) . Z podanej porcji wyszło(...)miąższu z dyni 4 duże pomarańcze (lub więcej) 700 g cukru 1/2 łyżeczki imbiru Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnym tarełku, miąższ drobno pokroić, dodać do dyni i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dusić przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałata z niebieskim serem pleśniowym, pomarańczą i granatem 210

sera z niebieską pleśnią pokruszonego na kawałki pół wyfiletowanej pomarańczy pestki z połowy granatu 6 łyżek kiełków rzodkiewki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, pokruszony ser, kiełki i nasiona granatu. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem

Kulinarny Pamiętnik
Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup 87

czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to połączenie przekształcić w pyszną zupę. Sama śliwką z pomarańczą też się sprawdzi, choć gruszkowo-imbirowy mus nadaje ostrości. Polecam! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji(...)Wartość kaloryczna:   200 kcal Składniki: ·          1 kg śliwek ·          skórka otarta z połowy pomarańczy ·          750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) ·          5 gruszek

Bazując na smaku
Koktajl na poprawę nastroju 272

Składniki na 3 porcje: 3 słodkie pomarańcze 2 banany garść liści szpinaku baby garść liści jarmużu CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy banany, szpinak i jarmuż. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitego zielonego koktajlu. Na zdrowie! :) ________________________ DLACZEGO TO DZIAŁA? POMARAŃCZE  obfitują w błonnik pokarmowy, który

My Culinary Art
Ciasto dyniowe a'la sernik 141

gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie ) 150 gr cukru  180 gr maki kukurydzianej 3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą ) 1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze to by było stanowczo za dużo, smak i zapach jest już z jednej wystarczający ) 50 gr masła  1. Dynie pokroić w księżyce, wykroić włóknista część z pestkami(...)obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać skórkę  i sok z pomarańczy - dusić pod przykryciem do miękkości. 2. Do ciepłej jeszcze dyni dodać masło i zblendować wszystko na gładką masę. 3. Do powstałej masy dodajemy miód, cukier oraz wcześniej ubite jajka. Mieszając dodajemy powoli naszą mąkę kukurydzianą wraz z śmietaną. 4. Powstałą masę przelewamy do tortownicy

Gotowanie...to proste !
Koktajl ananasowy z mleczkiem kokosowym 116

pomarańczy (około 1/2 szklanki) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 banan Ananasa obrać, pozbyć się dokładnie wszystkich części skórki. Wyciąć twardy środek. Pokroić go na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać ze skórki. Do blendera wlać mleczko kokosowe, sok z pomarańczy orz kawałki ananasa i banana. Dokładnie zmiksować. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Zupa dyniowo - figowa 194

każdą porę dnia! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 40minut Składniki: 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg Świeżo wyciskany sok z marchwi 250ml Sok z 1,5 pomarańczy Starta na tarce gałka muszkatałowa - szczypta 5 łyżeczek cukru brzozowego 5 świeżych fig Opcjonalnie orzechy: np. pistacje, nerkowca, brazylijskie pokrojone Przygotowanie: 1/ Dynie rozkrajamy, czyścimy z pestek, oddzielamy(...)Wywar wraz z dynią przekładamy do pojemnika od blendera i miksujemy na mus.  4/ Dodajemy 3-4 obrane i pokrojone figi, cukier brzozowy, sok z marchwi i pomarańczy oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Ponownie miksujemy aż do pełnego zmiksowania się składników. 5/ Rozlewamy do bulionówek, dodajemy obraną i pokrojoną figę na wierzch oraz orzechy jeśli preferujemy. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z orzechami :) 149

200g gorzkiej czekolady 70% - 180g cukru trzcinowego - 30g kakao - 60ml gorącej wody - 160g masła - 80g orzechów laskowych - 50g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 pomarańcza - cukier puder do posypania Forma o średnicy 25 cm. Zaczynamy od pomarańczy, którą musimy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Z wyciśniętego soku odlewamy 30 ml, który później wlejemy do ciasta – resztę(...)włoskie oraz 60g posiekanych orzechów laskowych (20g zostanie do dekoracji), a także żółtka jaj (białka zostawiamy do ubicia) i wszystko razem miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę jeszcze chwilę miksując. Masę czekoladową odstawiamy i bierzemy się za ubicie białek na sztywno jednocześnie włączając piekarnik aby się nagrzał (temperatura 180 stopni bez termoobiegu). Kiedy

Kuchenne Wariacje
Dżem truskawkowo pomarańczowy 114

Był już dżemik z białą czekoladą, więc teraz coś bardziej orzeźwiającego- z pomarańczą. Dodatek cząstek pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły.  Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania(...)dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u 1 płaska łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowy chlebek kukurydziany 139

aromatyczny, z powodzeniem można zastąpić pomarańczę cytryną. Składniki: 100 ml oleju roślinnego 170 g mąki kukurydzianej 170 g mąki pszennej 1 dojrzały banan 250 ml mleka sojowego 30 ml soku z cytryny (3-4 łyżki) płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej 70 g cukru 2 łyżki rozmarynu (może być świeży) starta skórka z pomarańczy (ja użyłam(...)gładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty

greenscarf
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 107

solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając(...)minut możecie włączyć termoobieg – skórka lekko się podpiecze. Tak upieczona ryba jest mocno aromatyczna i zostaje soczysta w środku. Nie bójcie się mocnych połączeń – nadają smakom nowego wymiaru. Egzotyczne pomarańcze i limonka w takim wydaniu świetnie podkreślają smak delikatnego, białego mięsa, a ogórek i seler naciowy dodają nutę świeżości. SKŁADNIKI 2 średnie pstrągi 1 czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół

Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 199

skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr na centymetr, ale może być drobniej. Sparzcie cytryny, limonki i pomarańczę, zetrzyjcie po trochu skórki z każdej. Pomasujcie owoce, turlając je ręką i dociskając po blacie, przetnijcie na pół i wyciśnijcie je do cna. Lubię używać czerwonej pomarańczy bo nadaje rybie delikatny, różowy kolor, ale jeśli takiej nie macie, może być i klasyczna(...)pomarańcza. Cebulę pokrójcie w jak najcieńsze plasterki, pomieszajcie z rybą. Popieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja lubię ostrzejsze ceviche, 6-8 godzinne. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę

Karo in the Kitchen