pomarańcze - 5663 przepisów (strona:48/378)

Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach 93

białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki ewent. esencja pomarańczowa Nadzienie Białe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1/3-1/2 szkl mleka w proszku około 3-4 łyżki cukru Nadzienie Czekoladowe: około 1/5 szkl mleka(...)łyżka masła 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao 1/3 szkl mleka około 3-4 łyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem

Gotowanie...to proste !
Pankejki, pomarańcze i żurawina 116

aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie nic. Zawsze kiedy tylko czas na to pozwala rozpieszczam swoje podniebienie nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone) 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru 1 szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny  Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy

Bon appetit mon amie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" cytrusowe z pomelo 115

pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku(...)cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien

Gotowanie i blogowanie
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 159

racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe(...)kiwi i miodem autorka: dooseet | blog: dooseet czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory autorka: prostedania | blog: prostedania Zdrowe i pyszne śniadanie z kiwi

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi 119

Dzisiaj spełniłam swoje marzenie i kupiłam dwa słoiczki quattro stagioni, znalazłam słodkie i bardzo tanie pomarańcze i na deser przygotowałam przepyszną i szybką sałatkę, płatki owsiane, orzechowe w smaku, świetnie spełniły swoją rolę. Nie ma nic lepszego niż naturalne wspomaganie odporności zwłaszcza teraz, kiedy za oknem mróz, a za kilka dni odwilż. Zobaczcie jakie inne sałatki i nie tylko można(...)przygotować z cytrusów: Sałatka z egzotycznych owoców Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Składniki: 1 słodka pomarańcza 2 garście suszonej żurawiny 2 garście płatków owsianych Przygotowanie: Pomarańczę obieramy ze skóry zewnętrznej i białej części, dzielimy

Moja smaczna kuchnia
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 141

świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30%   Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi(...)będzie lekko ciepła i lejąca) , rozsmaruj po jeszcze ciepłym cieście. Odmierzone nadzienie gruszkowo-pomarańczowe przełóż do misy miksera. Gdy ostygnie dodaj 1 łyżeczkę likieru Cointrou, skórkę startą z pomarańczy, ziarenka wyłuskane z drugiej połowy laski wanilii, śmietanę i jaja. Zmiksuj wszystko na gładką, płynną masę. Wlej nadzienie na spód tarty (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika

Moja Delicja
Kandyzowana skórka: pomarańczowa i cytrynowa 196

kupisz więcej "gotowca".  To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :) Składniki: 5 pomarańczy 6-7 cytryn 1,5 szklanki wody x 2 (1,5 szklanki na pomarańcze i 1,5 na cytryny) 1,5 szklanki cukru x 2 Przygotowanie: Cytrusy wymoczyć kilka minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1 czubata łyżka sody na litr wody(...)etap moczenia. Tak przygotowane owoce pokroić na ćwiartki i obrać. Ze skórek zeskrobać albedo (wewnętrzna biała warstwa na skórce, która jest gorzka) i pokroić w kostkę.  Pokrojoną skórkę pomarańczy i cytryny umieścić w oddzielnych rondelkach, zalać wrzątkiem, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) przez minimum 30 min., aż większość wody

Domowa Cookierenka Agi
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 259

obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy sok z jednej średniej pomarańczy 3-4 łyżeczki dobrej przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 4 - 4,5 szklanki mąki  Wykonanie : Marchewkę zblendować na purre  Miód , cukier , masło i przyprawę podgrzać(...)cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół cm ( nie cieniej

Malinowa Kawiarenka
Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie 130

Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)   SKŁADNIKI 2 średnie pomarańcze 300 ml wody 300 g cukru 100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej   PRZYGOTOWANIE Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.  Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier(...)się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia. Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia czekolady. Smacznego :)  inspirowane przepisem z gazetki

Moje Kuchenne Rewelacje
Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 166

szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu).  W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Pomarańcze pozbawić skórki(...)pół i pokroić w cienkie plasterki. Na drugą patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć szpinak. Przyprawić go solą. Na talerze wyłożyć przesmażony szpinak. Na sam wierzch położyć plasterki pomarańczy oraz kawałki smażonego morszczuka. Ewentualnie kawałki ryby możecie posypać sezamem

Ugotować
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 169

Kurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się(...)odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło.  Musicie tego spróbować! Składniki: Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg) 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki

Kulinarne Inspiracje
10. Na przekór uprzedzeniom: czyli kasza jaglana z karmelizowanymi owocami ★ 153

granatu  - łyżka syropu z agawy/klonowego Wykonanie puddingu:  1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki wody i zagotuj aż do całkowitego zmięknięcia. 2. Wydrąż miąższ z pomarańczy (pozbądź się białej skórki, ponieważ może zgorzknieć) i pokrój ją na kostki. 3. Podgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim cząstki pomarańczy ze szczyptą kardamonu(...)Posiekaj drobno imbir.  5. Odcedź kaszę i zblenduj ją na gładką masę ze skarmelizowaną pomarańczą, imbirem i cynamonem oraz mlekiem roślinnym. Wykonanie toppingu: 1. Rozgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim ziarenka granatu. 2. Udekoruj toppingiem pudding.  Wskazówka:  Świetnie będzie smakowało schłodzone.  Smacznego

Pland based fille
Wiosenny napój pomarańczowo-pietruszkowy 71

Pewnie niejeden z Was czuje się ociężale po świątecznym obżarstwie. Przydała by się teraz lekka dieta. Ale w międzyczasie wzmocnijmy nasz organizm tym pysznym, pełnym witamin napojem.  Pomarańcza jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Błonki są źródłem błonnika i flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C. Natka pietruszki poprawia widzenie, zapobiega anemii oraz(...)kwas foliowy. Zachęcam do częstego wypijania tego napoju będącego bombą witaminową. Jedna szklaneczka dziennie a od razu poczujemy się lepiej na wiosnę :) Na 2 porcje: 2 duże słodkie bezpestkowe pomarańcze 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Podzielić na cząstki. Natkę wypłukać i wrzucić wraz z pomarańczami

Smakołyki Asi
Inny smak pomarańćzy. Jak ją filetować? 155

Obrana i pokrojona w ten sposób pomarańcza smakuje zupełnie inaczej, jest duża bardziej wykwintna i wysublimowana. Mniam,.... Jest to też sposób na efektowne podanie pomarańczy, np. do deserów. Potrzebny nam jest bardzo ostry nóż. Ja korzystam z ząbkowanego i sprawdza się idealnie. Najpierw musimy obciąć wierzch owocu, następnie obrkoić skórkę z pomarańczy wraz z białym albedo, czyli dość(...)się wszystkich białych części, przykładamy nóż jak najbliżej błonki i nacinamy głęboko, aż do środka owocu. Następnie robimy to samo z drugiej strony i powstaje nam filceik :) Obraną dokładnie pomarańczę możemy też pokroić na plasterki dowolnej grubośći, co daje miły dla oka efekt. Błonki jednak zostają w owocu, więc nie ma on już niesamowicie jedwabistej konsystencji. Wam też bardziej smakuje

Bazując na smaku
Piersi gęsie pieczone na jabłkach 87

kilogram jabłek (szarej renety) Marynata: 2 ząbki czosnku  1,4 szklanki oleju 1 łyżka majeranku 1,2 łyżeczki soli 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy zmielonej Dodatkowo: 1 pomarańcza Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy(...)Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy

Bajeczna Kuchnia