kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam(...)serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 pomarańcza 400 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Wierzch: ok. 300 g dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich
MyCookBook.plśledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 2 pomarańcze przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu Cebulę obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się
SMYKWKUCHNItych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami no prawdziwa przyjemność dla prawdziwych smakoszy. A było to tak..:) (Była sobie kiedyś(...)całe jajko 10 g cukru pudru szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g zimnego masła Na nadzienie: Pure dyniowe z pomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni 130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli
vaniliowoczekoladowaChociaż, kto wie, może Marzena będzie chciała udowodnić przeciwstawną tezę? ;) Ja dzisiaj na słodko i łagodnie. Tonująco. Prawie klasycznie. Prawie, bo jednak gdzieś w tle pojawia się egzotyczna nuta pomarańczy i przypraw. Nuta wyzwalająca wakacyjną tęsknotę za znalezieniem się zupełnie gdzie indziej. Na plaży południowych Indii? W jakiejś knajpce nad zatoką w Sydney? Gdziekolwiek. Na razie nieprzebrane tłumy przybywają(...)już przynajmniej nie musicie zastanawiać się, co przyrządzić. Zabierajcie się za chłodnik! ;) Składniki: 500 ml maślanki (lub naturalnego jogurtu) 1 kg truskawek sok wyciśnięty z 2 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy nasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Ryż ugotować al dente
zadanie-gotowanieyśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą(...)Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu * PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy
Food Squaredomu :]. Zaskoczą was nietypowe połączenia, np. rabarbaru i ogórka :) Zapraszam :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut + noc Składniki: Rabarbar kawałek o dł. 10 cm 1/3 wyfiletowanej pomarańczy Kilka igiełek świeżego rozmarynu 10 plasterków obranego ogórka zielonego Cukier brzozowy 5 cienko pokrojonych plasterków obranego imbiru Przygotowanie: 1/ Rabarbar tniemy na 6 kawałków(...)zgotowujemy je 2-3 minuty w zależności od grubości a następnie delikatnie przekładamy do lodowatej wody. 2/ Rabarbar przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru brzozowego, dodajemy kawałki pomarańczy, rozmaryn, ogórek oraz imbir i delikatnie mieszamy. Odstawiamy zafoliowane do lodówki na noc. 3/ Wyjmujemy sałatkę z lodówki, wkładamy na talerz z wnęką do pierścienia metalowego, na górę dajemy
Kuchnia PROzdrowotnazdrowe smoothie z truskawkami, pomarańczą i olejem kokosowym. Idealna szklaneczka na drugie śniadanie, zdrowy deser lub kolacje. Ja skorzystałam z porcji zdrowia w ramach deseru. Naturalnie słodkie połączenie, które wywołało uśmiech na mojej twarzy ;) Spróbujcie i Wy. Zachęcam do miksowania. Składniki: 5-6 dużych truskawek świeżo wyciśnięty sok z większej pomarańczy 1 łyżeczka oleju kokosowego (u mnie Olejowe(...)Smaki ) 1/2 banana Przygotowanie: Do misy blendera wyciskam sok z pomarańczy. Dodaję resztę składników. Całość miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji smoothie. Od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne. Urzekł nas smakiem sok z buraków i śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z melona i pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek arbuza. Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne ( tutaj przepis ), który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej. No cóż - " Soki i koktajle świata(...)pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce. Tutaj znajdziecie recenzję książki. Składniki wg oryginalnego przepisu z książki " Soki i koktajle świata ". pół melona sok wyciśnięty z jednaj pomarańczy Składniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisu pół melona miodowego (to ten żółty) pół melona galia sok wyciśnięty z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednaj mandarynki 1/5 bardzo małego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki, to to danie z pewnością przypadnie wam do gustu ;) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około(...)ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki
Calzonella.comSkładniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około(...)kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu
Rozpustne gotowaniejakości jaj i masła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały. Colomba, obok mazurka, jest moim ulubionym wielkanocnym ciastem. W środku miękka i pachnąca pomarańczami i wanili ą a z wierzchu chrupiąca, pachnąca lukrem migdałowym i cukrem. Colomba jest dosyć czasochłonna w przygotowaniu ale warta poświęconego jej trudu(...)kkiego masła 155 gr cukru 50 gr tłustego mleka 12,5 gr drożdży 4 jajka 70 gr kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 50 gr rodzynek 1 pomarańcza 1 laska wanilii 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 80 gr cukru w granulkach 50 gr migdałów bez skorki
La grande e la piccola cuocadelikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad , nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami. Zamiast zwykłych pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami(...)cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut. Gorące orzechy przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużyciu niż ta w proszku. O ile macie możliwość kupić - bardzo polecam. składniki 3- 4 porcje 300 ml mleka skondensowanego bez cukru 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżka ksylitolu lub cukru (lub do smaku) 6 listków żelatyny ( lub żelatyna w proszku wg zaleceń(...)opakowania) 1 pomarańcza łyżeczką wody pomarańczowej - opcjonalnie przygotowanie Pomarańczę obrać, podzielić na małe cząstki. Listki żelatyny namoczyć. Podgrzać sok pomarańczowy, rozpuścić w nim cukier i żelatynę. Mleko wymieszać w blenderze, dolać sok, ewentualnie wodę pomarańczową, dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać
Stare Gary340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru (lub maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g serka śmietankowego - użyłam Delikate (można zastąpić(...)Wykonanie : Na początek gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki mieszamy w jednej misce , w drugiej jajka , kefir, olej i sok z pomarańczy łączymy w jednolitą masę. Łączymy zawartość dwóch misek , mieszając całość tylko łyżką. Przygotowujemy formę do muffinek , wykładamy papierowymi papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżeczkę ciasta , na to łyżeczkę
Malinowa Kawiarenkaprzetworzenie jabłek, których mieliśmy akurat o wiele za dużo. Ta nalewka dołączy do kilku innych jabłkowych wariacji na naszym blogu. Warto się nią zainteresować. Jabłka są przyjemnie złamane pomarańczą, a drobna ilość przypraw korzennych dopełnia smaku. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach(...)jabłek 0,5 kg pomarańczy 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody 1 laska cynamonu 5 goździków Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z resztą
Marder&Marder Manufacture