pomarańcze - 5663 przepisów (strona:46/378)

Pomarańcze w sosie karmelowo-orzechowym 124

Pomarańcze w sosie karmelowo-orzechowym to pomysł na szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Nie bójcie się połączenia karmelu i pomarańczy. Według mnie te smaki najlepiej do siebie pasują. Słodki karmel i słodko-kwaśne pomarańcze - idealnie połączenie. Przepis dodaje do akcji Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę . Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze 1 czubata łyżka cukru(...)słodkiej śmietany (tj. 30 %) 1 garść orzechów włoskich 1 garść orzechów laskowych bazylia do dekoracji Pomarańcze umyć, obrać, pozbawić białej błonki i za pomocą noża wyfiletować.  Przygotowany owoc ułożyć na talerzu. Na (suchej!)patelni przyrumienić cukier na złoty kolor. Gdy cukier rozpuści się i zmieni kolor na brązowy to dolać śmietanę. Trzymać na ogniu kilka minut, co jakiś czas

Ugotować
Kurczak w pomarańczach z miętą 133

swoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty(...)nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili. Kurczak w pomarańczach z miętą Składniki (na 4 porcje): 4 piersi z kurczaka 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

UgotujmyTo.pl
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 140

miękki jak ptasie mleczko,  owocowy czy czekoladowy? Karmelek.  Wybieram karmelek.  Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki. Z chrupiącymi kryształkami soli morskiej, która idealnie równoważy emocje  Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna(...)Twój dom i Twoja historia.  To mogą być Twoje cukierki. Pierwsze, a potem kolejne. A może to będą właśnie karmelki?  I ja spełniłam swoje marzenie - o czerwonych pomarańczach.  Wypatrywałam ich od lat. Zupełnie nie rozumiem dlaczego tak trudno je dostać. Niespodziewanie pewne ponure popołudnie zamieniło się w jeden z najszczęśliwszych dni tego roku - Znalazłam! Są!  Leżą

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 139

nowe i na to, co powtarza się od lat.  I na un peu de bonheur, domową boulangerie .  Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami.  To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem.  Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru pudru.  Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym(...)spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz!  Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień!     CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów Do posmarowania: 1 jajko

KUCHARNIA
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 187

przeróżnych wersji orzotto (spopularyzowana ostatnio spolszczona wersja " pęczotto " napawa mnie takim samym wstrętem jak niegdyś "pęczak").  Przyszła pora zrobić krok dalej.   Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami.  To oznacza tylko jedno - wszystkie drogi prowadziły mnie do przygotowania dania(...)górnolotne zachwyty, przy czym słowo " boskie " to najdelikatniejsze z nich. Te bardziej siarczyste same Wam się wyrwą nie wiedzieć kiedy, gdy tylko spróbujecie pierwszej porcji pęczaku z fetą, czerwonymi pomarańczami i szalotkowym vinaigrette. Uwielbiam ten stan, gdy dania smakują jak najpiękniejsza poezja.  Ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych wierszy. Szalotkowe vinaigrette splata się cudownie z krwistym sokiem z pomarańczy

KUCHARNIA
Kurczak w pomarańczach z miętą 163

swoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty(...)nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili. Kurczak w pomarańczach z miętą Składniki (na 4 porcje): 4 piersi z kurczaka 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

UgotujmyTo.pl
Dyniowo. I spokój 142

chowam ręce głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy. Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem Składniki: (na 4 porcje) 900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku(...)dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze skórą do dołu. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 150

świątecznego charakteru. I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam świeczki i cieszę się nastrojowymi cieniami na ścianach. A później zakopię się pod kołdrą i będę patrzeć w moje zasypane śniegiem okno. A jeszcze później C. wróci z pracy(...)pierwsze, które pojawił się na blogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze ośnieżone wieczory. Piernikowe biscotti z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 189

kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam(...)muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem. Curd pomarańczowo-dyniowy Składniki: (na 250 g curdu) 180 g musu z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/4 łyżeczki goździków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik pomarańczowy 178

wyszłam z wprawy i to że dziś wygląda tak, a nie inaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka(...)śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 156

kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam(...)serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 pomarańcza 400 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Wierzch: ok. 300 g dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich

MyCookBook.pl
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 170

śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się

SMYKWKUCHNI
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 169

tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami no prawdziwa przyjemność dla prawdziwych smakoszy. A było to tak..:) (Była sobie kiedyś(...)całe jajko  10 g cukru pudru  szczypta soli  1 płaska łyżeczka cynamonu    100 g zimnego masła  Na nadzienie:  Pure dyniowe z pomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni  130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowy chłodnik z egzotyczną nutą. 115

Chociaż, kto wie, może Marzena będzie chciała udowodnić przeciwstawną tezę? ;) Ja dzisiaj na słodko i łagodnie. Tonująco. Prawie klasycznie. Prawie, bo jednak gdzieś w tle pojawia się egzotyczna nuta pomarańczy i przypraw. Nuta wyzwalająca wakacyjną tęsknotę za znalezieniem się zupełnie gdzie indziej. Na plaży południowych Indii? W jakiejś knajpce nad zatoką w Sydney? Gdziekolwiek. Na razie nieprzebrane tłumy przybywają(...)już przynajmniej nie musicie zastanawiać się, co przyrządzić. Zabierajcie się za chłodnik! ;) Składniki: 500 ml maślanki (lub naturalnego jogurtu) 1 kg truskawek sok wyciśnięty z 2 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy nasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Ryż ugotować al dente

zadanie-gotowanie
Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym 153

yśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą(...)Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu * PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy

Food Square