mielone - 47549 przepisów (strona:57/3170)

Frykadelki z mięsa mielonego – jak zrazy! 98

Lubicie zrazy? Ja bardzo. A znacie frykadelki? Są bardzo podobne, ale robimy je z mięsa mielonego. Nie musimy żmudnie rozbijać czy spinać wykałaczką. Przygotowuje się je dość prosto, choć są oczywiście bardziej czasochłonne niż zwykłe kotlety mielone. Najważniejszy w nich jest jednak… sos. „Mięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad(...)jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego: ok. 600-700 g mielonej wołowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku

Poezja smaku
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 142

się prawdziwym , zdrowym obiadem na wyjeździe czy nawet w domu jak jest bardziej zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)litra mocnego, porządnego wywaru na korpusach drobiowych 2 opakowania mrożonego groszku z marchewką ( 2 x 0,5 kg) 2,5 łyżki czosnku granulowanego 1 płaska łyżka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka

Ogrodnik w podróży
Lasagne bolognese 87

sporo płynnych pomidorów. Dlatego też najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjecie krojonych pomidorów z puszki oraz przecieru pomidorowego. Zapiekankę możecie przygotować zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym lub też mięsem mielonym z indyka czy kurczaka. Polecam także do lasagne, oprócz żółtego sera dodać odrobinę parmezanu, który podkręci smak dania. Smacznego! Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem Zapiekanka(...)kapustą i mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na lasagne bolognese Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 3 godziny Składniki 12-15 płatów makaronu do lasagne naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm 100 g startego sera żółtego 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji

Kuchnia Bazylii
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym – pyszna fasolka po bolońsku 128

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie na obiad, które podbije wasze kubki smakowe. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Ponieważ uwielbiam zarówno spaghetti, jak i fasolkę szparagową, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Danie jest(...)bardzo smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień po odgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól

e-PrzepisyKulinarne
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 135

mielonym, przygotowanie: Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną  wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości. Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, składniki: 4 upieczone w piekarniku ziemniaki, 500 g pieczarek, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki koncentratu, ok. 1/3 szklanki

Lekcje w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym 191

gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę: 1 kg ziemniaków 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków 100 gram startego sera ( u mnie gouda) Składniki na sos beszamelowy: 750 ml ciepłego mleka 1/4 kostki masła ( 50 gram) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej(...)gałki muszkatołowej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie następnie odstawiamy do ostygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso ściągamy z gazu, w garnku/rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników

Blog kulinarny S9.PL
Rolada z mięsa mielonego 156

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad(...)kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 156

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad(...)kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka

Kulinarny S.O.S.
Chili con carne 208

drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy. Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo sycące, ale i ma wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu(...)oleju 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól, pieprz, oregano 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Opis przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie podsmażamy na oleju. Następnie do tego dajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie usuwamy pestki, resztę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 190

sztuk): Na naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka(...)który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone z czosnkiem i cebulą. Następnie dodajemy paprykę, passatę i przyprawy. Całość dusimy przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż passata pomidorowa nieco się zredukuje. Farsz odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety mielone w sosie cebulowym 161

Tradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże(...)łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej

Andzia Pichci
Zupa śmietka , czyli na tym co pod ręką 114

łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego kminku chilli i sól do smaku natka pietruszki około 2 l wody 1 łyżka smalcu Na smalcu podsmażamy mocno mięso mielone . Jak się zrumieni , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni, smażymy również pokrojone w dowolne kawałki : paprykę , cebulę(...)pieczarki i posiekany czosnek . Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy aż wszystko będzie porządnie przypieczone. Pod koniec smażenia dodajemy oba rodzaje papryki mielonej i smażymy mieszając, jeszcze chwilkę . Przekładamy do garnka . Na patelnię , ciągle tą samą Wysypujemy kminek i chwilkę smażymy ,żeby uwolnił aromat . Dosłownie minutkę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do kminku dokładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy

Ogrodnik w podróży
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM 🍝 rita food channel 138

pieprz wg.uznania 1 laska cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego) 2 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 kostka bulionowa warzywna (opcjonalnie) 100 gr. parmezanu (lub innego twardego sera do posypania) WYKONANIE: Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek drobno pokrojony, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż odparuje woda. Następnie(...)pokrywki, żeby troszkę odparowała. Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak jak to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedzamy i serwujemy nasze pyszne spaghetti z mięsem mielonym. Na górę posypujemy tartym parmezanem. SMACZNEGO

Rita creative
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 539

głód . Proste i smaczne Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki : kotlety : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletów sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia(...)czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z kiszoną kapustą 130

kiszoną kapustą. Coś dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni i kochają eksperymenty! Ten był wyjątkowo udany. Zobaczcie zresztą sami. Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na kotlety mielone z dodatkiem białej kapusty . Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości, będziecie zachwyceni. Ja idę krok dalej i dziś zamiast świeżej kapusty, używam kapusty kiszonej. W dodatku kotlety(...)odsączyć z nadmiaru soku (ale nie trzeba jej mocno odciskać) i drobniej posiekać. Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, posiekaną kapustę, wbić jajko i doprawić dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Z mięsnej masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów i przełożyć je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka

Dietolog